Yüceer: Emekçilere sömürü ve yoksulluk düştü

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer plan ve bütçe komisyonu'nda grevdeki işçilerin sesi oldu. İşsizliğin resmi rakamlarla 4 milyona dayandığını kaydeden Yüce

Tekirdağ 7.11.2021 18:14:00 0
Yüceer: Emekçilere sömürü ve yoksulluk düştü

İndomie Adkoturk’de 74 gündür grevde olan işçilerin sesi olarak mesajlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ileten Yüceer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşma gerçekleştirdi. Yüceer,“ÇEİndomieAdkoturk çalışanları anayasal hakları olan sendikaya üye olma, anayasal hakları olan örgütlenme özgürlükleri için, insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için sosyal hakları için tam 128 gün direniş gerçekleştirdiler ve 74 gündür de grevdeler. Sayın Bakan, İndomieAdkoturk çalışanlarının size bir mesajı var diyorlar ki, ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız sendikal haklarımızı tanısın. Yüksek Hakem Kurulu kararıyla iş yerimizde toplu iş sözleşmesi sürecinin işletilerek sözleşmenin imzalanmasını ve işten atılan 100’e yakın işçi kardeşimizin tekrar işe iade edilmesini istiyoruz’” diye konuştu.

 

“RESMİ RAKAMLARLA İŞSİZLİK 4 MİLYONA DAYANDI”

 

“Bilimsellikten uzak alınan her kararın ve yapılan çuval dolusu yanlışların faturası maalesef halka, emekçiye çıkarıldı” diyerek sözlerine devam eden Milletvekili Yüceer, “İşsizlik de bunlardan birisi Sayın Bakan ve bence en önemlisi. Resmi rakamlar bile işsizliğin 4 milyona dayandığını söylüyor. Biliyoruz ki gerçeği bunun yaklaşık iki, iki buçuk katı. Özellikle genç işsizliği resmi rakamlarla şu an yüzde 22. Genç kadın işsizliği ise yüzde 30,8. Ne eğitimde ne üretimde olan genç oranımız yüzde 33’e ulaştı” dedi.

 

“6 MİLYON GENÇ EV GENCİ OLDU”

 

6 milyon gencin ev genci olduğunu kaydeden Yüceer,“Anasının babasının eline bakıyor maalesef. Türkiye, Kalkınma İçin Ekonomik İş Birliği Teşkilatı içinde ev genci oranı en yüksek ülke oldu. Bunun ne kadar büyük sosyal bir tehlike olduğunu bu kadar gencin eğitime ve üretime dahil edemememizin ne kadar büyük bir sorun olduğunu ne kadar büyük bir kayıp olduğunun farkında mısınız diye size sormak istiyorum Sayın Bakan” ifadelerini kullandı.

 

“İŞSİZLİK TOPLUMSAL BİR SORUN HALİNE GELDİ”

 

İşsizliğin ekonomik olmanın ötesinde toplumsal bir sorun haline geldiğini belirten Yüceer, “Hangi hatalar işsizliği bu kadar yükseltmiş de artık ekonomik olmanın ötesinde toplumsal bir sorun haline gelmiş Sayın Bakan bu konuda bir fikriniz var mı gerçekten, bir çözüm çabanız var mı? Merak ediyorum çünkü bu gençlerin yoksunluktan ve yoksulluktan bir an önce acilen kurtarılması lazım” dedi.

 

“TÜRKİYE İŞÇİLER İÇİN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ OLDU”

 

“Pandemi döneminde de maalesef emekçilere sömürü ve yoksulluk düştü” diye Candan Yüceer, “Salgın, pandemi dinlenmeden hakları gasp edilmeye çalışıldı. Niye böyle diyorum, çünkü aşısız ve sağlıksız koşullarda çalışan emekçiler KOD-29 adı altında ahlaksızlık yalanıyla işten çıkarma yasağına rağmen işten atıldı. Binlerce çalışan işinden edildi, ücretsiz izne çıkarıldı, 39 TL sefalet ücretiyle yaşamaya mahkûm edildi. Küresel Sendikal Haklar raporunda Türkiye işçiler için en kötü 10 ülkeden biri oldu. Raporda diyorlar ki, işçi hakları güvende değil, Türkiye’de sendikacılara karşı baskı var” ifadelerini kullandı.

 

“TEKİRDAĞ SANAYİ VE EMEK KENTİ”

 

Tekirdağ’ın sanayi ve emek kenti olduğunu da sözlerine ekleyen Yüceer, “Bir sanayi ve emek kenti olan Tekirdağımızın Çerkezköy ilçesinde pandemi sürecinde de gerçekten aşısız, sağlıksız, tedbirsiz bir şekilde çalışmaya devam eden İndomieAdkoturk çalışanları anayasal hakları olan sendikaya üye olma, anayasal hakları olan örgütlenme özgürlükleri için, insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için sosyal hakları için tam 128 gün direniş gerçekleştirdiler ve 74 gündür de grevdeler. Sendika yetki kararı almış. İşveren diyor ki; seni tanımıyorum. İşveren yargıya gidiyor itiraz ediyor, yargı karar veriyor işverenin itirazını kabul etmiyor. Şubat 2021’de toplu sözleşmeye gitmeleri lazım ama işveren ‘Ne yargı kararını tanırım ne de senin yetkini tanırım’ diyor. Bu da yetmiyor çalışanların e-Devlet şifresini istiyor ve sendikaya üye olanların tek tek iş akdini feshediyor. Bu ülkeyi sırtlayan emekçi kardeşlerimiz, bu koşullarda çalışmaya, üretmeye devam eden kardeşlerimize karşı bu işveren bu gücü nereden buluyor Sayın Bakan?” ifadelerini kullandı.

 

GREVDEKİ İŞÇİLERİN MESAJINA YER VERDİ

 

 Grevdeki işçilerin mesajından şu ifadelere de yer veren Yüceer, “‘Biz 19 kadın işçi yüz kızartıcı suç bahanesiyle tazminatsız olarak işten atıldık. O fabrika önünde biz namusumuz, onurumuz için direnmeye devam ediyoruz.’ İşçiler, Valiye gidiyorlar mağduriyetlerini anlatmak için ama polis barikatı ve şiddetiyle karşılaşıyorlar. Ve onlar sizden şunu istiyorlar Sayın Bakan, ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız sendikal haklarımızı tanısın Yüksek Hakem Kurulu kararıyla iş yerimizde toplu iş sözleşmesi sürecinin işletilerek sözleşmenin imzalanmasını ve işten atılan 100’e yakın işçi kardeşimizin tekrar işe iade edilmesini istiyoruz.’” dedi.

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10