Vali Yıldırım: Afetle yaşamayı öğrenmek gerekiyor 

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı genelgesi doğrultusunda Tekirdağ İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Yıl Sonu Değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda k

Tekirdağ 31.12.2021 10:36:00 0
Vali Yıldırım: Afetle yaşamayı öğrenmek gerekiyor 

Vali Aziz Yıldırım Başkanlığında önceki gün Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda, İl Afet ve Risk Azaltma Planı hakkında görüşülerek, İl Afet Planı kapsamında yapılan çalışmalar değerlendirildi.  

 

ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ 

 

İRAP Tanıtım Videosunun izlenmesi ile başlayan toplantı, ardından AFAD Acil Uygulaması Tanıtım Videosunun izlenmesi ve kurumların İRAP kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verilmesiyle devam etti. Ardından yapılan çalışmalar, AFAD Müdürü Recep Erol ve Vali Aziz Yıldırım tarafından değerlendirildi.

 

“AFET ÖNCESİNDE BİR TAKIM TEDBİRLER ALINMALI”

 

Vali Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada afetlerin insanlara zarar vermemesi ve doğa olaylarının afet haline gelmemesi için bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, “Aslına bakarsanız bu tedbirlerin en önemlisi afet meydana gelmeden önceki yaptığımız işler, planlamalar, projeler, projelendirmeler çalışmalar. İnsan unsuru yani. Bunları yerine getirebilirsek afet denen hadiseleri belki de meydana gelmeden insanlara zarar vermeden daha hafif geçiştirmek belki mümkün olacak” dedi. 

“AFETLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR” 

“Değerli arkadaşlar, afetler mücadele mi? Yoksa doğal olayları ile birlikte yaşamak mı?” diyerek sözlerine devam eden Vali Yıldırım, “Bu hala tartışılıyor ama model ülkelerde özellikle Japonya ve Amerika'da gördüklerimiz şudur ki, afetle yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Mademki bu durumlar var ister insan eliyle meydana gelmiş olsun, ister doğa olaylarının sonucu olarak meydana gelmiş olsun; hepsi ile beraber yaşamayı öncelikle öğrenmek gerekiyor. Eğer bunu biz sağlayabilirsek, bunu öğrenebilirsek o zaman çok fazla negatif bir etkiye sahip olmayacağımızı da düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“DAHA AZ ZARARLA ÇIKMANIN YOLLARINI BULABİLİRİZ”

 

İl afet planlarının hazırlanmasının ve risklerin azaltılmasının planlanmasının önem taşıdığını vurgulayan Vali Aziz Yıldırım, “Biz afetle mücadele ya da afet döngüsü dediğimiz zaman hep afetin olduktan sonraki hali arama kurtarma ve sonrasındaki iyileştirme hayatın normale dönüştürmesi çabalarını anlıyoruz ama onun çok daha az ve daha az masrafsız olması için de asıl yapmamız gereken şey bunun meydana gelmesine önlemektir. Depremin olmasını önleyemeyiz ama bunlardan daha az zararla çıkmanın yollarını bulabiliriz; zaten olması gereken de o. Asıl meydana gelen hâdiselerden biz nasıl daha az zararla çıkabilirizin hesaplanması lazım. Bizim öncelikle bunlara uymamız lazım, bunu yapabilirsek başarılı oluruz. Yaşanan afetlerin her biri bize ders niteliğinde olmalıdır” dedi. Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından katılımcılardan yapılan çalışmalar hakkında görüşler alındı.

 

Haber / Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10