"Mevlana çok büyük bir gönül mimarıdır"

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ İl Müftülüğünün birlikte hazırladığı "Vuslatının 748. Yılında Hz. Mevlana'nın Çağları Aşan Sesi" konulu konferans dÃ

Tekirdağ 17.12.2021 14:23:00 0

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, İl Müftüsü İsmail İpek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

KURAN-I KERİM TİLAVETİYLE BAŞLADI

 

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program daha sonra İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin’in konuşmasıyla devam etti. Dekan Keskin, “İlahiyat fakültesi ile beraber il müftülüğümüz ile birlikte düzenlediğimiz vuslatının 748. yılında Hz Mevlana'nın Çağları Aşan Sesi adlı konferansımıza hoş geldiniz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bugün burada çok büyük değerimiz olan Hz Mevlana'nın çağları aşan coşkulu mesajlarını dinleyeceğiz” dedi.

 

“DÜNYA HZ. MEVLANA'NIN SESİNE MUHTAÇ HALE GELMİŞTİR”

 

Hz. Mevlana’nın yaşadığı günden itibaren coşkulu mesajlarını hep verdiğini ve sesini hep duyurabilmiş çok büyük bir gönül mimarı olduğunu da kaydeden Dekan Keskin, “Bugün dünyada en çok okunan eserlere baktığımızda Hz. Mevlana’nın eserleri gelmektedir. Bugün dünya Hz. Mevlana'nın sesine muhtaç hale gelmiştir onun insanı anlatan söylemleri dünyadaki sorunları çözüme kavuşturmada çok büyük bir önem arz etmektedir. Hz Mevlana'nın çağları aşan sesini duyurmak için davetimizi kabul eden çok değerli hocam Profesör Doktor Kadir Özköse hocama bizi kırmadığı için gönülden teşekkür ediyorum, sağ olsun Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

 

“İSLAM’A KOŞULMASINI SAĞLAYAN ÖNEMLİ BİR KIYMET”

 

Dekan Keskin’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Kadir Özkese Hz. Mevlana düşüncelerini, eserlerini ve Mesnevi’den hikayeler anlattı. Akademisyen Özköse “Mevlana’yı anlamak dün olduğu gibi bugün de Anadolu insanının dünyaya açılımını, varlık serüveninin en ileri düzeyde gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Mevlana ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde okunan, okundukça fark edilen, fark edildikçe İslam’a koşulmasını sağlayan önemli bir kıymet” dedi.

 

ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

 

“2007 yılında Amerika’da yayınlanan bir kitap var, Colimen Box’ın Mesnevi’den Seçmeler diye bir şiir kitabı var” diyerek sözlerine devam eden Akademisyen Özköse, “2007 yılından beri Amerika’da yılın en çok satan kitabı, en çok aranan kitabı Coleman Box’ın Mesnevi şiirleri oldu. Amerikalılar ne aradılar mesnevide, neden koşarlar. Bugün bile hala Sosyete of Mevlana diye bildiğimiz kuruluşlar, dernekler var. Mevlana’nın eserlerini okuyarak Müslüman olan Batılı entelektüellerin sayısı binlerle gösterilecek bir kıymettir” ifadelerini kullandı. Konferans, Akademisyen Özkese’ye Vali Yıldırım ve Rektör Şahin tarafından hediye taktim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10