Kızılpınar halkı merası için seferber oldu

Geçtiğimiz yıl Tekirdağ'ın 11 ilçesinin çöpünün toplanacağı çöplük alanı ile gündeme gelen Kızılpınar Kocameşe Mevkii, bu kez de, geri dönüşüm tehlikesi ile karşı kar?

Çerkezköy 24.08.2021 17:49:00 0
Kızılpınar halkı merası için seferber oldu

1972 yılında mera alanı olarak Kızılpınar tüzel kişiliği adına tespit edilen fakat tescili yapılmayan, 2017 yılında kadastro geçerken de kamu ortak alanı olarak yazılan 903 ada 2 nolu parsel ve çevresindeki bazı parseller, önce orman alanına, sonrasında da orman vasfını yitirmiş alana dönüştürülmek istenirken, geçtiğimiz aylarda da, bu alana geri dönüşüm tesisi kurmak isteyen S.S. İstanbul Hızırbey Metal ve Dökümcüler Toplu İşyeri Kooperatifi etüd çalışması yapmak için talepte bulundu.
 

KOMİSYONDA REDDEDİLDİ
 

Bu talep, 2 ay önce Tekirdağ Valiliği Mera Komisyonu’nda gündeme gelirken, komisyonda görüşlerini dile getiren Kızılpınar Atatürk Mahallesi Muhtarı Nihat Malkoç, Kızılpınar’da 2 bin 200 büyükbaş, 8 bin 500 küçükbaş hayvan olmak üzere toplam 10 bin 700 hayvanın bulunduğunu ifade etti. Komisyona gelen oybirliğiyle reddedildi.


 

30 TEMMUZ’DA ASKIYA ÇIKARILDI
 

Orman Kadastro Komisyonu’nun Kızılpınar’da bulunan ormanlarda, orman tahdidi veya kadastrosu yapılarak kesinleşmiş ve tapuda tescili yapılmamış ormanların veya hukuken orman olduğu halde herhangi bir nedenle orman olarak sınıflandırılmamış  yerlerin, orman kadastro paftalarına orman olarak işlenmesi, orman olarak tescilinin sağlanması çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanan haritalar 30 Temmuz tarihinde askıya çıkarılırken, Kızılpınar’daki hak sahibi gerçek ve tüzel kişiler, bu karara itiraza hazırlanıyor. Askı süresi 30 Ağustos’ta sona erecek.



 

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
 

1972’de bu alanın Kızılpınar halkı adına tespit edildiğini fakat tescilinin yapılmadığını belirten Kızılpınarlılar, “Şimdi de kalkmışlar bu araziye geri dönüşüm tesisi yapmak istiyorlar. İnşallah sayın valimiz bize bu konuda destek verir. Onun desteklerine ihtiyacımız var. 7 tane de milletvekilimiz var. Onların da desteklerini istiyoruz. Burada 8 bin civarında küçükbaş hayvan var, 2 bin civarında büyükbaş hayvan var, buranın vatandaşı hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Ve bunun yanında et süt olmasa bizim yaşantımız nasıl döner, hepimize lazım bu” dedi. Bu alanda yaklaşık 11 bin hayvanın olduğunu, Çerkezköy’ün et ve süt ihtiyacının buradan karşılandığını, bu meranın sadece hayvancılıkla uğraşanlar için değil aynı zamanda Çerkezköy’de yaşayan bütün insanların özgürce hareket edebildiği ortak bir alan olduğu, Çerkezköy halkın nefes aldığı tek yer olduğunu belirten vatandaşlar, “Buraya hiçbir şekilde sanayi tesisinin girmemesi lazım. Bölge halkının, milletvekillerinin bizlere destek vermesini bekliyoruz. Biz toprağımıza sahip çıkmak için hukuk mücadelesinden asla geri durmayacağız. Sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Adalete güveniyoruz” dedi. Bu alanın sadece Kızılpınar’da çiftçilik yapanların değil, tüm Çerkezköy halkının yeri olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Burada kurulacak olan bir sanayi tesisinin çevreye verebileceği zararın yanı sıra düzensiz göçe sebebiyet vereceğinden dolayı da yaşanmaz bir hale gelecektir. Bunu önlemek elimizde. Önlemek için de buna karşı durmak lazım, burayı savunmak lazım. Çevreye karşı duyarlı olmak lazım. Bu nedenle biz tüm Çerkezköy halkının buna destek vereceğine inanıyoruz ve güveniyoruz” diye konuştu.



EN FAZLA HAYVANCILIK KIZILPINAR’DA YAPILIYOR
 

Bu alanın uzun yıllardır mera olduğunu söyleyen Kızılpınarlılar, “Burada 3 bin 770 dönüm meramız var. Bu bölgede en fazla hayvancılık Kızılpınar’da yapılıyor. Meralarımız azalırsa hayvancılık da azalacak ve bitecek. Buraya geri dönüşüm tesisi kurulursa halkın dinleneceği bir yer kalmaz, hayvanların otlayacağı yer kalmaz” dedi.



 

“BU İNSANLARIN VEBALİNİ ALACAKLAR”
 

Yetkililere de seslenen vatandaşlar “Bu işin ahreti de var kimse yanında bir şey götürmüyor. Ama bu kadar insanın hakkını, vebalini üstlerine alacaklar. Bu doğa İstanbul’un bitişiğinde kalan sayılı yerlerden biri. Anadolu’da o kadar çorak topraklar var gidin oraya yapın. Niye insanların yaşam alanlarının ortasına geliyorsunuz?” diyerek mera alanlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.  
 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10