2022 bütçesi 250 milyon 605 bin TL olarak belirlendi

Çerkezköy Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Toplantısı'nın 2'nci oturumu dün yapıldı. Toplantıda Çerkezköy Belediyesi'nin 2022 Mali Yılı Tahmini Gelir ve Gider Bütçesi 250 milyon 605

Çerkezköy 7.10.2021 20:01:00 0
2022 bütçesi 250 milyon 605 bin TL olarak belirlendi

Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya; Koray Önsel, Habip Çelik ve İrfan Ak katılmadı.

 

“NE KADARI BELEDİYE KASASINA GİRDİ?”

 

Gündem maddelerine geçilmeden önce söz AK Parti Sözcüsü Adem İçli, “Tren istasyonu kamulaştırmalarıyla alakalı olan bedel ile ilgili önerge vermiştik. Geçen gün sözlü de konuştuk. Tarafımıza yeni bildirdi ancak sadece rakamlar belirtilmiş.Bizim sorumuz bu bedellerin ne kadarının belediyemizin kasasına girip ne kadarının geçmiş davalara gittiğiyle ilgiliydi. Bu konuyu tekrar yeni bir şekliyle tarafımıza bildirmenizi rica ediyoruz” dedi. İçli’ye cevap veren Başkan Akay, “Bildiririz sorun yok” ifadelerini kullandı.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

Daha sonra gündem maddelerine geçildi. İlk olarak Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün Performans Programı hakkındaki yazısı görüşülerek 2022 yılına ait Çerkezköy Belediyesi’nin Performans Programı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edildi.

 

“İNİSİYATİF ALMANIZI BEKLİYORUZ”

 

Daha sonra Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2022 Mali Yılı Gelir Tarifesi hakkındaki yazısı görüşüldü. Tarife Komisyonu görüşü doğrultusunda Çerkezköy Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı’nda uygulayacağı hizmet tarifelerinde yüzde 20 oranında artış uygulanması konusundaki tavsiye kararı üzerine söz alan AK Parti Sözcüsü Adem İçli, “Gelir tarifesinin yüzde 20 zammıyla alakalı da konuşmak istiyorum. Malumunuz geçen yıl biz yüzde 10 zam yapmıştık, pandemiden dolayı bazı çevre belediyelerimiz bu konuda hassasiyet gösterip zam yapmamıştı. Bu dönem bütün harç kalemlerine yüzde 20 zam yapıyoruz. Malum zaten piyasa belli, işlerin durumu belli. Bu zammın çok yüksek olduğunu belirtmek istiyoruz. Burada da tekrar gözden geçirip oylamadan bu konuları yeniden düşünüp ona göre oylamanızı rica ediyoruz. Gerçekten yüzde 20 çok ağır bir zam. Çevre ilçeleri araştırdığımızda Çorlu, Kapaklı, Süleymanpaşa gibi örnek ilçelerimizden zaten yüzde 50 fazla alıyoruz. En minimum dediğiniz ilçe belediyelerinden yüzden 15 daha fazla alıyoruz. Biz 2 yılda ortalama yüzde 30 zam yapmış oluyoruz. Ben de el insaf diyorum. Sonuçta bu hepimizin boynunun borcu. Burada vatandaşımızı da düşünmek gerektiğini düşünüyorum. Biz demiyoruz ki zam yapmayalım. Makul bir şekilde yapalım. 12-13 idealdir sayın başkanım. Sizin inisiyatif almanızı bekliyoruz sayın başkanım” dedi.

 

“FAHİŞ BİR ZAM YOK”

 

Belediye Başkanı Vahap Akay, piyasanın şartlarının ortada olduğunu belirterek, “Dolayısıyla biz de Belediye gelirlerini aynı bu çerçevede düşünmek buna göre de bütçemizdeki ön gördüğümüz hedefi yakalamak için yola çıkıyoruz. Ortaya da sizin de kelimeyle ifade ettiğiniz gibi fahiş bir zam yok. Çevre belediyelerin de aşağı yukarı yüzde 18 dediğiniz zammı bizim arkadaşlarımız yüzde 20 olarak önerdiler ve komisyondan oy çokluğuyla geçti. Dolayısıyla bir tartışmaya da bu noktada birbirimizi ikna etme durumuna da ihtiyaç yoktur bence. Bizim öngörümüz belediye gelirlerini ve bütçesini önümüzdeki senede hedeflerimizi yapacaklarımızı planlayarak böyle bir durumu öngördük” dedi.

 

“TEKRAR ŞİŞİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Başkan Akay’ın ardından yeniden söz alan Adem İçli, yaklaşık yüzde 27’lerde bir bütçe artırımı olduğunu belirterek, “Bununla ilgili meclisi aydınlatmanızı istiyorum. Yanlışım yoksa geçmiş mecliste de geçen yılki mecliste de şunu görmüştük, bazı birimlerin bütçelerini şişirildiğini ve gerçekleşmediğini. Geçekleşme oranının da yaklaşık yüzde 25’lerde kaldığını görmüş ve tartışmıştık. Bu yıl da bunun tekrar şişik olduğunu düşünüyoruz” dedi.  İçli’ye cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Bulut Becerik, “Çerkezköy’ün büyüklüğüne göre 150 milyon bir bütçe şişmiş mi şişmemiş mi ona göre değerlendirme yapalım” şeklinde konuştu.

 

“ENFLASYON RAKAMLARI ORTADA”

 

CHP Meclis Üyesi Nedim Yılancı da, “Devletin açıkladığı enflasyon rakamları ortada ki bu rakamlar gerçekleşen rakamların da çok çok altında rakamlar. Biz devletin açıkladığı enflasyon rakamına göre yapmışız. Gerçek enflasyon rakamları da yüzde 40-50 bence. Bunu da herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

 

BÜTÇE GÖRÜŞÜLDÜ

 

Meclisin devamında Adem İçli ve Nedim Yılancı’nın karşılıklı tartışmasıyla gergin anlar yaşandı. Belediye Başkanı Vahap Akay’ın araya girmesiyle tartışma son bulurken, gündem maddesi oylamaya sunuldu. Maddenin oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2022 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi hakkındaki yazısı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edilirken, Çerkezköy Belediyesi’nin 2022 Mali Yılı Gelir ve Gider tahmini bütçeleri 250 milyon 605 bin TL olarak belirlendi.

 

TARİFE KOMİSYONUNUN RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

 

Bütçenin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2022 Mali Yılı’nda uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücretin tespiti ve gündemin 5’inci maddesinde yer alan Mali Hizmetler Müdürlüğü’ nün 2022 Mali Yılı’nda zabıta personelinin fazla çalışma mesai ücretinin tespiti hakkındaki yazısı Tarife Komisyonu görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.

 

EK BÜTÇE GÖRÜŞÜLDÜ

 

Gündemin 6’ncı maddesinde yer alan Mali Hizmetler Müdürlüğü’ nün ek bütçe hakkındaki yazısı görüşülerek 2021 yılı Mali Bütçesine 28 milyon 500 bin TL’lik ek gelir ve gider bütçesi yapılması teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edildi.

 

BELEDİYE HİSSELERİNİN SATIŞI GÖRÜŞÜLDÜ

 

Bir sonraki gündem maddesinde Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün Belediye hissesi hakkındaki yazısı görüşülerek 3 adet Belediye hissesinin satışı İmar ve Bayındırlık Komisyonu görüşü doğrultusunda kabul edilirken, 1 adet hisse satışı ile ilgili incelemenin devam edilmesine karar verildi. Hisse satışları ile ilgili kararın alınmasının ardından Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün devir talebi hakkındaki yazısı görüşülerek Veliköy Mahallesi 164 ada 3 parselde bulunan parselin 107,88 metrekarelik kısmının kamulaştırılması yapılarak TEDAŞ’a devri ve bu devir ile ilgili iş ve işlemler için Belediye Başkanı Vahap Akay’a yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

15 GÜN SÜRE İÇERİSİNDE İTİRAZ EDEBİLECEK

 

Gündemin 9’uncu maddesinde yer alan Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün Belediye hissesinin bedelinin hisse sahibi/sahipleri tarafından Çerkezköy Belediyesi’ne ödenmesine ilişkin ödeme koşullarının yeniden belirlenmesi hakkındaki yazısı İmar ve Bayındırlık Komisyonları ile Plan ve Bütçe Komisyonları görüşü doğrultusunda oy birliği ile kabul edilirken, yeni belirlenen ödeme koşullarına göre hisse sahip veya sahipleri belirlenen bedele kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün süre içerisinde itiraz edebilecek ve 90 takvim günü içerisinde de belirlenen bedeli peşin olarak ödeyecekler.Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Ekim ayı Meclis toplantısının ikinci oturumu sona erdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10