NKÜ'de ilk dersi TBMM Başkanı Şentop verdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı(TBMM) Mustafa Şentop'un verdiği 'İlk Ders' ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı başladı. İlk derste verdiği konferansta bi

Tekirdağ 9.11.2021 14:56:00 0
NKÜ

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Ak Parti Milletvekili Mustafa Yel, 26. Dönem Tekirdağ Ak Parti Milletvekili Ayşe Doğan, Adalet Komisyonu Başkanı Naci Ergin, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Kıd. Alb. Osman Kılıç, Büyükelçi M. Süreyya Er, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder Görceğiz, 2. İdare Mahkemesi Başkanı Özkan Atasever, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Marmaraereğlisi Başkan V. Gönül Yılmaz, Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İnan, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, MHP İl Başkanı İlker Yücel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent Eker, Prof. Dr. Celalettin Vatandaş ve Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, Üniversite Genel Sekreteri Murat Kamil Tırpancı, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Ak Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Sezai Çetin, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Üretürk, Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Kurumların İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.Üniversite öğrencilerinin  ‘Neden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi?’ sorusunu cevapladığı tanıtım videosu ile başlayan program, daha sonra Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinden oluşan icra heyeti Konservatuvar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu yönetiminde müzik dinletisi sundu. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin bir konuşma yaptı.

 

 

 

“KENDİNİ DİSİPLİNE ETMEK, ÖĞRENCİNİN ÜZERİNDE BİR YÜKÜMLÜLÜKTÜR”

 

Rektör Şahin’in ardından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un‘İlk Ders’ mahiyetinde verdiği konferansa geçildi. Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Üniversite hayatının, tahsil hayatında ayrı bir yeri vardır. Üniversiteye kadar eğitim hayatı aileler, veliler ve öğretmenlerin gözetimi altında devam etmektedir. Üniversite ile birlikte, öğrenim hayatının kontrolü tamamen ve sadece öğrencinin kontrolüne verilmektedir. Yani inisiyatif bütünüyle öğrencinin elindedir. Sınavları saymazsak, öğrencinin dersi öğrenip öğrenmediği kendi takdirine bırakılan bir husustur. Bu bakımdan bütün öğrencilerimizin kendine öz disiplin ve çalışma yöntemleri geliştirmesi gerekmektedir. Aksi halde üniversite hayatının sonuna doğru birtakım sıkıntılar çıkabilir. Bu bakımdan derslere düzenli çalışmak, dersleri takip etmek ve kendini disipline etmek, öğrencinin üzerinde bir yükümlülüktür” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENİMİ GÖREN GENÇLERİN ŞANSLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

 

Başkan Şentop Tekirdağ’da üniversite okumanın büyük avantajları olduğunu kaydederek, “Tekirdağ hem büyükşehir olmanın avantajlarına sahip, hem de büyükşehir olmanın dezavantajlarını taşımıyor. Burada üniversite okumak için İstanbul’a yakın olması; İstanbul’un hem içinde, hem dışında bir mesafede olması ayrı bir avantaj. Bu bakımdan Tekirdağ’da üniversite öğrenimi gören gençlerin şanslı olduğunu düşünüyorum. Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Mümin Şahin Hocamızın liderliğinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemizi çok daha geliştirecek adımları, öğrenim hayatını çok daha başarılı ve verimli kılacak adımları atmak için her zaman destek veriyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki eğitim-öğretim hayatından ve üniversitelerin artan uluslararası konumundan da bahseden Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Üniversitelerimizin gelişimi için devletimizin üstüne düşenin büyük ölçüde yapıldığını görmekteyiz. Diğer kısım ise hocalarımızın ve öğrencilerimizin gayretlerine düşmektedir” dedi.

 

“DİJİTAL ORTAMLARDAKİ BİLGİLERDE KİRLİLİK SÖZ KONUSU”

 

Türkiye’nin ilk üniversite kanununda “Üniversitenin amacı bilgiyi üretmek, öğretmek ve toplumla paylaşmaktır” diye yazdığını belirten Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Dolayısıyla üniversitelerimizde bilim üretiminde seviyeyi yükseltecek, devletin ortaya koyduğu zengin imkânların kalite yönünde içini dolduracak adımlara ihtiyaç var. Dijital ortamlardaki bilgilerde kirlilik söz konusu. Bu bilgilerin hangisine ne kadar güvenebileceğimiz konusunda ciddi problemler ve risklerle karşılaşıyoruz. Üniversiteler bu bakımdan bilgi aktarmakla kalmayıp hangi bilginin doğru olduğunu, hangisinin doğru olmadığını ayırabilecek gücü, imkân ve kabiliyetleri öğrencilere aktarması lazım” ifadelerini kullandı.

 

“BİLGİNİN BATIDAN GELDİĞİ YANLIŞTIR”

 

Şentop, “Bilginin batıdan, belli bir coğrafyadan geldiği kanaati yanlıştır. Bizim de bilgi üreten, bilim dünyasına katkıda bulunan bir kültür ve medeniyetin sahibi ecdadın evlatları olduğumuzu hatırlamamız lazım. Bugün, bilgiyi tüketen değil, bilim ve bilgi dünyasına katkılar sunan bir üniversite anlayışına sahip olmalıyız. Bunu yapabilecek kabiliyet insanımızda mevcut” diyerek sözlerine devam etti.

 

“TÜRKİYE FİKRİ, TÜRKİYE’NİN SINIRLARINDAN DAİMA BÜYÜKTÜR”

 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, konferansının sonunda “Türkiye fikri, Türkiye’nin sınırlarından daima büyüktür. Bunu bilhassa yurtdışında yapmış olduğumuz ziyaretlerde ve temaslarda çok daha açık bir şekilde görüyoruz. Buralarda Türkiye’nin görülüşü, bizim içeriden Türkiye’yi görmemizden çok farklı. Bütün dünya Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada gücünü, saygınlığını kabul etmiş durumda ve Türkiye’ye yaklaşımları bu bakış açısını ortaya koyuyor. Bu anlayışın geleceği emanet edeceğimiz gençlerimizin iddialarına ve hamlelerine dair bizi güçlendirecek bir zemin oluşturacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADI

 

Program sonunda Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım tarafından günün anısına TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a takdimde bulunuldu. Programın ardından Prof. Dr. Mustafa Şentop, Rektörlük makamında üniversitenin şeref defterini imzaladı.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10