Koçak: O taslak bizim onurumuzdur

Türk Metal Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) bağlı Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerindeki bulunan iş yerlerinde toplu sözleşme görüşmelerinde istenilen sonucun çıkmaması üzer

Çerkezköy 27.12.2021 19:54:00 0
Koçak: O taslak bizim onurumuzdur

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ temsilcisi Murat Koçak, “ Bugünlerde bütün fabrikalardan, alanlardan, sokaklardan, şehir merkezlerinden emeğin sesi yükseliyor. Artık yolun sonuna geldik, artık bıçak kemiğe dayandı. Bugüne kadar ölümüne çalıştık, şimdi hesap zamanı diyorlar.Bizi duymazdan gelenler duyana kadar haykıracağız. Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız. Çünkü biz, kimsenin sokağa çıkmadığı günlerde, tam kadro tezgahlarımızın başındaydık. Durmadan dinlenmeden çalıştık.Salgını hiçe saydık, ölüme meydan okuduk. Çalıştık, ürettik ve kazandırdık. Şimdi zamanı geldi biz kazanacağız. Türkiye’nin dört bir yanındaki fabrikalarda alınteridökenler,Çerkezköy’ü, Kapaklı’yı, Çorlu’yu Türkiye’nin yükselen yıldızı yapanlar krizde bile ihracatı omuzlayanlar kazanacak. Ölüme meydan okuyan Türk Metalciler kazanacak. Şimdi herkes susacak, Türk Metalciler konuşacak. Sadece onların sesi duyulacak. Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız” dedi.

 

 

 

 

BİZ ONURUMUZU ÇİĞNETMEYİZ

 

130 bin metal işçisini ilgilendiren MESS ile sözleşme görüşmelerinin 12 Ekim’de başladığını kaydeden Koçak, “ Biz, 12 Ekim’de masaya bir taslak koyduk. O taslak, bizim taslağımızdı, hepimizin taslağıydı. Tek tek bütün üyelerimizin beklentisi, isteği, arzusu o taslaktaydı.Metal emekçileri o taslağı alınteriyleyazmıştı.Biz ne istemiştik taslakta? Ücretlerimize ortalama yüzde 30’a yakın bir zam istedik. Peki karşılığında ne bulduk? MESS’in yüzde 12 zam teklifini bulduk. Şimdi revize ettiler, gönüllerinden ancak yüzde 17 koptu. Yeter mi? Yetmez. Kabul ettik mi? Hayır! Buradan MESS’e sesleniyoruz:

O taslak bizimdir, bizim onurumuzdur. Biz onurumuzu çiğnetmeyiz. Bugüne kadar kimseye çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyiz” dedi.

 

MASADAN KALKTIK

 

Koçak, “ MESS’in sadece ücretlerle ilgili teklifleri değil, çalışma hayatına ilişkin yaklaşımı da bizim için hayal kırıklığı olmuştur. MESS, esnek çalışma, deneme süresi, denkleştirme, kıstalyevm gibidir.  Artık geride kaldığını düşündüğümüz uygulamaları,teklif adı altında yeniden masaya getirmiştir.Daha doğrusu, vicdanı sızlamadan bizlerin karşısına çıkarabilmiştir. Buraya kadar dedik ve o masadan kalktık. Biz masaya oturup müzakere etmesini de,alanı çıkıp kora kor mücadele etmesini de iyi biliriz. Kimse bizi test etmeye ve denemeye kalkmasın. Bizim emeğimizi hiçe sayan teklifleri üzerine masadan kalktık. Ardından başlayan arabulucu sürecinden de bir sonuç alınmadı. Yani arabulucu da aradan çekildi ve MESS’lebaşbaşa kalmış olduk.Bize tanınan süreyi beklemeden, inceldiği yerden kopsun dedik ve grev kararı aldık” dedi.

 

EMEK MÜCADELESİNDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

 

Koçak, “ Genel Başkanımızın bir sözü vardır. Der ki; “Emek mücadelesi sadece sözleşmelere sığmaz.” Her yerde her an mücadele halindeyiz.Bakın bu alan bize şahittir. Bu alanda, Aksa Jeneratör’den de kardeşlerim var. Onlar da kora kor mücadele veriyor.Her türlü hileye, baskıya, zora rağmen, korkmadan yılmadan yollarına devam ediyorlar. Buradan,anayasal hakkı olan sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için işten atanları, ekmeği ile oynayanları buradan uyarıyorum.Yaptığınız suçtur.

 

Yol yakınken vazgeçin, yoksa yargılanacaksınız, bedelini ödeyeceksiniz. İşten atılan kardeşlerimiz ile gurur duyuyoruz.  Emin olun, oraya geri döneceksiniz.Size söz veriyorum: Biz kazanacağız, hepimizi kazanacağız.Emek mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

 

ZAFER TÜRK METALCİNİN OLACAK

 

Koçak, “ Genel Başkanımız grev kararı aldığında ‘Artık her yer bizim eylem alanımızdır dedi.Kent merkezleri, alanlar, sokaklar, işyerleri, fabrikalar bundan sonra her yer bizim eylem alanlarımızdır. Hakkımızı alana kadar durmayacağız.Eğer her yer eylem alanıysa ve eğer eylemse eylem, grevse grev dediysek o zaman gereğini yerine getireceğiz. Bugünden itibaren, vardiya çıkışlarında protesto alkışlarıyla toplu olarak giriş çıkış yapacağız.Dedik ya, madem her yer eylem alanı, o zaman eylemse eylem, grevse grev… 2 Ocak’ta Kocaeli’nde olacağız ve kardeşlerimiz ile buluşacağız. O gün, Kocaeli tarihinin en büyük mitingine sahne olacak.O gün, Genel Başkanımız sözünü söyleyecek.OgünTürkiye işçi sınıfının tarihi için bir dönüm noktası olacak.O gün, hepimizin yüzünün güleceği gün olacak.O gün, zafere giden yolun ilk günü olacak.Zafer bizim olacak.Zafer, sendikasına güvenen Türk Metalcinin olacak” diye konuştu.

 

ZAFERE YÜRÜYORUZ

 

İşverenlere seslenen Koçak, Eğer sizler,oradan bakınca bu alanda sadece işçi görüyorsanız, yanılıyorsunuz.Hem de çok yanılıyorsunuz.Bu alandakiler sadece işçi değildir. Sadece işçi değildir.Bu alandakiler anadır, babadır, eştir, evlattır.Bu alandakiler abi, abladır, kardeş, arkadaş, dosttur.Bu alandakiler insandır, insan.Hem de en hakikisinden insandır.Onlarolmadan,o fabrikalarınız boş binalardır.Makineleriniz işe yaramaz metal yığınlarıdır.Onlar olmadan, firmalarınız, işyerleriniz, işletmeleriniz yoktur. Üretiminiz yoktur ve kârınız yoktur.Cepleriniz bile boştur, boş. Aklınızı başınıza alın. Hakkını isteyen bu işçiye hakkını verin.Siz vermezseniz, emin olun ki biz alacağız.Hem de söke söke alacağız.Genel Başkanımızın liderliğinde zafere yürüyoruz, zafere.Ama bilin ki; zafer yolu zordur, çetindir.Birlik ister, beraberlik ister, cesaret ister. Onun için kolkola girin, safları sıklaştırın.Hariçten gazele izin vermeyin.Sadece Genel Merkezden gelen bilgilere itibar edin.O zaman zaferden hiç şüpheniz olmasın” dedi.

 

HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

 

Mitinge katılan  CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da “Bu haklı direnişinizde yanınızdayız. Sizin birlik beraberlik içerisinde aşamayacağınız hiçbir şey yok. Bize düşen ne varsa birlikteyiz, beraberiz” diye konuştu. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise “Alın terinizi, emeğinizi, anayasal hakkınız olan örgütlenme özgürlüğünüzü, sosyal haklarınızı, insan onuruna yaraşır çalışma koşullarınızı yok sayanlara, görmezden gelenlere karşı başlattığınız mücadeleyi selamlıyorum. 2021 yılı zor geçti.  Salgının ekonomik ve sosyal etkileri hala devam ediyor. Ekonomik kriz bir yandan, pandemi bir yandan, enflasyon bir yandan gerçekten bunu yıl boyunca derinden hissettik. Ama 2022’yi hep beraber kucaklıyoruz. Ve hala umutlarımız var, beklentilerimiz var. Bugün biz 2022’yi kucaklayabiliyorsak, bu beklentiler, bu umutlar hala varsa, bu sizler sayesinde var. Bu salgında aşısız, sağlıksız koşullarda çalışmaya, üretmeye çalışan emekçi kardeşlerim sayesinde var. Bu canı pahasına şifa dağıtmaya çalışan sağlık emekçileri sayesinde var. Bu gerçeği herkes bilecek. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Gerçek enflasyon çarşıda, pazarda, mutfakta kendini gösteriyor. Zamlar yağmur gibi yağıyor. Dolarla birlikte fiyatlar yükseliyor, ama dolar düşüyor fiyatlar düşmüyor. Sizler emeğiniz, alın teriniz, onurunuz için mücadele veriyorsunuz. Eğer asgari ücret açlık sınırının altına inmişse, bu zorlu çalışma koşulları varsa, modern çağın kölesi olmuşsa emekçiler bu grev, bu mücadele haktır. Bu mücadeleyi görmemek, duymamak insafsızlıktır, zulümdür. İşçinin, emekçinin bir lokma ekmeğine göz dikenlere karşı her zaman yanınızdayız” açıklamasında bulundu.

 

EN İYİ SÖZLEŞMEYİ BİZ YAPACAĞIZ

 

İşçilerin birliğinin daim olması temennisinde bulunan MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, “Ne mutlu size ki Pevruk Başkan gibi bir genel başkanınız var, adam gibi adam ilçe başkanlarınız var. Sizin hakkınızı meydanlarda, masalarda gözetiyorlar. İnşallah söke söke hakkınızı alacaklar. Türk milliyetçileri Türk emekçisinin her zaman yanındadır. Her zaman sizlerle birlikteyiz. Türk işçisi Türk milletinin temel taşıdır, taşıyıcı kolonudur” dedi.  “ Şimdiye kadar nasıl en yüksek, en iyi toplu iş sözleşmesine imza attıysak bu sözleşme de biz kazanacağız” diyen TMS Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, “ 2 Ocak’ta da genel başkanımızla birlikte Kocaeli mitinginde olacağız. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Yine en iyi sözleşmeyi biz yapacağız” dedi.Metal işçilerinin eylemine CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Türk-İş’e bağlı sendikalar da destek verdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10