Tekirdağ'ın kurtuluş yıl dönümü coşkuyla kutlandı

Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yılı sebebiyle Tarihi Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Y

Tekirdağ 14.11.2021 17:34:00 0
Tekirdağ

Törene; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Başsavcı Soner Gül, il protokolü, askeri erkân, gaziler ve şehit aileleri ile vatandaşlar katıldı. Tören; Tekirdağ Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Tarihi Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu.

 

 

ŞEREF DEFTERİNİ İMZALADILAR

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Şeref Defteri’ni imzaladı. Başkan Albayrak’ın ardından Tören Şeref Defterini imzalayan Vali Yıldırım, “Kurtuluş savaşı yıllarında ülkemizin her yerinde onurlu mücadeleler verilmiş, şanlı destanlar yazılmıştır. Milli Mücadele döneminde Milletimiz; varını, yoğunu ortaya koyup, her türlü fedakarlığı yaparak vatan savunmasında mücadele etmiştir” ifadelerini kullandı.

 

 

“İŞGAL ALTINDAKİ DİĞER TOPRAKLAR DA KURTARILDI”

 

“Türlü zorluklar içerisinde yürütülen bu mücadele Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle zaferle sonuçlanmıştır” diyerek sözlerine devam eden Vali Yıldırım, “Kazanılan bu şanlı zaferler sayesinde işgal altındaki diğer topraklarımız da kurtarılmıştır. Kurtarılan topraklarımızdan bir tanesi de üç Kemaller diyarı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Yahya Kemal Beyatlı’nın, Namık Kemal’in diyarı Marmara’nın incisi Tekirdağ’ımızdır” dedi.

 

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ YAPILDI

 

Vali Yıldırım, “Bu anlamlı gün, birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek, Milli dayanışma ve sevincini bizlere bir kez daha yaşatmaktadır. Ne mutlu ki, geçen yüzyılımızın başında İstiklal Mücadelesini zaferle sonuçlandıran Milletimiz, bugün de el ele vererek İstikbal Mücadelesini başarıyla sürdürüyor. Bu anlamlı günde, başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Tekirdağ’ımızın Kurtuluş Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.  Çelenk Sunma Töreni, Süleymanpaşa Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları Ekibi’nin halk oyunları gösterisi ile son buldu.

 

Vali Aziz Yıldırım, çelenk sunma töreninin ardından Tekirdağ’ın kurtuluşunun 99. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen Süleymanpaşa Köprübaşı’ndan başlayarak Tarihi Valilik Binası önünde son bulan Kortej Yürüyüşü’ne katıldı. Kortej Yürüyüşüne Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“57. ALAY HEPİMİZİN BİLDİĞİ BİR EFSANEDİR”

 

Kortej Yürüyüşü’nün ardından Süleymanpaşa Kent Meydanı’nda konuşan Vali Yıldırım; “Kısa da olsa Tekirdağ’da bir işgal dönemi yaşandı ve bu işgal dönemlerinin hayır diyenleri var. 1915’te Çanakkale. “Çanakkale Geçilmez” demişiz ve hiçbir düşmanı geçirmemişiz, çok şehitler vermişiz. 57. Alay hepimizin bildiği bir efsanedir. 57. Alay, Üç Kemaller diyarı Tekirdağ’ın en büyük Kemal’i Mustafa Kemal Atatürk tarafından burada kurulmuştur. Buradan hareket ettirilmiştir. Buradan yurt savunması için Çanakkale’ye gönderilmiştir. Hepsi ruhları şad olsun, şehit olmuştur. Allah hepsine rahmet eylesin, cennetinde ağırlasın” ifadelerini kullandı.

 

“GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER”

 

“Bu vatanın kurtuluşu için Atatürk’ün önderliğinde mücadele edenler var” diyerek sözlerine devam eden Vali Aziz Yıldırım, “Ne demişti Atatürk, boğazdaki düşman gemilerini görünce “Geldikleri gibi giderler”. Gittiler mi?  Gittiler. Biz burada onları gönderenler sayesinde özgürce yaşıyoruz. Milli Marşımızı yazan Mehmet Akif Ersoy ne demişti İstiklal Marşının kabulünden sonra “Allah bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” Bu demektir, bir daha istila altında kalmasın, bir daha kurtuluş savaşı vermek mecburiyetinde kalmasın. Bir daha da İstiklal Marşı yazmasınlar. Sebebi buydu. Bugüne kadar bunu muhafaza ettik 99 yıl geçti. Bu 99 yıldan sonra biz inanıyoruz ki Atatürk’ün yine söylediği gibi bizlerin “Naçiz vücudu elbet bir gün toprak olacaktır fakat bu vatan, bu topraklar, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” Kimler sayesinde vatanını, milletini seven insanlar, yetiştirdiğimiz çocuklarımız sayesinde. Tekirdağ’ın kurtuluş günü hepimize kutlu olsun. Allah, bizleri bir daha kurtuluş savaşı vermek mecburiyetinde bırakmasın. Ama biz öleceksek te şehit olacağız, kalacaksak ta özgür kalacağız. Bu vatanda her zaman başı dik bir vaziyette yaşamaya devam edeceğiz. Bu bayrak her zaman gönderde kalacak, bu ezanlar dinmeyecek.” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10