Üreticilere acı bakla tohumu dağıtıldı

Süleymanpaşa'nın Kılavuzlu Mahallesi'nde Acı Bakla Tohumu Dağıtım Töreni gerçekleştirildi. Törende yaptığı konuşmada, Tekirdağ'da yoğun olarak tarımsal üretim yapıldıÄ

Süleymanpaşa 22.10.2021 17:22:00 0
Üreticilere acı bakla tohumu dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan "Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında İl Müdürlüğünce hazırlanan, Tekirdağ Çiftçi Kooperatifi ve NKÜ Ziraat Fakültesi iş birliğiyle yürütülen Alım Garantili Sözleşmeli Üretim şeklinde 10 ilçede toplam bin dekar alanda uygulamaya konulan "Alternatif Yem Bitkisi Acı Bakla Projesi" tohum dağıtımı yapıldı.

 

2022’DE ARTARAK DEVAM EDECEK

 

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Projemiz kapsamında 10 ilçemizde toplam 30 çiftçi ailesine 15 bin kilogram Acı Bakla Tohumu dağıtıldı. Hasat sonunda elde edilen ürünler, Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi tarafından satın alınarak ve farklı demonstrasyon yem denemesi yapılması ve projenin 2022 yılında artarak sürdürülmesi planlanmaktadır” denildi.

 

“SOYAYA ALTERNATİF BİR YEM KAYNAĞI”

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da, Tekirdağ’da yoğun olarak tarımsal üretim yapıldığını belirterek, “Bunun sonucunda topraktaki organik madde miktarı düşüyor. Biz hep aynı ürünleri ekerek bu düşüşü önleyemeyiz. Acı bakla, aynı zamanda bir baklagil bitkisi olması nedeniyle münavebeye çok uygun, iklim değişikliği ve kuraklığa karşı dayanıklı, ayrıca içeriğinde yem sanayi için zengin protein ve yağ içeriğine sahip. Ülkemiz yem sanayinin hammadde ihtiyaçlarının karşılanması, çok pahalı olan soyaya alternatif bir yem kaynağı olarak acı baklayı teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“HAYVANCILIĞIMIZ İÇİN YEM KAYNAĞI ÖNEMLİ”

 

Geçen yıl yapılan demonstrasyon çalışmalarından alınan sonuçlardan memnun olduklarını belirten Öcal, “Acı Bakla danelerinden elde ettiğimiz deneme yemlerinin alkoloid düzeyleri normal seviyelere düşürüldü, yakın zamanda TAGEM ile birlikte bu yemlerin besleme performanslarını inceleyeceğiz. Hayvancılığımız için yem kaynağı önemli, bu nedenle  bu projeyi çok önemli buluyorum, bölgemizde acı bakla yetiştiriciliğinin yaygınlaşması arzusundayız. Tohum alan üreticilerimize şimdiden bereketli ürünler dilerim" dedi.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10