Özel Temalı Kızılay Haftası etkinliği düzenlendi

Türk Kızılay Tekirdağ Şube Başkanlığı tarafından Özel Temalı Kızılay Haftası Etkinliği düzenlendi. Programda Kızılay'ın tarihsel süreci hakkında bilgi veren Namık Kemal Üniver

Tekirdağ 5.11.2021 17:13:00 0
Özel Temalı Kızılay Haftası etkinliği düzenlendi

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Aziz Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım, 26. Dönem Ak Parti Milletvekili Ayşe Doğan, Vali Yardımcısı Fidan Bozkır, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Türk Kızılay Tekirdağ Şube Başkanı Hamiyet Çizen, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk, Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Kızılay personelleri, Kızılay gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

TARİHSEL SÜRECİNDE KIZILAY KONULU SUNUM YAPILDI

 

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt yaptı. Kurt’un ardından ‘Tarihsel Sürecinde Kızılay’ konulu sunumu yapan Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk, “Hilali Ahmer Cemiyeti Tanzimat Dönemi’nde Osmanlı İmparatorluğu’nun çeşitli konulardaki hassasiyeti dikkate alınarak kurulmuştur. Cemiyet kuruluş adını Avrupa’nın yardım kurumu Salib-i Ahmer’den yani Kızılhaçtan esinlenerek atılmış ancak bir İslam ülkesinde hac sembolünün kullanılmasının uygun olmayacağı düşünülerek ay sembolü benimsenmiştir” dedi.

 

KÖPRÜ VAZİFESİ ÜSTLENMİŞTİR

 

“Kuruluşundan başlayarak Osmanlı İmparatorluğu ile Batı dünyası arasında bir köprü vazifesi üstlenen Hilali Ahmer Cemiyeti devlete ve topluma yardım alanından çok daha öteye uzanan bir kurulu olmuş, faydalarını daha ilk yıllarında sunmaya başlamıştır” diyen Koltuk, “Hilali Ahmer Cemiyeti ya da bugünkü adı ile Kızılay Osmanlı Devleti’nin 1864’te imzaladığı Cenevre Sözleşmesi gereği olarak hayata geçirilmiştir. Sultan Abdülaziz ve annesinin koruması altında Tıbbiye Nazırı Marko Paşa, Doktor Abdullah Bey ve Ömer Paşanın öncülüğünde Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla 11 Haziran 1868 tarihinde kurulmuş, 14 Nisan 1877de Osmanlı Hilal-i Ahmer adını almıştır. 1923’te ismi Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti olarak değiştirilirken 1935’te Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği direktifle Türkiye Kızılay Cemiyeti olarak anılmaya başlanmıştır. Son isim değişikliği ise 1947’de yapılmış ve ismi Türkiye Kızılay Derneği olarak değiştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

FOTOĞRAF SERGİSİ GEZİLDİ

 

Koltuk’un sunumun ardından Vali Yıldırım Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Kurt’a plaket, eşi Güllühan Yıldırım’da Akademisyen Nuran Koltuk’a çiçek taktim etti. Toplu fotoğraf çekimi ve Türk Kızılay temalı fotoğraf sergisinin gezilmesiyle program sona erdi.

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10