Bakan Yardımcısı Büyükdede: Tekirdağ bölgenin en gözde sanayi şehridir

Tekirdağ Valiliği'nin koordinesinde yürütülen Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANTEK) kapsamında, makine ve metal sektöründen yerli üreticiler ile ulusal tedarikçileri bir araya getiren iş forumu, Çorlu

Tekirdağ 17.11.2021 13:37:00 0
Bakan Yardımcısı Büyükdede: Tekirdağ bölgenin en gözde sanayi şehridir

Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği kapsamında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANDEK) Makine ve Metal Sektörü Buluşmaları Toplantısı’nın açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Osman Savaş, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı temsilcileri ve çok sayıda firma yetkilisi katıldı.

 

 

 ‘TEKİRDAĞ ULAŞIM KOLAYLIĞI İLE YURTDIŞI FİRMALARININ DA GÖZDESİ OLMUŞTUR’

 

Tekirdağ firmalarının yüksek teknoloji içeren sektörler olan savunma, uzay, havacılık, nükleer enerji, raylı sistemler, gemi inşa gibi sektörlere üretim yapması, işbirlikleri geliştirmesi suretiyle il firmalarının daha katma değerli ürünler üretmesini sağlamak, teknoloji firmalarının ithal ettiği ürünleri yerlileştirmek ve Tekirdağ firmalarına pazar bularak büyütmek amacıyla düzenlenen Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANDEK) Makine ve Metal Sektörü Buluşmaları Toplantısı’nın açılışı gerçekleşti.Toplantıda konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Tekirdağ’ın sanayi açısından çok önemli bir il olduğunu belirterek, "Trakya'da bulunan Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul'un Trakya yakası sadece ülkemiz sanayicilerinin değil aynı zamanda Avrupa ülkelerine yakınlığı ve ulaşım yolu üzerinde bulunması dolayısıyla dünyadaki diğer ülke firmalarının da gözdesi bir sanayi alanı haline gelmiştir" dedi. Ekim 2021 itibarıyla Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin bugün 89 Teknopark ve 1260 Ar-Ge ve 340 tasarım merkezi ile altın çağını yaşadığını söyleyen Bakan Yardımcısı Büyükdede, "Ar-Ge ve inovasyonun desteklenmesi anlamında paydaşların ve kamunun bilgilendirilmesi, ulusal, bölgesel ve iller arasında çalışma planlarının hazırlanarak gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve takibi hayata geçirilmiştir. Bakanlık olarak merkez birimlerimizde gerçekleştirdiğimiz yeni yapılanma sonucunda 2021 yılında SANTEK ile Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına yeni bir boyut kazandırmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

 

“TEKİRDAĞ, 4. DÜZEYDE SANDEK YAPMASI KARARLAŞTIRILAN İLK İLİMİZ OLMUŞTUR”

 

Geniş orman ve tarım alanlarını da koruyarak bu bölgede sanayi kurmak isteyen özellikle İstanbul içinden büyüme hedefi olan firmaları bölge valileri ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak yerleştirmeye gayret ettiklerini belirten Büyükdede, “Özellikle Tekirdağ OSB’leri, limanı ve iyi bir üniversite eğitim alt yapısı bulunması dolayısıyla bölgenin en gözde sanayi şehri haline gelmektedir. Türkiye'de sanayi yatırımları ölçek büyütüyor. Bölgemizde mevcut beyaz eşya, otomotiv, makine plastik tekstil, ilaç kimya, her türlü metal sektörleri yanında savunma uzay havacılık, nükleer enerji raylı sistemler ve gemi inşa sektörlerine hizmet verecek sanayilerinde yeni sisteme dahil edilmesini arzu ediyoruz. Tekirdağ sanayisinin gelişmiş olması ve yeni çalışmalar için potansiyel taşıyor olması ve paydaşların istekli çalışmaları nedeniyle bakanlık tarafından en üst seviyede desteklenen 4’üncü düzeyde SANDEK yapması kararlaştırılan ilk ilimiz olmuştur. Biz bugün siz değerli katılımcılarımız ile düzenlenen etkinlik Tekirdağ için çok önemli bir adımdır. Bu yeni yapıyla önümüzdeki süreci içerisinde bakanlığımız sanayinin gelişmiş olduğu illerde doğrudan kurul çalışmalarının aktif bir parçası haline gelecektir” dedi.

 

“SİNERJİNİN ORTAYA ÇIKABİLECEĞİNE İNANIYORUZ”

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım firmalarla sanayicileri bir araya getirme hedeflerinin olduğunu belirterek, “Yurt dışından ithal edilen malzemeler belki bizim tarafımızdan yapılıyordur, bu toplantıların sonucunda bunu göreceğiz. Belki ihtiyacı olan firmalarımızın bana böyle bir şey lazım dediğinde bunu çok kolay yaparım diyecek sanayicimiz var. Bunları karşı karşıya getirebilirsek yan yana getirebilirsek biz sinerjinin ortaya çıkabileceğine inanıyoruz” dedi. İstanbul’un artık sıkıştığını ve Tekirdağ’a doğru yayılım gösterdiğini söyleyen Vali Yıldırım, ancak bunun planlı olması gerektiğini de ekleyerek, “Çok büyük bir üretim kapasitesinin olduğuna inanıyorum. 6 bin 313 km2 toplam Tekirdağ ilinin yüz ölçümü var, bunun yaklaşık yüzde 65’i tarım alanı. Ama bu tarım alanlarının yüzde 2.8’i yaklaşık yüzde 3 diyelim sanayi alanı olarak kullanılıyor. Biz bunu yüzde 10'a kadar çıkarabiliriz yüzde 10’a kadar çıkarmak ne anlama geliyor. Bugün 13 tane OSB var. Bugünkü sanayilerimizin toplam tarım alanı olarak işgal ettiği yeri 3,5 katına çıkarmak anlamına gelir. Yani 13 OSB’yi 35-40’a çıkarmak tabi büyüklüğüne bağlı olarak mümkün olabilecek demektir. Yeni yatırımlar burada meydana gelebilecek. Yüzde 10’nun nereler olduğunu iyi planlarsak hiçbir zarar vermeden yeraltı suyuna, çevreye, suya doğaya vs. hiçbir zarar vermeden üretimimizi katlayabilir. Bu sayede kişi başına düşen milli gelirimizi artırabiliriz. Belki ihtiyacı olan firmalarımızın bana böyle bir şey lazım dediğinde bunu çok kolay yaparım diyecek sanayicimiz var. Bunları karşı karşıya getirebilirsek yan yana getirebilirsek biz sinerjinin ortaya çıkabileceğine inanıyoruz” dedi.

 

“TEKİRDAĞ, TÜRKİYE’DE SANAYİ OLARAK EN GÜÇLÜ İLLERDEN BİRİ”

 

Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl müdürü Fahrettin Akçal, Tekirdağ’ın sanayi olarak Türkiye’nin en güçlü illerinden biri olduğunu söyleyerek, “Tekirdağ ili 13 Organize Sanayi Bölgesi hemen tüm sektör ve alt sektörlerde üretim yapan güçlü sanayi alt yapısı ve üretimden ihracatı baz aldığımız zaman 7 milyar doların üzerinde ihracatı işletme başına düşen yaklaşık 58 çalışan sayısıyla Türkiye’nin Kocaeli’nden sonra en fazla büyük işletmelerin kümelendiği il durumundayız. Bu güçlü sanayi alt yapısını daha yüksek noktalara çekmek için dünyada ileri teknoloji kabul edilen ülkelerin uygun olduğu sektör firmalarının bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların teknoloji firmalarını ilimize davet ettik. Buradaki amacımız firmalarımıza iş bulmak olduğu gibi ileri teknoloji üreten firmaların teknoloji kabiliyetlerini Kobilere aktararak Kobilerin teknoloji seviyelerini yükseltmek bunu yaparken de yurt dışından ithal edilen birçok firmanın yerlileşmesini bu toplantıda amaçlamaktayız” dedi.

 

 

“FİRMALARIMIZI TRAKYA’DA AĞIRLAMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’de konuşmasında, “2019 yılından sonra maalesef yüz yüze toplantıları maalesef korona virüs nedeniyle yapamadık. Pandemi’nin bitmesiyle Ankara’yla Trakya’ya bütünleştirerek buradaki firmaları ama oraya götürerek ama oradaki firmalarımızı Trakya’da ağırlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bizler bakanlığımız öncülüğünde valiliğimizin öncülüğünde sanayi faaliyetlerine ve ARGE faaliyetlerini yürütüyoruz. İhracatın artırılması için odalarımızla birlikte firmalarımıza kolaylık sağlıyoruz. Savunma sanayiyle ilgili ben dünyanın neresine mal satmak istiyorum derseniz ürününüz varsa bizler sizlere bedava destek vererek dünyayı ayağınıza getiriyoruz ve sizlere uygun müşteriler buluyor ve o müşterilere gerekirse birebir danışmanlık yaparak mal satmanızı sağlıyoruz. Bunu ücretsiz olarak yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“ÜNİVERSİTEMİZ HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE AÇIKTIR”

 

Üniversitelerinin Trakya da girişimcilik endeksinde ilk 50 de bulunan bir üniversite olduğunuvurgulayanTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, “Bugün Sanayi ve Teknoloji iş buluşmaları kurulunda bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Mensubu bulunduğum Namık Kemal Üniversitesi Makine Mühendisliği olarak bugün makine ve metal iş kolundaki görüş alışverişinden dolayı çok mutluyum. Teknolojinin geliştirilmesi üretilmesi noktasında üniversitemiz her türlü çalışmaya her türlü işbirliğine açıktır” diye konuştu. Protokol üyelerinin konuşmalarının ardından kamu kurumları ve firmalar sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler.Toplantı firma yetkililerinin ikili iş görüşmeleriyle devam etti.

 

Haber/Fatma Nur VURAL


0282 726 91 91
0282 747 65 10