Sözdinler: Yüksek teknoloji rekabetin vazgeçilmez unsuru haline geldi

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde sürdürülen, 'Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projesi'nin bir alt uygulaması olan ve kat

Çerkezköy 14.01.2022 17:48:00 0
Sözdinler: Yüksek teknoloji rekabetin vazgeçilmez unsuru haline geldi

Çerkezköy organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda dün saat 14.00’da düzenlenen toplantıya, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bestami Özkaya, Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Zeynep Işık, değerli Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi'nden Prof. Dr. Burcu Erkmen ve davetliler katıldı.

 

HEYECAN VERİCİ BİR TOPLANTI OLACAK

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirerek programa katılanlara teşekkür etti. Sözdinler, “ Trakya Bölgesinde katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürünlerin üretilmesi, küresel anlamda üst sıralara erişilmesi, yenilikçi üretim metotlarına uygun uluslararası standartlarda mesleki eğitim altyapısının oluşturulması amacıyla hazırlanarak faaliyete geçirilen Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projemiz açısından heyecan verici bir toplantıyı bugün sizlerle birlikte yapıyoruz. Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi isimli proje kapsamında kurduğumuz ve geçtiğimiz Eylül ayında açılışını gerçekleştiğimiz laboratuvarda eğitim alacak öğrencilerin ve teknik insanların, şirketlerin dijital dönüşümünde çok ciddi katkılar sağlayacağıma inancımız da tamdır” diyerek açıklanan firmalara ait Dijitalleşme Olgunluk Seviyesi Sonuçlarının da gerek bölge ve gerekse firmalar açısından yeni bir gelişim yolu oluşturacağına da inandığını ifade etti.

 

YÜZ YÜZE KALMIŞ DURUMDADIR

 

“İş dünyası küresel rekabetin vazgeçilmez unsuru haline gelen yüksek teknoloji kullanımı konusunda ekonomik ve sosyal açıdan bir dönüşüm zorunluluğuyla yüz yüze kalmış durumdadır” diyen Sözdinler,  “Ülkemizde de bir ivme kazanmış olan Sanayide Dijital Dönüşüm geçiş süreci, üretici firmalarımızdan verimlilik, maliyet etkinliği, rekabetçilik artışı ve üretimde esneklik imkanı sağlıyor. Bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Sağlık, enerji, finans, gıda gibi her türlü alanda iş yapış şekillerinin değiştiği bu süreçte eski teknolojilerden dijital teknolojilere dönüşümün zorunlu olduğunu biliyoruz. Endüstri 4.0 kapsamında yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızın, projelerimizin bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

FİRMALARIN EN BÜYÜK KAZANCIDIR

 

Programda konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “ Dijital teknolojilerin verimliliğe, hızlı çözüm oluşturmaya, iş süreçlerinde kaliteyi artırmaya ve personel seçimi ile performans yönetiminde adil bir ortam sağlamaya yönelik etkisi oldukça yüksektir. Ayrıca kolay geribildirim sağlaması, hızlı ve hatasız izlemeler ve çözümler oluşturması ve iletişim engellerini ortadan kaldırılması dijitalleşmeyi kullanan firmaların en önemli kazancıdır. 2019 yılında uygulamasına başlanan Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Güdümlü Projemizi ve bu kapsamda eğitim ve araştırma, geliştirme amaçlı kurulan Siber Fiziksel Fabrikayı geçtiğimiz Eylül’de kamuoyuna tanıtmıştık. Bu projeyi Çerkezköy OSB ile birlikte yürütüyoruz,  projenin iştirakçileri ise Trakya’da faaliyet gösteren 16 OSB, Tekirdağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mekatronik Mühendisleri Derneği’dir. Bu projenin temel amacı dijital dönüşüm konusunda işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve Trakya Bölgesi genelinde dijital dönüşüm konusunda farkındalık oluşturularak, firmaların dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaya yönelik danışmanlık verilmesidir” diye konuştu.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Şahin, “Bugün burada projenin önemli merhalelerinden biri olan ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından hazırlanan Çerkezköy OSB bünyesinde 100 adet fabrika için “Sanayide Dijital Dönüşüm Olgunluk Düzeyi Araştırması” raporunun sizlere duyurulması için bir araya geldik. Çalışma kapsamında faaliyetler tamamlanarak raporlar oluşturuldu. Bu raporda ilk olarak Çerkezköy OSB’de üretim yapan firmaların mevcut durumları ele alındı, daha sonra işletmelerin dijital olgunluk seviyeleri ölçümlendi. İşletmelerin dijitalleşmeye yönelik mevcut sorunları, zorlukları ve kısıtlamaları yüz yüze yapılan anketlerle belirlendi. Sonrasında da bir dijital dönüşüm yol haritası ortaya koyuldu. Dijital Dönüşüm için Yol Haritası, firmaların mevcut durumundaki seviyeyi artırmasına yönelik yol gösterici niteliği taşıyor. Bu çalışmanın tüm aşamalarında emeği olan Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ekibini, araştırmaya katılan firmalarımızı, araştırmayı koordine eden Çerkezköy OSB ve Trakya Kalkınma Ajansı çalışanlarını kutluyorum. Projemizin hayırlara vesile olması dileklerimle hepinizi selamlıyorum.

 

HER ZAMAN SANAYİCİMİZİN EMRİNDEYİZ

 

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden birisi olduğunu kaydeden Rektör Prof.Dr. Tamer Yılmaz, “ 150 bin mezunum, 40 bin öğrencim, 3 bin çalışanım, 11 bin teknopark çalışanım adına herkesi selamlıyorum ki Türkiye’nin 3 senedir en iyi teknoparkıyız hepsi adına sizlere selam ve sevgilerimi sunuyorum. Organize sanayi bölgemiz iş birliğine çok yatkındı çok önemli verileri bizlerle paylaştı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi muhteşem bir işi başarmıştı ve yapmaya devam ediyor. Ben hem bölgeye geldiğim zaman hem de okumalar yaptığım zaman çok etkileniyorum. Çok büyük bir katma değer üreten ve örnek olabilecek nitelikte bir organize sanayi bölgesi. O nedenle de bu projeyle bir kaldıraç etkisi oluşturarak bölge ve halka halka dalga dalga bu projenin yayılacağını düşünüyorum bu projeyle” diye konuştu.  Projenin dijital dönüşümle ve olgunluk seviyesinin ölçülmesiyle başlamış bir proje olduğunu ancak arkasında daha birçok büyük projenin patentlerin üretiminin geleceğinin artacağı bir proje olarak düşündüğünü de ifade eden Yılmaz, “ İhracat yapmak istiyorsanız mutlaka sürdürülebilirlikle ilgili bir altyapınız, çalışmanız olmalı. Her zaman sanayicimizin emrindeyiz” dedi.

 

RAPOR SUNUM ŞEKLİNDE ANLATILDI

 

Toplantıda rahatsızlığından ötürü online olarak katılan ekip lideri Burcu Erkmen ise, Aylardır planlamasını yaptığımız bu lansman etkinliğine maalesef hastalığımdan dolayı katılamadım. Dijital teknolojilerin katkısıyla şu an sizlere sesleniyorum projenin takım lideri olarak, Çerkezköy OSB’ ye yönelik dijitalleşme olgunluk seviyesini biz projeyle tamamlamış bulunmaktayız. Proje ekibim özverili çalışmasıyla bu projenin genel değerlendirme raporlarını ve ön raporlarını firmalara yönelik raporlarını tamamladık. Proje sunumunda elde ettiğimiz bulgular ve geri bildirimlerin ülkemizin dijital dönüşümüne olumlu katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu. Revna Avar Vural tarafından projenin detaylarının anlatıldığı sunumun ardından yapılan bilgilendirmede Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde 100 firma araştırması sonucu farklı firmaların Endüstri 4.0 gelişimi açısından ortalamalarının ortalaması olarak Endüstri 2-3 seviyesi arasında bir noktada bulunduğu ifade edildi. Yapılan araştırmada farklı sektördeki firmaların gelişim içerisinde oldukları da belirtildi. Tespit edilen bir durumun Türkiye’de farklı kurumlar tarafından yapılan açıklamalarda belirtildiği üzere Endüstri 2-3 düzeyinde gelişim olduğu, ÇOSB’deki firmalar açısından da benzer şekilde olduğu tespit edildiği kaydedildi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10