Meslek liselerinin istihdamı masaya yatırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında sanayi sektöründe meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu

Çerkezköy 30.11.2021 17:31:00 0
Meslek liselerinin istihdamı masaya yatırıldı

Toplantıya, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Apaydın, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Kenan Erez, İŞKUR Temsilcisi Faruk Kocamaz, Çerkezköy Mesleki Eğitimi Merkezi Müdürü Ali Uzun, Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kıroğlu, Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Güldez, Hacı Fahri Zümbül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tuğrul Selimoğlu katıldı.

 

 

YILDA İKİ KEZ YAPIYORUZ

 

Toplantının amacı ile alakalı basın mensuplarına bilgi veren Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Apaydın, “Bizim insan gücü olarak iyi bir potansiyelimiz var. Çocuklarımıza kaliteli bir eğitim ortamı sunup insan gücümüzü eğitim ve sektörle birleştirerek istediğimiz sosyal ve ekonomik politikaların amacına ulaşması doğrultusunda ne yapabiliriz? Eğitime, belediyeye, esnaf ve sanatkarlar odasına düşen sorumluluk nedir?  Bunun bir değerlendirmesini yapacağız. Burada bizim nicelikten ziyade niteliksel olarak bakmamız gerekiyor. Çok sayıda esnafımız veya sektörde çalışan temsilcilerimiz var. Bunların belgelendirilmesi, niteliğinin arttırılması, eğitimin verilmesi gereken durumlar var. Bu konularda her kurumun üzerine düşen sorumlulukları neyse bunları yerine getirmesi için bugün belirlediğimiz gündem doğrultusunda bir müzakere edeceğiz. Bu toplantımızı yılda iki kez yapıyoruz. Diğer toplantımız ise 2022 yılı Mayıs ayında yapılacak.  Diğer toplantıda bugün aldığımız kararlar ne aşamaya geldi gibi bir değerlendirme yapacağız. Pandemi sürecinde Çerkezköy Türkiye’de sayılı okullar arasında yer almıştır. Meslek liselerimizin ürettiği maske, dezenfektan gibi ürünler Türkiye’de ilk 3’te, ilk 5’te yer aldılar. Apaydın, “ Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 10 yıllık bir protokol imzalandı. Bölgemizde üç tane sanayi bölgemiz var. Yalıboyu, Çerkezköy ve Veliköy Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. Buradaki sanayi bölgeleri ile 3 okulumuz eşleştirildi. Bu birimlerde mesleki eğitim bürosu açıp buraya ilgili öğretmen veya yönetici görevlendirilerek niteliğin arttırılması yönünde çalışmalar yapılacak” diye konuştu.

 

ÇOK CİDDİ SONUÇLAR ALABİLİRİZ

 

Kurum olarak gerekli eğitim faaliyetlerini yürüttüklerini kaydeden Çerkezköy Mesleki ve Eğitim Merkezi Müdürü Ali Uzun, “ Bu tür faaliyet kurumlarıyla yaptığımız faaliyetleri de bir şekilde karar olarak sürece dahil olmaları hem faydalanacakların sayısının artmasına hem de bu anlamda belge ihtiyacı olan çalışanların ihtiyaçlarının karşılanması anlamında olumlu katkılar sağlayacaktır. Mesleki Eğitim Merkezi faaliyetleri hem sektör hem de veliler açısından bilinmiş olsa bu sorunları büyük oranda çözmüş olacağız. Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olan bir öğrenci 9’uncu sınıftan itibaren haftanın 4 günü iş yerinde haftanın bir günü ise okul ortamında teorik eğitim alıyor. Bu süreçte hem mesleği canlı iş hayatının içerisinde öğrenmiş oluyor iş hayatını üretimi hizmeti tanımış oluyor bundan dolayı da 4 yılın sonunda mezun olduğu zaman artık iş hayatının parçası olarak mezun oluyor. Bu da aslında işini yapmış olduğu meslekte devamını sağlamış oluyor. Bu anlamda velilerimiz de bu işin maalesef biraz uzağındadır. Şu anda büyük oranda tüm velilerimiz öğrencilerinin Fen Lisesi öğrencisiymiş gibi üniversiteye giderek hayata öyle atılmaları yönünde bir kanaat oluşturmuş durumda. Aslında bunu yıkmaları lazım. Herkesin mühendis, doktor olmasına gerek yok. Tüm eğitim süreçlerinin sonunda iş hayatına atılmak var. Bizim eğitim sisteminde gelen bir öğrenci 9’uncu sınıftan itibaren iş hayatına atılmış oluyor, sistemi öğrenmiş oluyor. Diğer taraftan ortaöğretimden sonra eğer çocuğunuzun yapmış olduğu bir meslek yoksa belli bir yaş seviyesinden sonra onun alışması üretimin içerisine girmesi zor oluyor. Biz bu sistemi hem velilerimize hem de iş hayatına aktarabilirsek çok ciddi sonuçlar alabiliriz” dedi.

 

İŞKUR VE MİLLİ EĞİTİM ARASINDA KOPUKLUK GÖZLEMLİYORUZ

 

Toplantıda konuşan İŞKUR Çerkezköy temsilcisi Faruk Kocamaz, “ Kişilerin meslek lisesine gitmesini teşvik etmek ara eleman ihtiyacını karşılamak ikincisi de bunların istihdamını kolaylaştırmak. İstihdamını kolaylaştırmak istiyorsak önerim bunu daha önce bir toplantıda yine görüşmüştük bazı görüşler ortaya çıktı. Meslek lisesi bitirenlere daha fazla ücret verilsin v.s. gibi fikirlerden yola çıktılar bence bu istihdamı daha da azaltır. Eğer ekstra bir ücret vereceğiz diye işverenin karşısına gidersek istihdamı azaltır neden azaltır, biz yaklaşık binin üzerinde firmayla daha önce yapmış olduğumuz çalışmalarda hep şunu gözlemledik, işverenlere soruyoruz hangi eğitim düzeyinde eleman talebiniz vardır? İşverenlerden bize gelen yaklaşık yüzde 50 ve daha yakın cevap ilköğretim mezunu da olsa ortaokul mezunu da olsa ben bunu çalıştırır yetiştiririm. Demek ki birinci felsefede bu lise mezunu şartını aramıyor. Peki biz bu meslek liselerini nasıl istihdama katacağız? Bu noktada işverene istihdam teşvikleri verilmesi gerekir. Örnek veriyorum bir işveren meslek lisesi çıkışlı birini işe aldığı zaman 12 ay boyunca sigorta primlerinden muaf olması gerekir gibi bir teşvik çıkarsa her işveren meslek lisesi bulmak için sıraya girecektir ancak tersi bir mantıkla asgari ücret 3 bin TL ise biz meslek lisesine 4 bin TL verelim. Özel sektör bu mantıkla çalışmıyor. Özel sektörde bir işveren için en önemli nokta maliyet kalemi ne kadar az olacaktır dolayısıyla işsizlik fonundan karşılanacak sigorta teşvikleri ile meslek liselerinin istihdamına katkı sağlanabilir. Özellikle okullarla İŞKUR arasındaki iş birliğinin sağlamlaştırılması gerekiyor. İŞKUR ile Milli Eğitim arasında biraz kopukluk gözlemliyorum. Bunu nasıl ortadan kaldırabiliriz? Özellikle meslek liselerinde işe meslek danışmanı unvanında çalışmış kişilerin de meslek liselerinde istihdam edilmesi gerekir. Burada şu karşımıza çıkacak, özellikle işe meslek danışmanı nedir ki okullara girdiği zaman çözüm olsun? İşe meslek danışmanı iş arayan ve işverenlerle köprü kurar, yıl içerisinde hiç görüşmüyoruz hep 200’ün üzerinde işveren görüşmesi yapan kişilerdir. Dolayısıyla meslek liselerinde rehber hocasıyla birlikte kombineli en az 5 yıl görev yapmış bir işe meslek danışmanının meslek liselerinde görev yapması meslek liselerinin sanayi ile olan iş birliğini daha da kolaylaştıracaktır. Neden, biz İŞKUR olarak gittiğimiz zaman daha rahat kurumlara girip çıkabiliyoruz? İşveren ve yetkilileriyle diyaloglarımız daha güçlü, işe meslek danışmanı olarak 5 yıl görev yapan kişilerin okullarda rehber hocasıyla birlikte koordineli olarak görev yapması bu milli eğitim ve İŞKUR işbirliğini arttıracak, okul ile sanayi iş birliğini kuvvetlendirecektir. Böyle bir çıkış yoluna da gidilebilir kanaatindeyim” diye konuştu. Toplantının devamında kurum yetkilileri belirli konular hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulundular.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10