Çerkezköy'de 09.05'de hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 83'inci yılında Çerkezköy'de saygıyla ve minnetle anıldı. 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yuma

Çerkezköy 10.11.2021 15:14:00 0
Çerkezköy

10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenk sunumu ile başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05’de çalan siren eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 7’den 70’e  her yaştaki Çerkezköy halkının yoğun katılım gösterdiği törende sirenler çaldığı sırada adeta hayat durdu. Araç sürücüleri araçlarını yol kenarına çekerken, bir çok vatandaş ise saygı duruşunda bulundu. Hükümet Konağı önünde sona eren program 09.30’da Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti.

 

 

 

 

 

 

 

EŞSİZ BİR LİDERDİR

 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Piyade Üsteğmen Kadir Kaya günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. Kaya, “Dünya devletlerinin çağın en büyük devlet adamı, kudretli bir komutan ve asker olarak kabul ettiği eşsiz lider, asil Türk milletinin yüce atası, ordumuzun ebedi komutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılarak ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıl dönümünde kendisini büyük bir özlem, saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.Bugün bütün Türkiye, bütün Türk milleti bir sükut içinde O’nu sevgi ve saygıyla anmaktadır. Doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı vardır. Ancak bazı insanlar vardır ki yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürürler. İşte bu insanlardan biri de ölüme meydan okuyan, öldükten sonra da yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk, milli mücadelede, milli birliği temin eden eşsiz bir lider, muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, devlet kuran büyük siyaset adamı, milletin çehresini değiştiren kudretli bir inkılapçıdır. Bu vasıflarıyla, insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğuna şüphe yoktur. Conkbayırı’nda askerlerine ‘Size ben taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelecektir’ emrini vermesi ve emrinin tereddütsüz yerine getirilmesi, Atatürk’ün komutanlık ve askerlik vasıflarının bir göstergesidir” diye konuştu.

 

 

BİR MİLLİ KAHRAMANDIR

 

Kaya,” Atatürk milletin tarihi seyrini değiştiren üstün meziyetleri sayesinde milleti, askeri ve siyasi zaferlerle uçurumun kenarından kurtarmıştır.  Atatürk, Türk toplumunda sadece çağdaşlaşma gereğini gördüğü için değil, bu çağdaşlaşmayı en kısa zamanda gerçekleştirecek yolu gösterdiği için ve nihayet çağdaşlaşmaya engel olan etkenleri cesaretle bertaraf ettiği için büyüktür. Esasen ‘Modern Türkiye’nin kurucusu’ sıfatını da işte bu büyüklüğünden almaktadır. Büyük Nutkun sonlarında, Türk gençliğine hitaben çizdiği tablo, aslında kendisi mücadeleye atıldığı zaman memleketin içinde bulunduğu tablodur. Atatürk, en güç şartlar altında bile, her şeyin bitti zannedildiği bir zamanda dahi, Türk milletine güven hissinin kaybolmaması gerektiği gerçeğini ispatlamış bir milli kahramandır”dedi.

 

KURDUĞU CUMHURİYETİ SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ

 

Atatürk’ün insanlık değerlerine içten ve büyük saygısının olduğunu kaydeden Kaya, “O, bütün insanlığın asırlar boyu övdüğü ve övündüğü meziyetleri, üstün kişiliğinde toplamıştır. Hayatı boyunca gösterdiği davranışlar bu meziyetleri sergilemektedir. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi Atatürk için dünyamızda yaşayan bütün insanları birbirine daha çok yaklaştırmak, daha çok sevdirmek yolundaki çabaların bir parçasıdır. 1881 Atatürk’ün doğum tarihidir. 1938 ise asla ölüm tarihi olamaz. Bu tarih ancak bir fani vücudun dünyayı terk ettiği, gözlerini bu dünyaya yumduğu tarihtir. Bu iki tarih arasındaki hayatı ise sanki bir destandır, bir efsanedir, bir ömür ki senelerin değil şahikaların silsilesidir. İlke ve devrimleri zaman ufkunun ötesine ulaşan, değerli düşünceleri ile her an yolumuzu aydınlatan, tüm zorluklar karşısında bizlere mücadele etme, kendine güvenme, başarma azim ve gücü veren ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri ve bıraktıkları ile daima bizimle birlikte olacağına yürekten inanıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olarak, yüreğimizde taşıdığımız vatan ve millet sevgisi, barış ve güvenliğin teminatı caydırıcı gücümüz ve üstün disiplin anlayışımızla görevimiz başında ve asil milletimizin hizmetindeyiz. Eşsiz kahraman, büyük önder Atatürk’e olan sevgimiz, saygımız ve minnetimiz her geçen gün artarak sonsuza kadar sürecektir. Kurduğu Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız” diye konuştu.

 

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın ardından ilçe genelinde düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü Anma konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Resim dalında ilçe birinci olan Yunus Emre İlkokulu öğrencisi Berfu Cansever, şiir dalında birinci olan Şehit Erdem Uçar Ortaokulu öğrencisi Büşra Kaya, kompozisyon dalında birinci olan Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencisi ElanurSaçlı’ya ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru ve Kaymakam Adayı İsa Bertan tarafından verildi. Ayrıca resim dalında ikinci olan Gülerçin İlkokulu öğrencisi Sevgi Koluaçık, şiir dalında ikinci olan 125. Yıl Ortaokulu öğrencisi Elanur Akan ve kompozisyon dalında ikinci olan Çerkezköy TSO Trakya Anadolu Lisesi öğrencisi Rumeysa Gündoğdu ise ödüllerini Çerkezköy Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız verirken, resim dalında üçüncü olan Atatürk İlkokulu öğrencisi Elif Pekdoğan, şiir dalında üçüncü olan Gülerçin Ortaokulu öğrencisi Eylül Yeşiltoprak ve kompozisyon dalında üçüncü olan Hacı Fahri Zümbül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aslı Gül’e de ödülünü Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay verdi.

 

 

 

RUHU ŞAD ETMEK İÇİN HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

 

Programda Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı ‘Benim Adım Mustafa’ aslı oratoryo sunulurken, programda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru,” Gazi Mustafa Kemal Atatürk 57 yıllık hayatının 17 yılının eğitim hayatıyla geçirmiş, eğitim hayatının ardından Türk ordusuna katılmıştır. Trablusgarp ile başlıyor, 1. Dünya Savaşı’nda gitmedik cephe kalmıyor ve bu süreçlerde de dünya tarihini, Türk tarihini çok iyi inceliyor. Bir saniye boş vakit bulduğunda kitap okuyor ve her şeyin en iyisini öğrenmeye çalışıyor. Bu öğrendiği bütün bilgileri de bütün vizyonunu da milletin kurtuluşu için, milletin bağımsızlığı için, milleti çağdaş muasır medeniyetler seviyesinin en önüne taşımak için kullanmayı kendisine ilke ediniyor ve geri kalan 40 yılını da bu uğurda harcıyor.Bugün eğer biz Çerkezköy’ümüzde millet olarak, millet olma şuuruyla huzur ve barış içerisinde kardeşçe yaşıyorsak Cumhuriyet sayesindedir. Cumhuriyet, Atatürk ve silah arkadaşları tarafından kurulmuştur. Anadolu’nun en ücra köşesinde bir köyde 2 odalı evde büyümüş, 6 çocuklu bir ailenin evladı olarak bugün sizlerehizmet ediyorsam bu Cumhuriyet sayesindedir. Bu Cumhuriyet de Atatürk ve dava arkadaşlarının mücadelesiyle kurulmuştur. Bir milletin millet olabilmesi için dilini ve dilini koruması gerekiyor.  Harf İnkılabı yapıyor. Millet dilini en iyi şekilde ortaya koysun diye, birbirini en iyi şekilde anlasın diye. Türk Tarih Kurumu’nu kuruyor, o dil ile birlikte tarihini öğrensin diye. Yine Genelkurmay Başkanlığı’nı kuruyor; milletin güçlü olabilmesi için, kendini savunabilmesi için. Tek dişi kalmış canavarlara karşı ilk kurduğu kurumlardan bir tanesi Genelkurmay Başkanlığı. Yine inancını en iyi şekilde öğrenebilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kuruyor. Böyle bir vizyon. Biz bugün 17’nci büyük ekonomisiysek, bugün 2023 büyük ve güçlü Türkiye hedeflerine emin adımlarla yürüyorsak; bu yaptıklarımızın vizyonuyla, çalışmasıyla Müslüman Türk çocukları olarak gece gündüz çalışarak muasır medeniyetler seviyesinin en üstüne çıkacağız inşallah. Atatürk’ün ruhunu şad etmek için hep birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.

 

 

ANADOLU TOPRAKLARINDA YAŞAYACAKTIR

 

Duru, “ Atatürk 57 yılının bir saniyesini bile boş geçirmemiştir.  Gecesini gündüzüne katmış, çalışmış, çalışmış ve çalışmıştır. Hiçbir zaman riyakarlık yapmamış, hiçbir zaman vaktini boşa harcamamış, hep milletinin geleceği için harcamış. Bizlere düşen görev; O’nun fikirlerini ve eserlerini sonsuza kadar yaşatmak ve Müslüman Türk milletinin çocukları Cumhuriyeti ilelebet payidar bırakacaklardır. Kendisi de; ‘Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır’ diyerek çok güzel ifade ediyor. Ben bu milletin bir ferdi olarak, Cumhuriyet’in bir Kaymakamı olarak yüce Atatürk’ü ve onun dava arkadaşlarını, vatan uğruna, bayrak uğruna, devlet uğruna, ezan uğruna, millet uğruna canını veren şehitlerimizi minnetle, şükranla anıyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk rahat uyu, rahat uyuyun demokrasi ve vatan şehitleri. Sizin uğruna can verdiğiniz, şehit olduğunuz kutsal Anadolu toprakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar, Ayyıldız al bayrağımızın gölgesinde, ezanımızın hoş sedayla okunmasıyla sonsuza kadar Müslüman Türk çocukları altı üstü dolu Anadolu topraklarında yaşayacaktır” diye konuştu.

 

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10