Bakan Soylu: Bu yıl 251 kadın cinayeti işlendi

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, ?

Tekirdağ 25.11.2021 15:45:00 0
Bakan Soylu: Bu yıl 251 kadın cinayeti işlendi

Eş zamanlı olarak 81 ilde Valiler ve tüm ilçelerde Kaymakamların çevrimiçi olarak katıldığı toplantıya Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri Valilik Toplantı Salonu’nda VKS (Video Konferans Sistemi) yoluyla katıldı.

 

EN ÖNEMLİ İNSAN HAKKI İHLALİDİR

 

Kadına yönelik şiddetin en önemli insan hakkı ihlallerinden biri olması, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi için; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının birlikte çalışması sonucunda 75 maddeden oluşan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” hazırlandığını ve bu plan doğrultusunda "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol" imzalanarak, ciddi bir seferberlik başlatıldığını belirten yetkililer, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı gereğince İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan 01.01.2020 tarihli ve 1 sayılı Genelge ile; İçişleri Bakanlığının, Valiliklerin ve kolluk birimlerinin görev ve sorumluluğunda olan hususlar düzenlenmiş olup bahse konu mücadelede yol haritası belirlenmiştir” dedi.

 

 EŞ ZAMANLI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

 “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde toplumsal farkındalığın arttırılması, koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi ile yapılan faaliyetlerin ön plana çıkarılması amacıyla söz konusu koordinasyon planı ve Genelge gereğince; “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı” 24 Kasım 2021 Çarşamba günü saat 23.00’da VKS (Video Konferans Sistemi) üzerinden eş zamanlı olarak gerçekleştirildi

 

“ACILARIN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”

 

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Sahayı biraz daha baskılayarak kamuoyunun dikkatini çekecek programlarla, etkinliklerle, özellikle ihbar ve şikayet eğilimini arttırmayı başarmalı ve yeni olayların, mağduriyetlerin, birtakım acıların önüne geçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

 

“15 KASIM İTİBARIYLA BU YIL 251 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ”

 

Bakan Soylu, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda gelinen durumu, alınan önlemleri gözden geçirmek için "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü" vesilesiyle bir araya geldiklerini, 15 Kasım itibarıyla bu yıl 251 kadın cinayetinin işlendiğini, geçen yılın tamamında bu sayının 268 olduğunu kaydederek, "Bu yılı sayı olarak geçen yılın üstünde kapatacağımız anlaşılıyor fakat olumlu olan gelişme şu ki son beş-altı yıldır aşağı doğru, kanal şeklinde bir iniş var. Bu yıl da düşüş kanalının içinde kalacağımız görülüyor ancak burada, söz konusu olan istatistik rakamlar değil, insan canı olduğu için, bu meseleye özellikle bu önümüzdeki bir ayda hızlı şekilde vaziyet etmemiz lazım. Arkadaşlarımıza da buradan şunları ifade etmek istiyorum. Sahayı biraz daha baskılayarak kamuoyunun dikkatini çekecek programlarla, etkinliklerle, özellikle ihbar ve şikayet eğilimini arttırmayı başarmalı ve yeni olayların, mağduriyetlerin, birtakım acıların önüne geçmeliyiz” dedi.

 

“KADINA ŞİDDET BİR İNSANLIK MESELESİDİR”

 

Kadına karşı şiddeti bir insanlık meselesi olarak gördüklerine ve bir can kaybına bile tahammüllerinin olmadığını belirten Soylu, "Elektronik kelepçe izleme merkezi kurduk, bin kelepçe kapasitemiz var, Türkiye’de şu an aktif 296 kelepçe var, süresi tamamlanan kelepçe uygulaması sayısı da 501. Yani toplam 800'e yakın kelepçe kararı verilmiş, uygulanmış veya uygulanıyor. Bu noktadan hareketle koruyucu önleyici tedbir kararlarının, kelepçe kararlarının sayısını arttırma gayret içinde olmamız gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

 

“KADES'İN TANITIMINA MUHAKKAK AĞIRLIK VERMEK LAZIM”

 

İtalya'nın başkenti Roma'da Akdeniz Parlamenterler Asamblesince (PAM) Kadın Acil Destek Uygulaması'na (KADES) verilen ödülü hatırlatan Bakan Süleyman Soylu, "Önemli bir fayda elde ettiğimiz KADES'in tanıtımına muhakkak ağırlık vermek lazım. Gelen ihbarların yarısı, gerçekten tehlike içeren ihbarlar. Dolayısıyla bu programın indirilip kullanılması hususunda arkadaşlarımızın gayreti istirham ediyoruz. Tanıtım faaliyetlerinde özellikle vurgulanması gereken hususlardan birisi, KADES'in sadece şiddet mağduru olan ya da ihtimali olan kadınlarımız tarafından değil tüm kadınlarımız tarafından indirilmesinin gerekliliğidir. Buradaki kastımız şudur: Hayatın akışı içinde öngörülemeyen durumlarla karşılaşabilirler veya bir başka kadının başına gelen bir şiddet olayına tanıklık edebilirler, dolayısıyla burada da şiddeti hızlıca kolluk birimlerine bildirme ve birimlerin müdahale etmesini temin etme imkanı bulabilirler" dedi.

 

“BİZE ÖNEMLİ BİR YOL HARİTASI SUNMAKTADIR”

 

Risk değerlendirme ve analiz çalışmalarının daha doğru yapılabilmesi amacıyla oluşturulan "Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt Formu"nun önemli olduğunun da üzerinde duran Soylu, "1 Şubat 2021 itibarıyla ülke genelinde uygulanmaya başlayan bu formun doldurulması, işlenmesi, bize önemli bir yol haritası sunmaktadır. Bunun da kayıt edilmesi, işlenmesi ile ilgili etkinin ne olduğu ile ilgili, görüş ve öneriler de bakanlık merkez birimlerine iletilmelidir" ifadelerini kullandı.

 

“GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAKTIR”

 

2021-2025 yılları arasını kapsayan kadına yönelik şiddetle mücadele 4. Ulusal Eylem Planı'nı hazırladıklarını belirten Bakan Soylu, "4. Ulusal Eylem Planı'nda yer alan kamuda topyekun seferberlik, eğitim ve farkındalık, koruyucu ve önleyici hizmetler, adalete erişim, verilerin yorumlanması ve analizi başlıklı 5 ana hedefin gereklerinin yerine getirilmesi hususunda gayretlerinizi bekliyoruz. Bu açıdan il ve ilçelerimizdeki ilgili tüm kurum ve kuruluşların tam bir koordinasyon ve iş birliği içerisinde hareket etmesi, gücümüze güç katacaktır" dedi.

 

“İŞ BİRLİĞİNİN SONUÇLARINI ALIYORUZ”

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ardından konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şiddetle mücadelede bütün kamu kurumları ve bütün toplum kurumları bir araya gelmeden, herkesin bir şekilde konuya müdahil olması sağlanmadan sonuç almanın mümkün olmadığını belirterek, “Biz bu süreçte bütün kamu kurumları olarak bakanlıklar olarak, paydaş taraflar olarak bu eşgüdümü ve iş birliğini gerçekleştirdik. Bugün de gelinen noktada bu iş birliğinin sonuçlarını alıyoruz. Sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi 1 sayısı bile fazla. 1 kişinin dahi şiddetle karşılaşmasını kabullenmemiz ya da tahammül etmemiz mümkün değil. Bu mücadelenin sonuçlarını iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla verdiğimiz kapsamlı ve esaslı mücadele hem şiddet oranı anlamında hem kadın cinayetleri noktasında dünya ölçeğine baktığımızda emeğin bir karşılığı olduğunu ve önleme noktasında bir yol aldığımızı gösteriyor. Bu anlamda da bu mücadelenin gerçekten kazanılabileceğini, gerçekten önlenebileceği ve çalışmaları dikkatli ve özenli bir biçimde sürdürdüğümüzde hakikaten kökünü kazıyabileceğimizi bize gösteriyor. Bu açıdan hiçbir şekilde bir geri adım atılması, karamsarlık söz konusu değil" dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10