Koçak: Emekçilerimiz sizden sadaka değil, alın terinin karşılığını istiyor

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Aksa Jeneratörde sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan 21 işçi için Türk Metal Sendikası eylem yaptı. Fabrika önünde basın aç

Çerkezköy 21.01.2022 18:57:00 0
Koçak: Emekçilerimiz sizden sadaka değil, alın terinin karşılığını istiyor

Fabrika önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve TÜRK-İŞ Tekirdağ Temsilcisi Murat Koçak, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ve işçiler katıldı.

 

İŞTEN ÇIKARMAKLA TEHDİT EDİYORLAR

 

Aksa Jeneratör isimli işyerinde sendika olarak yaklaşık 2 aydır teşkilatlanma faaliyetinde bulunduklarını ifade eden Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak,” Bir grup çalışan Aksa emekçisi arkadaşımız sendikamıza gelerek üye olmak istediklerini, işyerinde sendikal faaliyet başlatmak istediklerini bildirdiler. Bizlerde arkadaşlarımıza gerekli bilgilendirmeleri yaparak, Türk Metal Sendikamıza üye olmalarını sağladık.  Belirli bir çoğunluğa ulaştığımızda bu örgütlenme faaliyetinden haberdar olan işveren üyelerimize gözdağı vermek amacıyla 21 arkadaşımızın tazminatsız olarak iş akdini fesih etmiştir. Halen diğer arkadaşlarımız işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Nitekim işveren yetkilileri tarafından yapılan toplantılarda ve üyelerimizle bire bir yapılan görüşmelerde sendikayla çalışmayacağını, sendikadan istifa etmeyenin işten çıkarılacağını arkadaşlarımıza tebliğ etmektedir. Kısacası üyelerimiz sendikamızdan istifaya zorlanmakta, işten çıkarılmakla tehdit edilmektedir” dedi.

 

YASAL HİÇBİR ZEMİNİ YOKTUR

 

Koçak, “ İstifa baskısı uygulayan, işten çıkarma tehdidin de bulunan hatta üyelerimizi işten atan , zorla üyelerimizin e- devlet şifrelerini alarak işyerlerindeki bilgisayarlar aracılığı ile üyelerimizi istifa ettiren, iş yerinde sendikal örgütlenmeyi önlemeye çalışmak gibi yasadışı eylemlerde bulunan işveren yetkilileri hakkında şimdiye kadar pek çok suç duyurusunda bulunduk. Türk Metal Sendikası bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üyelerinin hakkını savunmak adına atması gereken adımları atmaktan asla vazgeçmeyecektir. Fabrika içerisinde yaşanılan sıkıntılardan üye arkadaşlarımızın bildirmesi üzerine bilgi sahibiyiz. Hukuk departmanlarımız gerek savcılık nezdinde gerekse de SGK ve bakanlık nezdinde şikayet başvurularını oluşturmaktadır. Fabrika kapısı önünde Hukuksuz haksız bir şekilde bu karda kışta işten atılan arkadaşlarımıza destek amaçlı 28 gündür kurduğumuz eylem çadırımızda bıkmadan usanmadan direnişimiz zaferle sonuçlanana kadar mücadele ateşimiz devam edecektir. Holding Patronları ve Yöneticileri siz evlerinizde klimalı odalarınızda keyif sürürken Tek suçları Türk Metal Sendikamıza Üye olmak olan ve bu sebeple işten atılan zenginliğinize zenginlik katan Emekçi Kardeşlerimiz bu zorlu hayat şartlarında bu çadırda beklemeyi mi hakkediyor?Sizlere buradan soruyorum hiç mi vicdanınız sızlamıyor. Akşam evinize gittiğinizde nasıl çocuklarınızın yüzüne bakıyorsunuz. İşinden aşından ekmeğinden ettiğiniz Aksa Emekçisi kardeşlerimizin çocukları hiç mi gözünüzün önüne gelmiyor?  Buna rağmen  işverenin bu dayatma ve baskılarının gerek vicdanen gerekse yasal hiçbir zemini yoktur” dedi.

 

GELİN BU YANLIŞTAN DÖNÜN

 

Ülkedeki tüm emekçilerin ve Aksa jeneratör emekçisinin yaşam mücadelesinin çok zor olduğu bu dönemde yapılan bu yasadışı baskıların ve işten çıkarmaların kabul edilemez olduğunu kaydeden Koçak, “ Aksa Jeneratör işvereni ve yetkililerine buradan sesleniyoruz. Yaptığınız bu yanlıştan bir an önce dönerek işten çıkarılan 21 üyemizin işe iadesini sağlamasını talep ediyoruz. Ve buradan   bir  kez daha elimizi  tüm iyi niyetimizle uzatıyoruz. Değerli basın mensupları kıymetli emekçilerimiz Kazancı Holding ve Aksa Jeneratör’ü Ulusal Basında tüm sosyal projelerde neredeyse bütün süper lig futbol takımlarına milyon dolarlık sponsorluk ve bağışlar gerçekleştirdiğini görüyoruz, milyon dolarlar kazanan futbolculara klüplere milyonlarca lirayı harcarken eliniz bile titremezken gelin görün ki Kazancı Holding’i bugüne getiren Emekçilerine gelince bırakın hayırseverliği üç kuruş hak ettiği emeğinin karşılığını vermekten kaçtıklarını görüyoruz. Aksa Emekçisi sizden sadaka değil sadece alnının terinin karşılığını istiyor.  Dünyada ve ülkemizde markalaşmış bu iş yerinin önünde  eylemlerimiz artarak devam edecektir. Gerek yerel, gerekse ulusal basın aracılığı ile sesimizi duyurarak anayasal hakkımız olan sendikalı olma hakkını alana kadar mücadelemiz ve direnişimiz devam edecektir. Gelin bu yanlıştan dönün” diye konuştu.

 

SİZLERE DESTEK VERMEK İSTEDİM

 

Sendika üyelerini eylemde yalnız bırakmayan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “ Emeğinizi karşılığı olan, hakkınız olan sendikalaşmayla ilgili burada çalışan kardeşlerimize vermiş olduğunuz desteğin kıymeti benim için değerli. Ben de bir işçi çocuğu olarak, işçi evladı olarak, bu süreçleri yaşamış sonra da bölgemizde kurumsal firmada Türk Metal Sendikası’nın da üyesi olduğu bir yerde üst düzey yöneticilik yapmış biri olarak sendikalaşmanın hukuken anayasal bir hak olması sebebiyle engellenmiş olması, 21 tane kardeşimizin de ekmeğinden edilmiş olması beniz üzmüştür. Bu sebeple aranız gelip destek vermek istedim.  Sendikanın olduğu ve ortak çalışmaların yapıldığı kurumsal firmalar çok daha ciddi güçlenerek yol alırlar. Ve dolayısıyla hem kendilerine hem de çalışanlarına önemli bir kazanç elde ettirirler. Dolayısıyla sendikadan kaçmak, sendikadan korkmak aslına bakarsanız biraz da işin acizliğidir ya da daha fazla kazanç elde etme hırsıdır.

 

OKULUMUZUN PROTOKOLÜNÜ İMZALADIK

 

Çetin, “ Benim görev yaptığım dönemde Pevrul Kavlak Çerkezköy’de şube başkanıydı. Çok uzun yıllar kendisiyle  dostluğumuz oldu. Göreve geldikten sonra bana yaptığı ziyarette kendisinden bir ricada bulundum. ‘Bunca yıl burada emek verdiniz, görev yaptınız, Türk Metal Sendikası’nın burada çok ciddi de üyesi var. Sizlerin verdiği katkılarla, toplanmış paralarla ilçemizde bir meslek lisesinin yapımının protokolünü imzaladık. Yaklaşık 20 milyon TL maliyeti olan bir okul sizlerin verdiği aidatlar sayesinde bugün ilçemize kazandırılacak.  Bir şekilde masaya gelip anlaşmaları ve ortak paydaşlarla beraber bu ülkenin gelişmesi, kalkınması için herkesin el birliği yapmasını davet etmek istiyorum. 21 kardeşimizin sendikalı olma talebine nedeniyle ekmeğinden edilmiş olmasını da üzüntüyle ifade etmek istiyorum. Her zaman yanınızdayım” diye konuştu.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10