NKÜ'de Dr. Sadık Ahmet paneli düzenlendi

Balkan Araştırmaları ve Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Batı Trakya Türkleri'nin haklarının savunulmasında liderlik yapan Dr. Sadık Ahmet'in anlatıldığı panele TekirdaÄ?

Tekirdağ 16.12.2021 17:49:00 0
NKÜ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda önceki gün düzenlenen panele Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım’ın yanı sıra Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İl Jandarma Komutan V. Mustafa Çetinkaya, kurum müdürleri, Hatice Oğuz, KADEM Tekirdağ İl Temsilcisi Zeynep Şentop Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.Saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program daha sonra Balkan Araştırmaları ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sezai Öztaş konuşması ile başladı. Akademisyen Öztaş konuşmasında “Lozan Barış Antlaşması'ndan günümüze kadar olan dönemde Batı Trakya Türkleri milletvekili olarak Yunan Parlamentosu'nda yer alma mücadelesi vermişlerdir. Bu mücadelenin en önemli kahramanlarından biri Dr. Sadık Ahmet'tir” ifadelerine yer verdi.

 

“BATI TRAKYA TÜRKLÜĞÜNÜN SEMBOL İSMİDİR”

 

Dr. Sadık Ahmet önderliğinde Türk azınlık haklarını savunma mücadelesi başladığını ve bu mücadele, 1985-1995 yıllarını içeren on yıllık süreçte gerek Türk kamuoyunun gerekse dünya kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardığını belirten Öztaş, “O, demokratik yollardan hak arayan kararlı ve dürüst bir liderdir. O, aynı zamanda herhangi birisi değil; Batı Trakya Türklerinin sesi ve cesaretidir. Batı Trakya denildiğinde ilk akla gelen isim, Batı Trakya Türklüğünün sembol ismidir” ifadelerini kullandı.

 

“VERDİĞİ MÜCADELE HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAYACAK”

 

Dr. Sadık Ahmet’in, 48 yıllık hayatının son 10 yılında Batı Trakya Türklerinin hakları için büyük bir mücadele verdiğini de sözlerine ekleyen Akademisyen Öztaş,  “Batı Trakya Türklerinin haklarının savunuculuğunu üstlenmiş olan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet'in verdiği mücadele hiçbir zaman unutulmayacak ve kendisi her zaman hatırlanacaktır. Bugün gerçekleştirilecek olan panel de bunun bir göstergesidir” dedi.

 

“ZULÜM GÖREN MÜSLÜMAN-TÜRK HALKININ LİDERLİĞİNİ ÜSTLENDİ”

 

Akademisyen Öztaş’ın konuşmasının ardından Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin yaptığı konuşmada "Batı Trakya'daki azınlığın haklarını koruyan henüz 48 yaşındayken hayatını kaybeden Dr. Sadık Ahmet'e bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Bu değerli panel vesilesiyle kendisini saygıyla anıyorum. Dr.Sadık Ahmet, Batı Trakya'da, Yunanistan devletinden baskı ve zulüm gören binlerce Müslüman-Türk halkının liderliğini üstlenmiş değerli bir doktor ve siyasetçidir. Kendisinin de ifade ettiğini gibi Dr. Sadık Ahmet "Batı Trakya Türk'ünün de doğup büyüdüğü yerde insanca yaşama hakkına, ırkına, diline, dinine, gelenek ve göreneğine, eşit vatandaş gibi yaşamasına saygı duyulmasını" istiyordu ve bekliyordu” ifadelerini kullandı.

“MÜSLÜMAN-TÜRKLERİN UMUDU VE ÜMİDİ OLMUŞTUR”

 

“Fakat Batı Trakya Türklerine "Türk" diye hitap ettiği için Yunanistan tarafından hapis cezasına çarptırıldı” diyerek sözlerine devam eden Rektör Şahin, “Evet, ne yazık ki sadece "Türk" olduğu ve “Türk” söyleminde bulunduğu için hapse atılmıştı. Dr. Sadık Ahmet'in söylediği "Türk olmak suçsa: Türk'üm ve öyle kalacağım sözleri Gümülcine'den tüm Batı Trakya'da yaşayan Müslüman-Türklerin umudu ve ümidi olmuştur. Bu bağlamda "bu panelinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum" dedi.

 

DR. SADIK AHMET’E AİT TESPİHLERİ HEDİYE ETTİ

 

Rektör Şahin’in konuşmasını ardından gerçekleştirilen panelde Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, Dr. Sadık Ahmet’in hayatını ve mücadelesini anlattı. Daha sonra Akademisyen Murat Derin ve Akademisyen Dr. Gökalp Küçük Dr. Sadık Ahmet’le ilgili bilgiler verdi. Panelin ardından panele katılan Işık Ahmet, Akademisyen Murat Derin ve Akademisyen Dr. Gökalp Küçük’e Vali Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından hediye takdim edildi. Işık Ahmet de Vali Yıldırım ve Rektör Şahin’e Dr. Sadık Ahmet’e ait tespihleri hediye etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10