Sezon 'istavrit' ve 'hamsi' ile açıldı

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle birlikte çok sayıda kentte ağlardan çıkan balıklar, tezgahları süslemeye başladı. Yasağın kalkmasıyla Çerkezköy'deki balık tezgah

Çerkezköy 2.09.2021 18:17:00 0
Sezon

15 Nisan'da başlayan balık avı yasağı 1 Eylül’de sona erdi. 4,5 aydır denize açılamayan balıkçılar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra yasağın kalkmasıyla birlikte yeniden mavi sularla buluştu.

 

“HAVALAR SOĞUDUKÇA ÇEŞİT DE ÇOĞALACAK”

 

Balık avı yasağının kalkması Çerkezköy Balık Pazarı’nı da hareketlendirdi. Çerkezköy Yaşar Balıkçılık Satış Sorumlusu Dursun Akkurt, “Tezgahlarımızda düne kadar hamsimiz yoktu, bugün hamsi geldi. İstavrit bol çıkıyor, fiyatı 30 TL.Geçen sene40-50 TL’den başlamıştı. Onun dışında uskumru ve iri mezgit çıkıyor. Barbun, levrek, çupra ve alabalıkvar. Somon ve mırlan mezgit balığımız da var. Havalar soğudukça çeşit de çoğalacak. En çok istavrite ve hamsiye yoğun ilgivar. Vatandaşlar hamsiyi özlemiş,en çok hamsi alıyorlar. Şimdi balık çeşidi az çıkıyor. Bugün yarın çinekop ve lüfer de çıkar. Şimdi en çok hamsi ve istavrit satıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“PAZARIN GÖZDESİ HAMSİ VE İSTAVRİT”

 

Yasağın kalkmasıyla hamsilerin tezgahları süslediğini kaydeden Çorlu Balıkçılık Sahibi Ammar Battal da, “Şu anda hamsi hareketliliği var. 10-15 gün sonra palamut olur. Havalar soğudukça çeşitler artar. Ne geleceği belli olmaz. Şu an hamsi ve istavrit rövanşta. Vatandaşlar genellikle hamsi ve istavrit almak için geliyor.Diğer balıklar çok bol olmadığından dolayı onların fiyatları da yüksek, bu yüzden vatandaşlar hamsi ve istavrite yöneliyor diyebiliriz” dedi.

 

“FİYATLAR İLK GÜNE GÖRE YÜKSEK”

 

Fiyatların ilk güne göre yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Battal, “Fiyatlar ilk başta yüksek seyreder, 10- 15 gün sonra düşer. Bu her sene böyle oluyor. Biraz da havaların soğuması lazım. Hamsi bugün 35 TL ama önümüzdeki günlerde 15-20 TL’ye kadar düşer. Her gün değişiyor balık fiyatları” ifadelerini kullandı.

 

“GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETEBİLİRLER”

 

Vatandaşların müsilajla ilgili tedirginlikleri olduğunu da belirten Battal, şu ifadeleri kullandı: “Müsilaj ile ilgili şu anlık bir sıkıntı yok. Denizler temizlendi, görünürde bir şey yok, balıklarda bir şey yok, sağlığa karşı herhangi bir zararı yok. Biz kendimiz bile hep balık tüketiyoruz. 2 günde bir balık yiyoruz. Hiçbir zararını görmedik. İnsanlar rahat olsun, gönül rahatlığıyla tüketebilirler.”

 

 

“BALIK KARADENİZ’DE”

 

Karadeniz Balıkçılık sahibi Cenk Diş de, Çerkezköy Balık Pazarı’nın gözdesinin istavrit ve hamsi olduğunu kaydederek, “En fazla hamsi ve istavrit var. Tekir ve mezgit de şu anda iyi avlanıyor. Vatandaşların ilgisi hamsi ve istavrit ağırlıklı ama diğer balıklara da merak var. Önümüzdeki süreçte fiyatlar daha uygun olur” ifadelerini kullandı. Yazın müsilajın ilk çıktığı zamanlarda vatandaşlarda bir tedirginlik olduğunu da belirten Diş,“Ama şu anda bir tedirginlik yok. Şu an sezon yeni başladı. Vatandaşlar da bizler de piyasanın biraz daha sakinleşmesini bekliyoruz, 3-4 güne sakinleşir, fiyatlar da düşer. Şu an tam net bir şey söylemek yanlış olur ama müsilaj ilk başladığı zaman herkes geri çekilmişti. Şu anda bir şey yok. Marmara’dan biraz sıkıntı yaşanıyor ama balık Karadeniz’de, Marmara’da balık yok şu an” ifadelerini kullandı.

 

BALIK FİYATLARI

 

Çerkezköy Balık Pazarı’nda ithal palamut kilosu 15, barbun 30, alabalık 15,deniz çupra 30,Norveç somon 95,deniz levrek 30,Kıyıköy yerli palamut 12,5, deniz levrek 75, Karadeniz mezgit 30, olta istavrit 50, karides 40, öz Karadeniz hamsi 40, olta çipura 130, kaya barbun 100, Karadeniz somon 55, kaya levrek (minekop)90, okyanus Norveç somon 160, çipura ise 25 TL’den satılıyor.

 

Haber / Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10