Altın alan yok, satan çok

Son 2 aydır doların artmasıyla birlikte piyasaların güvenli limanı olarak görülen altında ciddi bir yükseliş görülüyor. Şu an satışlar ne durumda? Talep satın almaktan mı, bozdurmaktan yana mı? E

Çerkezköy 17.11.2021 14:07:00 0
Altın alan yok, satan çok

Altının gram fiyatı haftaya 599 liradan rekor yükselişle başladı. Gram altın fiyatları dövizdeki yükselişin etkisiyle rekor üstüne rekor kırıyor.

 

“TALEP CUMHURİYET ALTINI VE ÇEYREK ALTIN”

 

Altın alış ve satış miktarlarının eşit olduğunu söyleyen Seçkin Kuyumculuk’un mağaza müdürü Burak Işıtan, “Çok daha önceden uygun fiyata yatırım amacıyla alanlar, altının tekrar düşeceğini varsayarak, en yüksek fiyattan bozduruyor. Bir yandan da altın fiyatlarının daha da yükseleceğine inananlar var, ellerindeki TL değer kaybettiği için, her gün her şeye çok zam geldiği için altına yükleniyorlar. Bu yüzden piyasada alıcı da çok fazla aslında” dedi. Alıcıların taleplerini değerlendiren Işıtan, “Talep cumhuriyet altını ve çeyrek altın. Gram altın satışlarında çok fazla yoğunluk yok. Müşterilerimizi alış ve satış arasında en az değer kaybına uğratan ve makas aralığı en düşük ata altın olduğu için müşterilerimize ata altını almalarını öneriyoruz. Düğünlerde geçtiğimiz senelere kıyasla çeyrek altın alan sayısı yarıdan fazla azaldı. Altının gramı 600 TL’yi bulduğu için, insanlar eşine dostuna çeyrek altın hediye edemiyor. Onun yerine hediyelik gram altın alıyorlar” diye konuştu.

 

 

“TALEP GENEL OLARAK BOZDURMA YÖNÜNDE”

 

2003’ten beri kuyumculuk sektöründe çalışan İstanbul Kuyumculuk’un mağaza sorumlusu Burak Sezer’de, 1 sene öncekredi çekip altın alan müşterilerin avantajlı olduklarını kaydederek, elinde altını olan müşterilerin altınlarını bozdurduğunu ifade etti. Sezer, “Talep genel olarak bozdurma yönünde. Gram altında sertifika söz konusu oluyor, bizmüşterilerimizi çeyrek altın ve ata altınına yönlendiriyoruz” dedi. Satışlar konusunda, “Düğün sezonu bitti. Biz kuyumcular için şu an alyans sezonu. İnsanlar söz keser, nişan yapar, ilkbaharı bekliyoruz açıkçası” diye konuştu. Önümüzdeki günlerde altın fiyatlarına ilişkin tahminlerde bulunan Sezer, yıl sonuna kadar altının artış göstereceğini, altının gram fiyatının ise 685 olacağını iddia etti.

 

 

“PERŞEMBE GÜNÜ MERKEZ BANKASININ FAİZ KARARI VAR”

 

Altın satışlarından memnun olmadıklarını ifade eden Sıla Kuyumculuk’un satış danışmanı Serhat Yılmaz, “Bozduran sayısı kadar, satın alan müşteri olsa keşke. Talebi karşılamadığı için bir anlamı yok yükselmesinin bizim için. Satın alan mutlaka oluyor ama 10 tane bozduran bir tane satın alan oluyor. Biraz fiyatların oturması gerekiyor. Okullar açıldığından beri satışlar sakin şekilde sürüyor. Fiyatların yüksekliğinden ötürü artık takı olarak insanlar altın aksesuar pek tercih etmiyor. Bir tane zincire çeyrek diziyoruz dördü bir yerde beşi bir yerde diye satış yapıyoruz. İnsanlar böylece hem yatırım hem kullanım yapmaya çalışıyorlar. Son 10-15 gündür biz pek satış yapamıyoruz, çoğunlukla müşteri bize altın bozdurmaya geliyor” diye konuştu. Perşembe günü merkez bankasının faiz kararının da altın fiyatlarını etkileyeceğinin altını çizen Yılmaz, “Faizler düşerse dolar ve altın da bir tık daha yükselecektir. Ama düşer mi aynı mı kalır belli değil, dolayısıyla net bir şey söylemek çok zor” dedi.

 

 

“TAKI ALIŞVERİŞİ ARTIK ZEVKE GÖRE DEĞİL, KESEYE GÖRE”

 

Mesleğe 2017’de KOSGEB’in kadın girişimcisi olarak başlayan Turhan Kuyumculuğun sahibi Selda Turhan,altın taleplerinin genelde bozdurmaktan yana olduğunu, altın satın alan kişi sayısının tek tük olduğunu söyledi. İnsanların düğün yaparken gelinliklere 8-10 bin civarında para verdiklerini, sıra altın takı almaya gelince zevke göre değil de düğünden sonra kar-zarar düşüncesine göre alışveriş yaptıklarını ifade eden Turhan, “Artık bu hesaplara girdiler. Geri dönüşümlü düşünüyorlar. Annemden babamdan yadigar kalsın gibi şeyler düşünmüyorlar artık. Eskisi gibi 10 tane bilezik almıyorlar yani. Kırsal kesimden gelenler oluyor, onlar mesela 5 tane 10 tane diye diretiyorlar” dedi.Alyans için de genelde en incesini ya da ayarı düşükleri tercih ettiklerini, eskiden 25-30 gram olan bilezik modellerinin 10-15 grama kadar düştüğünü söyleyen Turhan, “8 ayar bilezik arayanlar var mesela. Setten vazgeçti insanlar. Mecburiyetten ötürü düğünlere artık gram altın takıyorlar. Düğün sahiplerinin beklentileri de karşılanmamış oluyor tabi ki bu durumda. Evlenen gençler, borç ödeyecekler mesela, gelen altınları bozdurduklarında, beklentilerinin altında bir rakamla karşılaşıyorlar. Geçmişte komşusuna çeyrek takan biri, şimdi kendi özel gününde taktığı çeyrek altını bekliyor komşusundan. Artık bu gibi durumlarda gram altın gelince didişmeler başlıyor insanların arasında” diye konuştu.

 

 

Haber/Fatma Nur VURAL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10