"Bir insanın Alzheimer olacağını 6 yıl önceden anlayabiliyoruz"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür ve Sağlık Buluşması: 'Uyku, Uykusuzluk ve Rüyaların Gizemi' adlı etkinlik düzenlendi.

Tekirdağ 28.10.2021 18:38:00 0

Tekirdağ Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaptı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan icra heyetinin, Konservatuvar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu yönetiminde sunduğu müzik dinletisinin ardından Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Uyku ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş sunum yaptı.

 

EN BÜYÜK SEBEBİ UYKU BOZUKLUKLARI

 

‘Uyku nedir? Uykunun Önemi Nedir? Uyumazsak ne olur?’ sorularının yanıtlarının örneklerle anlatan Doç. Dr. Altıntaş, “Birçok alerjik hastalık ve Alzheimer’in altında yatan en büyük sebep uyku bozukluklarıdır. Bir insanın Alzheimer olacağını 6 yıl önceden, uyku testlerinden anlayabiliyoruz” dedi. Rüyalarla ilgili de konuşan Doç. Dr. Altıntaş, “Mindfulness ise anda kalmak demek. Günümüzün yüzde 46’sını bilincimiz ya geçmişte ya da gelecekte, gelecekle ilgili endişelerle geçiriyoruz. Dolayısıyla bu bizi mutsuz ediyor. Beynin içerisinde bir alıcı merkez var. İşte bizim gelecekle ilgili sıkıntılarımız ve endişelerimiz de bu acı merkezini uyarıyor. Biz gelecekle ilgili bu endişelerden dolayı aynı acıyı, ağrıyı çekiyoruz. Anda kalaraksa en azından hangi düşüncelerimiz var, bunları tespit ederek bunlardan uzaklaşmaya başlıyoruz. Gerçek anı yaşamaya başlıyoruz. Üzerine katmanlar oluşturtmuyoruz. Mindfulness, anda kalmak işte bu” dedi. Etkinliğin sonunda Tekirdağ Vali Yardımcısı Murat Eren tarafından Doç. Dr. Nejat Altıntaş’a çiçek takdim edildi. Etkinliğe NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Vali Yardımcısı Murat Eren, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent Eker ve Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, MHP İl Başkanı İlker Yücel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Üretürk, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10