Lise öğrencilerine yönelik motivasyon semineri düzenlendi

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından lise son sınıf öğrencilerine yönelik sınav kaygını ve stresini azaltmaya yönelik seminer düzenlendi. Seminere katılan eğitimci yazar SÃ

Çerkezköy 26.11.2021 17:03:00 0
Lise öğrencilerine yönelik motivasyon semineri düzenlendi

Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde, dün saat 10.00, 11.00, ve 14.00’da 3 seans olarak düzenlenen seminer, Bonus Hoca olarak bilinen Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Danışmanı Süleyman Beledioğlu tarafından verildi. Seminere Çerkezköy ilçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

“YETERSİZ UYKU ÖĞRENME PERFORMANSINI GERİLETİYOR

 

Beyin Temelli Motivasyon başlığı adı altında, slayt eşliğinde öğrencilerin sınav stresini ve kaygısı azaltacak, ve motivasyonlarını artıracak bilgiler aktaran Süleyman Beledioğlu, yetersiz uykunun öğrenme performansını gerilettiğini belirtti. Uyku süresinin sadece 5 gecede altı saat ve daha az bir süreye indirildiğinde öğrenme performansı ve sınav performansı 48 saat kesintisiz uyumayan bir insanın performansına eşitlenerek düştüğünü kaydeden Beledioğlu, Uyku kalitesine en bağlı öğrenme türü bir işlemi öğrenmedir yani matematiği öğrenmedir. Uyku kaybı en çok genel matematik becerisini etkiliyor. Bir üniversite bu konuda çalışma yapmış. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencileri 5 gece 6 saat ve 6 saatin altında uyutmuşlar. 5 gece 6 saatin altında uyuyan öğrencilerin sınav zekası 48 saat yani 2 gün hiç uyumayan öğrencinin seviyesine düşüyor. Ondan dolayı ‘az uyu çok soru çöz’ diyenlere aldırmayın. Benim bir öğrencim vardı, az uyuyup gece 03.00’lere kadar ders çalıştı. Bu öğrencim 3 bininci oldu, doğru şeyi yapmış olsaydı Türkiye 1’incisi olurdu” dedi.

 

“UYKU KAYBI ZİHİN KAYBI ANLAMINA GELİYOR

 

Uyku kaybının zihin kaybı anlamına geldiğini ve yetersiz uykunun en çok matematik becerilerini azalttığını kaydeden Süleyman Beledioğlu, “Ölçebileceğimiz bütün düşünme becerilerimizi zayıflatır. Uyku kaybı; dikkati toplamaya, anlık hafızaya, ruh haline, anlık yürütmeye ve genel matematik becerisine büyük zarar verir” dedi. Sağlıklı Beyni Derneği Başkanı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Uludüz’ün uyku ile ilgili hazırladığı videoları da öğrencilere öneren Beledioğlu, “Bizim çok kaliteli hocalarımız var. Videolarını mutlaka izlemenizi tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

 

 

“BEYNİMİZ UYUMADAN HEMEN ÖNCE ÇALIŞTIĞIMIZ KONULARI DAHA İYİ TUTAR”

 

Uyumadan önce ders çalışmanın önemli olduğunu ve sınavlara hazırlanan öğrencilerin saat 23.30’da uyuması gerektiğini belirten Beledioğlu, “Çünkü gün boyu öğrendiklerimizin beynimize kaydolmasını saplayan melatonin hormonunun en çok salgılandığı zaman aralığı 23.30-04.00 arasıdır. Sabah kalkınca ilk 2 saat, akşam uyumadan önce son 2 saat beynimizin en çok çalıştığı, öğrenmeye yatkın olduğu zaman dilimidir. Beynimiz uyumadan hemen önce çalıştığımız konuları, sabah çalıştıklarımızdan daha iyi tutar” dedi. “Bazı öğrencilerim sabahleyin bilgileri daha çok topladıklarını söylüyorlar” diyen Beledioğlu, “Doğru, topluyor. Topluyor ama tutmuyor. İnsan beyninin bir özelliği var. Sabahleyin toplanan bilgilerin bir kısmı gün içinde silinir. Prof. Dr. Özcan Köknel, ‘En anlamadığınız konuya gece yatmadan önce çalışın’ demiş. ‘Cep telefonu, bilgisayar ve diğer teknolojik aletlere hiç bulaşmadan hemen uyuyun’ diye de ekliyor. Türev ve integral çalıştıktan sonra dizi izlerseniz türev ve integrali yapamazsınız. Beyniniz türevi ve integrali siler ve dizideki sahneleri kaydeder” dedi.

 

“BEYNİMİZDEKİ BİLGİLERİN YÜZDE 80’İ İSE GÖRSEL HAFIZADADIR”

 

Dersleri dinledikten sonra okuyarak pekiştirmenin de önemine değinen Beledioğlu, “Birçok beyin bilimci retinanın beynin bir bölümü olduğunu söyler. Çünkü retina beyin ile aynı dokudan gelişmiştir ve onunla doğrudan bağlantılıdır. Retina gözlerimizin arkasındaki nöral dokudur. Beynimize giden sinir liflerinin yüzde 40’ı retina bağlantılıdır. Beynimizdeki bilgilerin yüzde 80’i ise görsel hafızadadır. Sınavda görünce hatırladıklarımız, görsel hafızaya kaydettiklerimizdir. Dinlediklerimiz değildir” ifadelerini kullandı. Seminer sonunda öğrencilere motivasyon etkinliği de yaptıran Beledioğlu, hedeflerindeki bölüm ve üniversiteyi hep birlikte söyleyen öğrencilerden derslerine çok çalışacaklarının sözünü aldı.

 

 “DAHA GÜZEL GÜNLERE DOĞRU YOL ALACAĞIZ”

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, seminer sonunda Süleyman Beledioğlu’na teşekkür ederek, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı N-95 maske ile Halit Narin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin kimya atölyesinde ürettikleri ürünlerden hediye etti.  Beledioğlu meslek liselerinin yaptıkları çalışmaların Türkiye’nin gururu olduğunu kaydederek, “Artık Türkiye çok küçük yaşlarda üretim sürecine dahil olan gençlerle tanıştı, inşallah daha güzel günlere doğru yol alacağız. Yolunuz açık olsun sevgili gençler” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10