Albayrak: Tekirdağ için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Mandacılığı Geliştirme Projesi ile yok olmaya yüz tutmuş olan manda yetiştiriciliği yeniden canlandırıldı. Tekirdağ'ın tarım ve hayvancılıkta Türkiye?

Tekirdağ 25.10.2021 18:39:00 0
Albayrak: Tekirdağ için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz

Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ Manda Yetiştiricileri Birliği ile 2015 yılından bu yana sürdürülen Mandacılığı Geliştirme Projesi hakkında bilgi veren yetkililer, “Saray ilçesinin Güngörmez, Safaalan ve Bahçeköy mahallelerini kapsıyor. Manda yetiştiricilerinin sayısını çoğaltmak amacı taşıyan proje kapsamında söz konusu mahalledeki 61 manda yetiştiricisine toplam 168 gebe manda verildi” dedi.

 

2015 YILINDAN BU YANA 500 TONUN ÜZERİNDE MANDA SÜTÜ ELDE EDİLDİ

 

Projenin başladığı 2015 yılından bu yana 500 tonun üzerinde manda sütü elde edildiğini kaydeden yetililer, “Saray ilçesinde 2014 yılında proje başlarken 411 baş olan manda sayısı 2020 yılı itibariyle bin 353 baş olmuştur. Aynı yıllar için il genelindeki manda sayısı 561 baştan bin 622 başa çıkmıştır. Proje öncesinde Bahçeköy mahallesinde mandacılıkla uğraşan kimse yokken projeyle birlikte 8 işletme açılmış ve 48 baş manda varlığına ulaşılmıştır” dedi.

 

GÜNGÖRMEZ MAHALLESİ’NE 1 TONLUK SÜT SOĞUTMA TANKI ALINDI

 

“6 yıllık yapılan projeksiyona göre toplam malak sayısı 600 başa ulaşmıştır” diyen yetkililer,   “Büyükşehir Belediye Başkanlığımız bu proje kapsamında mandaların refahı için Güngörmez mahallesinde 6 adet, Safaalan Mahallesi’nde ise 2 adet olmak üzere toplam 8 adet gölet yapmıştır. Mandaların daha yoğun olduğu Güngörmez Mahallesi’ne 1 tonluk süt soğutma tankı alınmıştır. Ayrıca bir bölgesel kültür unsuru olarak geliştirilmeye çalışılan kırsal turizmin çok önemli bir aracı haline getirilmiştir. Gelir düzeyi ve eğitim seviyesine bağlı olarak hızla değişmekte olan beslenme alışkanlıklarında aranan ürün haline gelen manda sütü ve eti bölgemiz üreticilerinin daha çok ilgisini çeker hale gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

“ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK”

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Tekirdağ, tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Biz de bu gerçekten hareketle tarım ve hayvancılığı 5 vizyonumuz arasına alarak önemli projeleri hayata geçirdik. Bu projeler arasında yer alan Mandacılığı Geliştirme Projesi de bizim ve manda yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızın büyük ve olumlu geri dönüşler aldığı projelerimizin başında geliyor. Proje kapsamına aldığımız Saray ilçemizin Güngörmez, Safaalan ve Bahçeköy mahalleleri iklim ve ekoloji bakımından manda yetiştiriciliğine çok uygun olan bir bölge. Bu mahallelerde öteden beri manda yetiştiriciliği yapılmaktaydı. Fakat son yıllarda ciddi bir azalma söz konusuydu. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak hem kaybolmaya yüz tutmuş bir genetik kaynak korunup geliştirilirken onun getirdiği bir kültürü de yaşatmış olduk hem de bölge halkının gelir kaynaklarının çeşitlendirilip arttırılmasına katkı sağladık. Tekirdağ için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

 

Haber/Gülay Yiğit SEZEN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10