Aygun: 5 yılda sadece 13 kilometresini yaptılar

Tekirdağ'da çok sayıda ölümlü kazanın meydana geldiği Tekirdağ-Hayrabolu Devlet Yolu'na ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun'un soru önergesine UlaştÄ?

Tekirdağ 24.08.2021 14:50:00 0
Aygun: 5 yılda sadece 13 kilometresini yaptılar

Mayıs ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sunan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, 2021 Yatırım Programı’nda,  maliyeti 371 milyon 75 bin 100 lira olan Hayrabolu Yolu için bugüne kadar 10 milyon 726 bin 100 TL harcandığının ortaya konduğunu, bu zamana kadar projenin yatırım bedelinin sadece yüzde 2.8’i kadar kaynak harcandığını belirtmiş ve bu yolun Yatırım Programı çerçevesinde bitiş tarihinin neden 2024 yılına çekildiğini, yolun hangi tarihte bitirilmesinin öngörüldüğünü sormuştu.
 

YATIRIM PROGRAMI İLE ÇELİŞTİĞİNİ İFADE ETMİŞTİ
 

TBMM Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop’un, 14 Mayıs 2021 tarihinde Tekirdağ-Hayrabolu Yolu şantiyesinde incelemelerde bulunarak, “2020 yılı içerisinde kağıt üzerinde görülen miktar 10 bin lirayken, 104 milyon liralık ödeme gerçekleşmiş. 2020 yılı hesabından 80 milyon artı 80 milyonun üzerinde de bir ödeme yapılacak. Dolayısıyla bir tarafta 10 bin lira, bir tarafta 187 milyon lirayı bulacak bir ödeme durumu söz konusu. Bu bakımdan yapılan iş esastır. Burada asgari 7 kilometre yol olmak üzere, diğer kesimlerin de alt yapısı tamamlanmak üzere, çalışmalar devam ediyor. Planlandığı gibi inşallah bu yol tamamlanacak” açıklamasını yaptığını belirten Aygun, Mustafa Şentop’un verdiği bilgi ile Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılan Yatırım Programı’nın çeliştiğini ifade etmişti.
 

BAKANDAN CEVAP GELDİ
 

Milletvekili Aygun’un soru önergesine Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından verilen cevapta “Tekirdağ-Hayrabolu Devlet Yolu, 45.7 kilometre uzunluğunda bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol alarak planlanmış olup bugüne kadar 13 km’si tamamlanmıştır. Yol yapım çalışmaları iş programına uygun şekilde devam etmekte olup, çalışmalara paralel kamulaştırma işlemleri de sürdürülmektedir. Proje kapsamında bugüne kadar kamulaştırma bedelleri taşınmaz maliklerine ödenmiştir” denildi.
 

“5 YILDA SADECE 13 KİLOMETRE YAPTILAR”
 

Bakan Karaismailoğlu’nun verdiği bilgiye göre, 45.7 kilometrelik yolun sadece 13 kilometresi tamamlanırken, ne zaman biteceğinin ise yanıtsız kaldığını belirten Milletvekili Aygun, “AKP iktidarında bu yolun bitmesi mümkün görünmüyor. 5 yılda sadece 13 kilometre yol yaptılar. Bu hesapla yolun tamamının bitmesi için 12 yıl daha gerekiyor. İnşallah bu yolu CHP iktidarında biz bitirip vatandaşın hizmetine sunacağız. Buradaki ölümlü kazalara son vereceğiz” dedi. Tekirdağ’ın “ölüm yolu” olarak adlandırılan 45.7 kilometrelik Tekirdağ-Hayrabolu Yolunun yılan hikâyesine döndüğünü söyleyen Aygun, 2016 yılında yatırım programına alınan yol projesinin 2021 Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda 1000 TL iz ödenek ayrılarak, 2024 tarihine ötelendiğini kaydeden Aygun, “Ne var ki TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop Tekirdağ’a geldiğinde Yatırım Programı ile ters düşen açıklamalar yaparak, vatandaşa gerçek dışı bilgiler verdi. Sayın Şentop, yol için 187 milyon lirayı bulacak ödemenin söz konusu olduğunu, çalışmaların devam ettiğini, yolun planlanan tarihte biteceğini iddia etti” dedi.
 

“BİTİŞ TARİHİNİ BİLE SÖYLEYEMEDİLER”
 

Bu konuda bir soru önergesi vererek “Cumhurbaşkanlığı 2021 Yatırım Programı mı Sayın Şentop’un sözel bilgileri mi doğru” diye sorduğunu ifade eden Aygun, “Bu soruma yanıt verilememiş ama dolaylı yoldan Sayın Şentop’un açıklamaları havada bırakılmış. Yolun bitiş tarihini bile söyleyemediler. Bu yanıt Hayrabolu Devlet Yolu konusunda AKP’nin beceriksizliğini ortaya koyuyor” dedi.
 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10