Anasayfa
Yazarlar
Foto Galeri
WEB TV
E-Gazete
Resmi İlanlar
Anket
Künye
Reklam
İletişim
Çerkezköy
22 Ekim 2021 Cuma
Tekirdağ
Çerkezköy
Çorlu
Ergene
Hayrabolu
Kapaklı
M.Ereğlisi
Malkara
Muratlı
Saray
Süleymanpaşa
Şarköy
Bölge
Spor
Mevsimine uygun olmayan beslenme tarzına dikkat
Mevsimine uygun olmayan beslenme tarzına dikkat
Mevsiminde beslenmenin önemine dikkat çeken Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Erdal Dilekçi, “Önümüzdeki en ciddi problem mevsimi dışında yetiştirilen veya saklanma teknikleri ile fazla miktarda tüketilen mevsimine uygun olmayan beslenme tarzıdır. Yani kış döneminde yazlık gıdalar tüketilirken yaz döneminde ise kışlık gıdalar tüketilmeye başlandı. Sonuç olarak ciddi şekilde beslenme problemleri, hazımsızlık ve mide-bağırsak problemleri ile karşılaşmaktayız. Örneğin taze fasulyeyi yazın kuru fasulyeyi ise kışın tüketmeliyiz. Sağlık açısından daha doğru bir tercih olacaktır” dedi.
  1. Facebook Paylaş

  2. Twitter Paylaş

  3. Google+ Paylaş

Haberin Yayın Tarihi: 21.09.2021 18:44
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Doç. Dr. Erdal Dilekçi, “Günümüzde endüstriyel şekilde kimyasal katkı ve koruyucu takviyelerle bol miktarda üretilen turşular sağlık açısından tartışılmakla beraber metal kutularla sunulan konservelerde yine sorun teşkil etmektedir. Ama önümüzdeki en ciddi problemi mevsimi dışında yetiştirilen veya saklanma teknikleri ile fazla miktarda tüketilen mevsimine uygun olmayan beslenme tarzı oluşturuyor” dedi.

 

"METABOLİK HASTALIKLAR GIDAYLA İLİŞKİLİ"

 

Hayatımızı sağlıklı şekilde sürdürebilmemiz için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz üçlüsünün mutlaka bir arada ve düzenli olması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Erdal Dilekçi,  “Dünya nüfusunun hızlı artışına paralel artan gıda ihtiyacına son yüzyılda Sanayi Devrimi ile başlayan ve her geçen gün daha fazla miktarda gıda arzı özellikle sağlığımızı etkileyen sorunlara yol açmaya başladı. GDO’lu hayvansal ve tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi, üretim aşamasında kullanılan kimyasal ve toksik maddeler, depolanma ve raf ömrünü uzatma amacıyla kullanılan teknikler ve koruyucular insan sağlığını tehdit eder bir hal almıştır. Son yıllarda artan sayıda metabolik sendrom, obezite, şeker hastalığı erken ergenliğe giriş gibi metabolik hastalıklarda özellikle gıdalarla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca demans, Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarında beslenme ile ilişkisinden bahsedilmektedir. Yaygın ağrı ile karakterize ve gittikçe sık şekilde karşılaştığımız kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji sendromu da yaşam tarzı ile yakından bağlantılıdır” dedi.

 

KENDİ ELİMİZLE BOZMALIYIZ

Yoğun iş yaşamı temposu ile hazır gıda ve fastfood tarzı beslenme sosyal yaşamın ciddi bir sorunu olduğunu ve özelikle obezite ile ilişkilendirildiğinin altını çizen Doç. Dr. Dilekçi, “Aslında doğanın bize sunduğunu görmezden gelerek sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından olan beslenmeyi yanlış uygulayarak sağlığımızı kendi elimizle bozmaktayız. Tarım sektöründe yaşanan değişimler ile gıda saklama tekniklerinin yaygınlaşması (büyük soğuk hava depoları, dondurulmuş gıda sektörünün yaygınlaşması, evlerde dondurucu kullanımı) belki de son yıllarda gıda tüketim alışkanlığımızı tamamen değiştiren ve farkında olmadığımız büyük yanlışlardır. Eskiden turşu, kurutma ve ev tipi cam kavanozda konserve teknikleri kullanılmaktaydı. Hem miktar olarak daha az miktar gıda mevsiminin dışında tüketilmekteydi hem de turşu tekniği sağlıklı probiyotik gıda olarak sofralarımızı süslemekteydi. Günümüzde endüstriyel şekilde kimyasal katkı ve koruyucu takviyelerle bol miktarda üretilen turşular sağlık açısından tartışılmakla beraber metal kutularla sunulan konservelerde yine sorun teşkil etmektedir. Ama önümüzdeki en ciddi problem mevsimi dışında yetiştirilen veya saklanma teknikleri ile fazla miktarda tüketilen mevsimine uygun olmayan beslenme tarzı. Yani kış döneminde yazlık gıdalar tüketilirken yaz döneminde ise kışlık gıdalar tüketilmeye başlandı. Sonuç olarak ciddi şekilde beslenme problemleri, hazımsızlık ve mide-bağırsak problemleri ile karşılaşmaktayız. Örneğin yaz döneminde taze fasülye ile beslenme sağlık açısından doğru iken kuru fasulye gibi bakliyat ürünleri ile vücudumuzu zorlamaktayız. Domates ve salatalık gibi gıdalar yaz dönemine aitken günümüzde maalesef uygun olmayan şekilde dört mevsim tüketilmektedir” ifadelerini kullandı.

NE YAPILMALI?

Yapılan araştırmaların doğal olarak olgunlaşan, zamanında hasat edilen ve mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin; henüz olgunluğa ulaşmadan ya da kimyasal olgunlaştırıcılarla, hormon ilaçlarıyla yapay koşullarda yetiştirilip soframıza gelen yiyeceklere kıyasla çok daha fazla miktarda antioksidana sahip olduğunu ve besin değerlerinin çok daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirten Doç. Dr. Dilekçi,  “Doğru olanı toprak uygun zamanında bize sunmaktadır. Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı mevsimlerde ortaya çıkan ürünler aslında o coğrafik bölgeye ait mutfak ve yemek kültürlerini de ortaya çıkarmıştır. Soğuk iklimin hakim olduğu bölgede fazla kalori ihtiyacını karşılayan ve vücudumuzu ısıtan gıdalar tüketilirken tersi durumlarda da sıcak iklimde vücudu soğutmaya yönelik mutfak kültürü gelişmiştir. Modern ve geleneksel tıpta mevsimsel beslenmenin daha sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzına sahip olmak, sistemlerin düzgün çalışması, vücudun toksinlerden arındırılması gibi pek çok faydasının olduğu biliniyor. Doğanın kendi akışına uygun olarak bize sunduğu yiyecekleri zamanında tüketmek, bedenimizin dış ortamla olan dengesinin korunmasına yardımcı oluyor” dedi.

 

Haber/Sevim BOZKURT

 

Etiketler:
Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

   DİĞER HABERLER
BUGÜN DÜN BU HAFTA BU AY
50 araç kapasiteli otoparkın yapımı tamamlandı
Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Başkan Albayrak: Trakya’nın en büyük ve kapsamlı terminali olacak 
Akay: Çerkezköy’ün geleceğini düşünerek hareket ediyoruz
Taziye çadırı ve yemeği hizmeti yeniden başlıyor
Kozuva: Fuarda KOBİ’lerle büyük ölçekli firmalar buluşacak
Saray Atatürk Kültür Merkezi 29 Ekim’de açılacak
Çerkezköy TSO Ekim ayı meclis toplantısını yaptı
Zabıta ekiplerinden Pazar denetimi
Tekirdağ 3 bin 557 konut satışı ile 9’uncu sırada
  ANKET
Covid - 19 pandemisinin ülkemizde son zamanlarda yayılmasında birinci dereceden sorumlu sizce kimdir?
Gerekli önlemleri zamanında almayan yetkililer
Tedbirlere uymayan vatandaşlar
Her ikisi de
  CERKEZKOY KONUSUYOR
  GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
Çerkezköy
Çerkezköy Alp Ajans Haber, Gazetecilik, Basın Yayın, Matbaacılık Ltd. Şti.
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 726 17 66 - 725 20 25 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
E-mail: haber@cerkezkoyhaber.com.tr  -  kardes@cerkezkoyhaber.com.tr
Alp Medya