Çeltik hasadı yapıldı

Tekirdağ'da ilk defa damla sulama yöntemiyle yetiştirilen çeltiklerin hasadı yapıldı. Hayrabolu'da düzenlenen etkinlik sonunda proje koordinatörleri eşliğinde çiftçilerle birlikte demonstrasyon alanında bi?

Tekirdağ 28.10.2021 19:03:00 0
Çeltik hasadı yapıldı

Hayrabolu Avluobası Mahallesi’nde düzenlenen tarla günü etkinliğine Hayrabolu Kaymakamı Mehmet Sülün ve İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hayrabolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Aslan proje hakkında ayrıntılı teknik bilgiler verdi.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN OLUMSUZ ETKİLERİ

 

Son iki yılda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin belirgin şekilde hissedildiğini ve ekim alanlarının yüzde 45 civarında azaldığını, bu nedenle Tekirdağ'da ilk defa uygulamaya konulan damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliğinde bazı sorunlar yaşandığını kaydeden Aslan, “Bugüne kadar yapılan 1. ürün hasatlarında 650 kg ortalama verim alındı. Alınan verimlerden son derece memnunuz. Bu sezon çeltik veriminde geleneksel tava yöntemi de dahil olmak üzere genel verim düşüklüğü yaşandı. Bunun sebepleri arasında; başta iklimsel değişimlerin olduğu dolaysıyla erken dönemde görülen aşırı sıcaklıkların etkisi ve bölgemizde kısmen görülen çeltik yanıklık hastalığı gibi hastalık etmenleri var. Özellikle bin dane ağırlığı yüksek olan çeşitleri daha çok etkiledi ve verim düşüklüğüne neden oldu. Damla sulama ile çeltik yetiştiriciliğinin ilçemizde hızla artacağına inanıyorum” dedi.

 

“KENDİ ÖNLEMLERİMİZİ ALMAK ZORUNDAYIZ”

 

İl Müdürü Oktay Öcal da bu proje ile yaşadığımız su kısıtı nedeniyle bölgemizde daralan çeltik alanlarının yeniden kazanılması için, daha az su tüketilen yöntem olan damla sulama yönteminin uygulamaya konulduğunu belirterek; “İklim değişikliğine engel olamayacağımıza göre o halde biz kendi önlemlerimizi almak zorundayız, sürdürülebilir çeltik tarımı için suyu dikkatli kullanmalıyız, çeltik üretimimizde bir kesintiye uğramadan devam etmek için bu tip projelere öncelik veriyoruz. Buna benzer ara nadas yeşil gübreleme, acı bakla ve münavebe yem bitkisi projelerimiz devam etmektedir. Bu çalışmada projemize destek olan Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve projede emeği geçen teknik personelimize ve bu projeye gönülden dahil olan çiftçimiz Mehmet Dönmez'e ayrıca çok teşekkür ederim” dedi.

 

YÜZDE 50’DEN FAZLA SU TASARRUFU OLDUKÇA ANLAMLI

 

Etkinlikte konuşan Hayrabolu Kaymakamı Mehmet Sülün ise “Çeltik komisyonlarından sulama konusunda yaşanan sorunları biliyorum, bu projenin iklim değişikliğinin konuşulduğu bugünlerde yapılmış olması ve yüzde 50'den fazla su tasarrufu sağlanmasının son derece anlamlı olduğunu düşüyorum, iklim değişikliğinin gıda güvenliğini tehdit etmemesi için şimdiden gerekli önlemlerin alınması, kuraklığa karşı ürün yelpazesinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir üretim için su kullanımının dikkatle ele alınması gerekir, önümüzdeki süreçte bu tip projelerin yaygınlaştırılmasının hem ilçemiz için hem de ülkemiz için çok önemli olduğunu düşüyorum, emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 

650 KİLOGRAM VERİM ELDE EDİLDİ

 

Etkinlik sonunda proje koordinatörleri eşliğinde çiftçilerle birlikte demonstrasyon alanında biçer-döver ile hasat gerçekleştirildi. 2. ürün çeltik hasadında 619 kg verim elde edildi.

 

Haber / Cengizhan  KÜPELİOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10