Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi

20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası etkinlikleri kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde düzenlenen Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı'na Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım katıldÄ?

Tekirdağ 25.12.2021 16:49:00 0
Mehmet Akif Ersoy

Saygı duruşunda bulunulması ve Müzik Öğretmeni, orkestra Şefi Bilgünay Erbaş yönetiminde, Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi Koro ve Orkestrasında görevli öğrencilerinin canlı olarak icra ettiği ve katılımcıların da eşlik ettiği İstiklal Marşımızın okunması ile program başladı.

 

 

 

“İSTİKLAL MARŞIMIZ BİR ŞAHİKADIR”

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Oğuzhan Kuşoğlu yaptı. Kuşoğlu, Mehmet Akif Ersoy’unMilli Mücadele şairi olduğunu belirterek,“İstiklal Marşımız bir şahikadır, bir zirveyi temsil eder. 10 yıllık bir harp sürecinden çıkmıştır Türk Milleti 1912 Balkan Harbi ile başlayıp 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılması ile sona ermiştir. Mehmet Akif Ersoy bu on yıllık süreçte çok sayıda eser ortaya koymuştur” dedi.

 

BAYTAR MEKTEBİNİ BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ

 

Mehmet Akif Ersoy’un 1873 yılında İstanbul’da dünyaya geldiğinden ve Fatih semtinde büyüdüğünden ve ilk eğitimini burada aldığından bahseden Kuşoğlu, “Babası Mehmet Tahir Efendi’nin eğitiminde çok büyük bir katkısı var. Benim esas öğretmenim hocam babamdır demiştir. Kendisine Arapçayı öğretiyor. Ortaokul ve lise çağlarında edebiyata merak sarıyor ve şiirler yazmaya başlıyor. Edebiyat hoca meşhur edebiyatçı Muallim Naci oluyor. 12 yaşında iken babasını kaybediyor. Evin geçimini sağlamak zorunda olduğu için geçimini sağlayabileceği bir meslek okuması gerekiyor. Bu yüzden Baytar Mektebi’ni okuyor, Baytar Mektebi’ni 20 yaşında iken 1.likle bitiriyor. Ziraat Nezareti Umumi Islah ve Hayvanat Şubesine müfettiş muavini olarak atanır ve devlet memurluğuna adımını atar” ifadelerini kullandı.

 

DARUL FÜNUN’DA EDEBİYAT ÖĞRETMENLİĞİ GÖREVİNİ ÜSTLENDİ

 

Mehmet Akif Ersoy’un, 1908’de Ebu Rıza Zeynel Abidin ve Eşref Edip’le birlikte Sıratı Müstakim Dergisini çıkardığını aynı zamanda DarulFünun’da edebiyat öğretmenliği görevini üstlendiğini ve Şehzadebaşında Arap Dili ve Edebiyatı dersi verdiğini de sözlerine ekleyen Kuşoğlu, “Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşını kaleme alıyor ve Hamdullah Bey tarafından Büyük Millet Meclisi’nde 12 Mart 1921 tarihinde büyük bir alkış eşliğinde 3 kez üst üste okunuyor ve oybirliği ile kabul ediliyor” dedi.

 

KİTAP SERGİSİNİ GEZDİLER

 

Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Oğuzhan Kuşoğlu’nun konuşmasının ardından Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi tarafından hazırlanan “Milli mücadele ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” sahnelendi. Anma programı, Namık Kemal Evi Derneği tarafından hazırlanan “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Mücadelemiz” konulu fotoğraf sergisinin ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden oluşan kitap sergisinin gezilmesinin ardından son buldu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10