Kaymakam Duru'dan Dünya Kadın Hakları Günü mesajı

5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri olan, kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Bu bağlamda kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 87. Yıl dönümün

Çerkezköy 6.12.2021 09:33:00 0
Kaymakam Duru

Çok sayıda Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkının tanınmasın önemine değinen Kaymakam Murat Duru, “Milletlerin medeniyet göstergesi ve uygarlığın gelişmesi ancak ve ancak kadınlara verilen değer ile ölçülebilir. Ailedeki iletişimin kalitesinden tutun da toplumsal gelişime ve ilerlemeye kadar kadın en birinci faktör olarak önemli bir değere sahiptir. Bu nedenle Atatürk, “Kadın erkeklerden daha çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmak mecburiyetindedir.” diyerek kadının erkeklerden çok daha fazla gelişmesi/ geliştirilmesi gerektiğini ısrarla vurgulamış ve bu uğurda birçok yeniliklere ön ayak olmuştur. Zira Türk kültüründe kadın asla ikinci planda olmamış, her zaman hanın, hakanın yanında yer almış, sosyal ve siyasal hayatın içinde devlet ve millet ile ilgili kararlar almada, savaşta, barışta daima erkekle eşit konumda olmuştur” dedi.

 

“TÜRK KADINI FİİLİ OLARAK DA TÜRK ASKERİNE DESTEK OLMUŞTUR”

 

“Müslüman Türk milletinin var olma savaşı olan Milli Mücadele sürecinde erkeklerimiz kadar bağımsızlık ruhunu taşıyan Türk kadınları sayesinde kazanılmıştır” diyerek sözlerine devam eden Kaymakam Murat Duru, “Kadınların toplumsal hayatta çok zor kabul gördüğü dönemlerde Halide Edip’in birçok yerde düzenlediği mitingler büyük topluluklara dalga dalga milli mücadele ruhunu aşılamıştır. Yine Müslüman Türk milletinin ölüm kalım savaşı verdiği birçok cephede Türk kadını fiili olarak da Türk askerine destek olmuş, nice fukaralık içinde elinde avucunda olan ne varsa hepsini cephelere göndermiş, cephelerde sırtındaki yavrusuyla birlikte erzak taşımış, mermi taşımıştır. Nene Hatun, Fatma Seher hanım, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı, Gördesli Makbule hanım bu kahraman kadınlarımıza birer örnektir” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRK KADINI EŞİTSİZLİKTEN KURTARILMIŞTIR”

 

Türk kadınının Cumhuriyetle birlikte eğitim ve kültür seviyesinin de yükselmesiyle pek çok alanda özellikle siyasi hayatta yer edinmeye başladığına da değinen Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, “Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınların seçme özgürlüğü dahi yokken büyük Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme özgürlüğünü vererek Türk kadınını içinde bulunduğu eşitsizlikten kurtarmış ve onu yüceltmiştir. Bu yeniliğiyle tüm dünyaya örnek olmuştur. Kadınların siyasi hayata girmesiyle Türk demokrasisi çok önemli bir mesafe kat etmiştir. Milletlerin kaderini kadınların tayin edeceği hususunu bir kez daha tekrar ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Nene Hatunların, Fatma Seher hanımların, Nezahat Onbaşıların, Şerife Bacıların, Gördesli Makbule hanımların manevi huzurlarında saygı ve sevgiyle eğiliyor bir kez daha onları rahmetle ve şükranla anıyoruz” dedi.

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10