Tekneci: Bu seçimle Türkiye Barolar Birliği ile barolar arasındaki kopukluk giderilmiştir

Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci hafta sonunda Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği'nin 36'ıncı Olağan Genel Kurulunu değerlendirdi. Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte se?

Tekirdağ 8.12.2021 18:15:00 0
Tekneci: Bu seçimle Türkiye Barolar Birliği ile barolar arasındaki kopukluk giderilmiştir

Türkiye Barolar Birliği’nin önceki gün Ankara’da gerçekleştirilen 36’ıncı Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Metin Feyzioğlu ile yarışan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan seçimleri kazanarak başkanlığa seçilmişti.

 

 

4-5 Aralık 2021 tarihinde Ankara’da yapılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36. Olağan Genel Kurulunda Ankara Baro Başkanı R. Erinç Sağkan ve önceki dönem TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun listeleri yarışmıştı. Av. R. Erinç Sağkan Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilmişti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci, “Özellikle 2020 haziranında ve temmuzunda çoklu baro eylemlerinde 7 gün boyunca aralarında benim de bulunduğum elliye yakın baro başkanı polis kuşatması altında kalmış, bu kuşatma sürecinde en doğal ihtiyaçların giderilmesi konusunda zorluk çıkartılmıştır. Ayrıca meslektaşlarımız ve basının bizle iletişim kurması engellenmiştir” ifadelerini kullandı.

 

BAŞKANLAR VE BAROLAR YALNIZ BIRAKILDI

 

Bu süreçte Birlik Başkanı Metin Fevzioğlu, başkanları ve barolarının yalnız bırakıldığını ifade eden Baro Başkanı Avukat Tekneci, “Avukatlık Kanunu 76 ve 95. maddelerinde barolara avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleriyle olan ilişkilerinde “dürüstlüğü ve güveni sağlamak, meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını sağlamak ve bunların yanında hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak “ görev ve sorumluluğu verilmiştir” dedi.

 

“BİRLİK BAŞKANI VE YÖNETİM KURULU SESSİZ KALDI”

 

“Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda birçok ihlal yaşanırken maalesef Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu bu konuda sessiz kalmıştır” diyerek sözlerine devam eden Tekneci, “Ayrıca Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulunun çoğunluğu, barolara eşit mesafede davranmamış, ekonomik kaynakların barolara, avukat sayısına göre eşit ve adil dağıtımı yapılmamıştır. Meslek içi eğitimlerde dahi bir kısım barolara ayrıcalık tanınmıştır. Ayrıca 12 baronun o günkü Avukatlık Kanunu’na göre seçimde olağanüstü talebi hukuka aykırı bir şekilde reddedilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“KAMU AVUKAT VE SÖZLEŞMELİ AVUKAT ORANI YÜZDE 30 VE YÜZDE 40’LARDA”

 

Çoklu Baro Yasası’nda avukat sayısı 5 bini geçen barolarda yeni bir baro kurulmasının önünün açıldığını da kaydeden Avukat Sedat Tekneci, “Ancak çoklu baro düzenlemesindeki mücadelemiz meslektaşlarımız tarafından anlaşıldığından sadece İstanbul’da bir baro kurulmuş, Ankara’da da Kuruluş Genel Kurul’u daha yeni yapılabilmiştir. İstanbul ve Ankara’daki 2 nolu barolarda da kamuda çalışan avukatlara ve sözleşmeli kamu avukatlarına uygulanan baskılar sonucu bu barolardaki kamu avukat ve sözleşmeli avukat oranı yüzde 30 ve yüzde 40’larda olmuştur” dedi.

 

“TEKİRDAĞ BAROSU İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNE DEVAM EDECEK”

 

Kamuda ve sözleşmeli çalışan avukatlar üzerinde uygulanan baskıyla ancak 2 bin avukat sayısı oluşturularak baro kurulabildiğini belirten Tekneci, “Bu nedenlerle Tekirdağ Baro’su olarak bizler, yukarıdaki eleştirilerimiz doğrultusunda Birlik Başkan ve Yönetim Kurulunun değiştirilmesi konusunda taraf olduk ve yapılan seçimde 3 delegeyle mevcut R. Erinç Sağkanve Yönetim Kuruluna destek verdik. Geçmişte yaşanan hatalardan da ders çıkararak Türkiye’nin 7 bölgesindeki delegeler tarafından bir yönetim kurulu adayı belirlenmiş, 3 büyük il olan İstanbul Ankara ve İzmir’e birer kontenjan vererek güçlü bir yönetim kurulu oluşturulmuş ve seçilen Birlik Başkanı’nın eşitler arasında sözcü olması sağlanmıştır. Bu seçimle Türkiye Barolar Birliği’yle barolar arasındaki kopukluk giderilmiş, Barolar Birliği’nin, barolar ve meslektaşlarımızın meslek örgütleri olması sağlanmıştır. Tekirdağ Barosu bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyet’in kurucu ilkelerine, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olarak hukukun üstünlüğü ve insan haklarını mücadelesine devam edecektir. Yeni seçilen Birlik Başkanı, Yönetim, Disiplin ve Denetim Kurullarına başarılar dileriz” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10