CHP'li Öztrak: Doğal gaz depolarımızda doluluk oranı yüzde 27

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Faik Öztrak, Organize Sanayi Bölgelerinin elektriğini

Tekirdağ 26.01.2022 15:07:00 0
CHP

Organize Sanayi Bölgelerinin elektriğinin 3 gün kesildiğini kaydeden Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Doğal gaz tedariki de yüzde 40 azaltıldı. Tüm Türkiye'de üretim durdu. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa böyle bir skandalla karşılaşıyoruz. Ortada çok büyük bir yönetim krizi var. İran'dan gelen doğal gazda hemen hemen her kış sorun yaşanır. Ama bu nedenle tüm Türkiye'de üretimin durdurulduğuna ilk kez şahit olduk. Buna şaşırdık mı? Hayır. Perşembenin gelişi, çarşambadan belliydi" dedi.

 

RAKAMLARI BİRBERN BİRE YAYIMLAMAYI BIRAKTI

 

Kemal Kılıçdaroğlu ve kendilerinin ağustos ayından bu yana yönetimi uyardığını hatırlatan Öztrak, "'Önümüzde kara bir kış var. Doğal gaz depolarında yeterince gaz yok' dedik. 'Böyle giderse kış günü ya gazsız kalacağız ya da çok yüksek maliyete katlanacağız, tedbir alın' dedik. Biz bu uyarıları yaptığımızda, doğal gaz depolarımızda doluluk oranı yüzde 54'e düşmüştü. Bugün itibarıyla doluluk oranı sadece yüzde 27'dir. Oysa 2018 ve 2019'un Ocak aylarında depolarımızın yüzde 80'i, 2020 Ocak ayında yüzde 60'ı, 2021 Ocak ayında ise yüzde 57'si doluydu. İşin ilginç yanı biz bu verileri dillendirmeye başlayınca, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) gün gün açıkladığı, depolanan gaz rakamlarını birden bire yayımlamayı bıraktı. En son veri, 18 Ocak 2022 tarihinde kaldı. Her işlerinde bir karartma, her işlerinde bir hinlik ve tabi sonunda kapatma ve keşmekeş" diye konuştu.

 

ÖTV VE KDV’Yİ SIFIRLAYIN

 

Öztrak,  “ Enerji dediğiniz öyle basit değil iğneden, ipliğe her şeyin temel girdisi. Şimdi üretimdeki kayıplar, daha fazla gelir kaybı, daha yüksek enflasyon, daha çok işsizlik olarak, bu mazlum millete fatura edilecek. Gıda fiyatları zaten aldı başını gitti. Mutfaklardaki yangın korkunç. Millet 1 lira 25 kuruşa ekmek almak için, Halk Ekmek kuyruklarında, karda kışta saatlerce ayakta bekliyor. Şimdi elektrik kesintileri nedeniyle, bu gıda krizi daha da derinleşecek. Tepkiler geliyor, ondan sonra “süt ve süt ürünleriyle, et ve et ürünlerinde enerji kesintilerine gitmeyeceğiz bunlar muaf olacak” deniyor. Ama bu da tek başına yetmiyor. Kuru gıdadan, bebek mamasına kadar, her şeyin üretiminde aksama olacak. Buradan Hükümete çok açık bir çağrıda bulunuyoruz. Gıda tedarik zincirindeki tüm aşamalarda, en azından bu kara kış geçene kadar, son yaşanan enerji krizinden de sonra alınan tüm ÖTV ve KDV’yi sıfırlayın. Hem üreticinin hem tüketicinin üzerindeki yükü hafifletin. Hazine kaynaklarını zenginin mevduatı için seferber etmek yerine, millet için seferber edin. Yaşadığımız son enerji krizi şu gerçeği apaçık göstermiştir. Bu ülkenin enerjisini en çok tüketen adres, milletin vergisini, Saray’ının bin yüz odasına harcayan, kibirli şahıs ve saray sosyetesidir. Bu ülkenin enerjisini doğru ve verimli kullanmanın yolu da, Saraydaki ampulü söndürmekten geçer. Milletimiz de bunu görmüştür. İlk sandıkta gereğini yapacaktır. Ülkemizin enerjisini tüketen müsrif, bereketsiz ampulü söküp atacaktır.Ne diyor atalarımız; “Büyük lokma ye, büyük konuşma” diyor. Yıllarca bu millete, 2. Dünya savaşındaki, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasındaki, kuyruk ve kıtlık hikâyelerini anlatıp bizleri kötülediler. Ama milletimiz kuyruğun, kıtlığın, işsizliğin ve kapatmanın dik alasını, bu kifayetsizlerin devri iktidarında gördü. Kar yağıyor, Ankara İstanbul arasındaki tüm yolları kapat. İran, gaz vermiyor. Fabrikaları kapat. Borsa düşüyor, borsayı kapat. Döviz yükseliyor. Döviz gişelerini kapat. Hava bozdu, İstanbul Havalimanı’nı kapat. Bilim insanları ve uzmanlar, İstanbul’daki üçüncü havalimanının konumu hakkında, çok uyarılarda bulunmuştu. Bu havalimanının sert rüzgârlara, aşırı hava olaylarına çok açık bir yerde olduğunu ve uzunca süre kapalı kalabileceğini söylemişlerdi. Peki ne cevap verdiler buna: “Almanya bizi kıskanıyor” onun için bunları söyletiyor. Şimdi kimin neyi kıskandığını görüyoruz, yaşayarak tecrübe ediyoruz. Dün, 3. Havalimanında, THY’nin kargo deposunun çatısı çöktü. Uçaklar uçmadı. Çok sayıda sefer iptal edildi. Sonunda alan uzunca bir süre kapandı. Bugün bile tam açılmış vaziyette değil, tek pist çalışıyor” dedi.

 

HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

 

Ülkede bir çok krizi iç içe yaşadıklarını kaydeden Öztrak, “ Bunların arkasında işi ehline vermeyen, Cumhuriyetin köklü kurumlarını bitiren, ucube tek kişi rejimi var. Ne güzel söylüyor Atalarımız: “Başını acemi berbere teslim eden, cebinden pamuğu eksik etmesin.” Sarayın, Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna atadığı, Nebati Bakan ilginç biri. Sarayın her dediğini yerine getirmesine getiriyor, harfiyen yerine getiriyor. Ama şimdilerde çok tartışılan o şarkıda söylendiği gibi, “Binmişiz bir alamete, gidiyoruz kıyamete…” Nebati Bakan, bu gidişi ballandıra ballandıra anlatıyor. Nebati Bakan yine aynı toplantıda, “Bu yıl enflasyon yüzde 30’un altına düşmeyecek”, dedikten hemen sonra, “Kimse faiz artırımı beklemesin” demiş. Merkez Bankası’nın döviz kasasını tamtakır ettiler. Merkez Bankası’nın elindeki faiz silahını tutan kolunu da arkadan bağladılar işlevsizleştirdiler. Bunu yapan hükümet bilsin ki, Nebati Bakan bilsin ki enflasyon yüzde 30’da kalmaz. Bu millet AK Parti hükümetinde üç haneli enflasyonu çok yakında tadar. Bir de bununla da yetinmiyorlar parasal genişleme musluğunu daha da açma niyetlerini ortaya koyuyorlar. Uzun vadeli repo, yandaşa teslim güdümlü KGF kredileri gibi adımları atma niyetleri olduğunu dile getiriyorlar. Buradan söylüyorum, bunları yaparlarsa üç haneli enflasyon, yerini hiperenflasyona bırakır. İşte o zaman kıyameti görürüz. Bu yönetim aya gideceğiz, hem de ayın yüzüne sert ineceğiz derken, bu dünyanın yüzünde dibe vurmuştur, çakılmıştır. Bu kifayetsizler elinde Türkiye, yaklaşan küresel faiz dalgası karşısında, Arjantin’in ardından, dünyanın en kırılgan ekonomisi ilan edilmiştir. Şimdi artık zaman, milletimizin sandıkta dimdik durma zamanıdır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ülkemizi nasıl düze çıkaracağımızı çok iyi biliyoruz. Türkiye’deki her sorun için reçetelerimiz, çözümlerimiz hazır. Bu ülkeye hakkı, hukuku, adaleti biz getireceğiz. Ülkemizi üretimde dünya liginde ilk ona biz taşıyacağız. Refahı kimseyi dışlamadan, milletimize biz hakça dağıtacağız. Ülkemizin derelerini havasını suyunu tüketmeden, milletimizi borca batırmadan, enflasyona ezdirmeden bu ülkeyi kesintisiz biz büyüteceğiz. Ülkeyi 3 Yeni K ile düze çıkaracağız. Yeni kurallar, Yeni Kurumlar, Yeni Kadrolar. Cumhuriyet Halk Partisinin ve Millet İttifakının iktidarında, her iş, işin ehline verilecek. Ne emanete, ne emanetin sahibine, ne de emanet edilene zulüm edilecek… Bu ülkede şarkılarımızı özgürce söyleyeceğimiz, kimsenin kimseye karışmayacağı, ülkeyi yönetenlerin milletin dilini koparmaya kalkmayacağı, özgürce güleceğimiz, “Acısıyla tatlısıyla ne şahane bir şey yaşamak” diyeceğimiz, günleri hep beraber inşa edeceğiz” dedi.

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10