Düşük zam teklifine karşı eylem başlattılar

Trendyol Express iş ortakları, düşük maaşlara ve yetersiz zam teklifine karşı iş bırakma eylemi başlattı. Şirketin Çerkezköy Meşe Şubesi önünde toplanan işçiler, şirketin yüzde 11â€?

Çerkezköy 24.01.2022 17:58:00 0
Düşük zam teklifine karşı eylem başlattılar

Trendyol Group firmasının dağıtım ayağı olan Trendyol Express'in iş ortakları, düşük maaşlara ve yetersiz zam teklifine karşı iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. Dün saat 15.00’te Çerkezköy Meşe Şubesi önünde toplanan yaklaşık 46 çalışan yüzde 11’lik zam teklifini kabul etmediklerini söyledi.

 

“ÖDEMELER BİR SONRAKİ AYA SARKTI”

 

Şirketin iş ortaklarından Samet Bolkış, kendilerine başta söylenen miktarın, 9 bin TL + KDV olduğunu ancak çalışan hiçbir arkadaşın bugün 9 bin TL + KDV almadığını kaydederek ödemelerin her seferinde bir sonraki aya sarkıtıldığını belirtti.

 

“KENDİ CEBİMİZDEN ÖDÜYORUZ”

 

Bolkış, “Aramızda ağır kaza geçiren, trafik kazası geçiren arkadaşlar var 20-30 bin masraflı. Maddiyatını geçtim can kaybında ya da sosyal güvenliğinde sadece cebimizden ödediğimiz BAĞKUR.  Oda ödeyebilirsek. Elimizde kalan parayla ödeyebilirsek BAĞKURUMUZU ödüyoruz bu da bizim can güvenliğimiz ya da mal güvenliğimiz” dedi.

 

“23 GÜNDÜR BİR ZAM BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ”

 

Çalışan bir arkadaşının 30 bin TL kaza yaptığını ve aracının çalışmadığını bu yüzden 15-20 gün kiralık arabayla iş yapmak zorunda kaldığını da sözlerine ekleyen Bolkış, “Biz yaklaşık 23 gündür bir zam beklentisi içindeyiz. Şartlar, enflasyon, görünen yakıt masrafları her şey ortada. Müşteri memnuniyeti, hızlı teslimat istiyorlar bunları biz hep iyi bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama beklentimiz bu şekilde olduğu zaman bugün bir aracın en kötü masrafı bizim sadece dağıtımda yakıt masrafımız 2 bin 500 – 3 bin TL arası. Bunun içerisinde bin 500 TL BAĞKUR koyuyoruz. Bu arabanın kaskosu, sigortası, ÖTV’si, bakımı var. Şimdi bir hesap yaparsak 9 bin üzerinden bir hesap yaptığımızda bugün bizim elimizde kalan 2 bin 2 bin 500 TL para” ifadelerini kullandı.

 

“BU İŞE İŞ ORTAĞI OLARAK GİRDİK”

 

İş ortağı olarak işe girdiklerini de ifade eden Samet Bolkış, “Bugün ben asgari ücretle gidip çalışmış olsam hem sigortam ödenecek hem de arabam yıpranmayacak. Biz bu işe iş ortağı olarak girdik. Bugün aldığımız zam bin TL” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETİ ANIMSATTI”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete uyguladığı zammı da anımsatan Bolkış, “Bugün cumhurbaşkanımız asgari ücreti bu yükseklikte yapmışken, insan bunu ve yakıtı bir göze alır ondan sonra iş bekler. Bugün sadece Meşe Şube olarak değil, Trakya, İstanbul, İzmir, Ankara gibi her bölgede şu an bizim gibi mağdur arkadaşlar var. Merkez binasına giden arkadaşlar var. Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

 

YÜKSEK CEZALAR KESİLİYOR

 

Müşterinin haklı olduğunu söyleyerek Trendyol’un iş ortakları tarafından kendilerine yüksek cezalar kesildiğini vurgulayan Bolkış, “Müşteri her zaman haklı. Arkadaşın birine geçtiğimiz günlerde bin 500 TL ceza kesildi. Verilen paraya bakın adama verdiği cezaya bakın. Müşteri haklıdır diye bin 500 TL ceza kesiyorlar, en kötü cezamız 300 TL. Trafik cezası değil bu Trendyol’un iş ortaklarının kestiği ceza. Kıyafetleri kendi cebimizden alıyoruz. Ben işi bırakırken kıyafetleri benden geri istiyor ama parasını iade ettiğini görmedim daha” ifadelerini kullandı.

 

“BEN YİNE MAĞDUR ETMEDİM”

 

Trendyol’un çok büyük reklamlar yaptığını ulusal kanallar hariç bütün kanallarda reklamı olduğunu ancak iş taşıyıcıya geldiği zaman işin arka planında kendilerinin olduğunu dile getiren Samet Bolkış, “Bir teslimat 24 saat içerisinde müşteriye ulaşıyor. Bu şartlarda en güzel şekilde ben yine malı dağıtıp geldim ben yine mağdur etmedim. Çoğu arkadaş da o şekilde yaptı. Biz bugün buraya geldiysek hepimizin adına geldik. Nerede taşıyıcı varsa hepsinin adına konuşuyoruz. Onlar da merkez binasına da yürüyüşünü yaptılar durumlarını izah ettiler ne çıkar ne çıkmaz bilmiyorum ama yetkililer bununla ilgili yapılacabilecek en iyi şeyi yapmak zorunda. Bugün bin TL çok gülünç bir rakam” dedi.

 

“BİR GÜNLÜK DEĞİL”

 

Kendilerine yazılı olarak bildiri ulaşmadığı sürece kontak kapatarak çalışmayacaklarını söyleyen Samet Bolkış, “Bir günlük değil derler ki ‘arkadaşlar tekrar görüşeceğiz bu durumu düzelteceğiz’ o zamana kadar net ağızdan değil sözlü yazılı bize bir bildiri yapılana kadar biz çalışmayacağız. 46 -47 kişi burada yarın dağıtıma çıkmayacak. Kargosunu bekleyen müşterilerden de rica ediyorum bu durumda bizi de idare etsinler. Gönderiler geç kalabilir, zamanında ulaşmayabilir o yüzden biz de onlardan kendi adımıza özür diliyoruz ama Trendyol adına değil. Biz Trendyol Ekspres ve kuryeleri, olarak kendi adımıza özür diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10