Bayramda kırmızı ete dikkat!

Özel Çerkezköy Hastanesi diyetisyeni Burcu Özkan, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin arttığına ve buna bağlı diyabet, hipertansiyon, mide ve kalp-damar rahatsızlıklarının ortaya çık

Çerkezköy 4.11.2011 21:03:00 0
 Bayramda kırmızı ete dikkat!

Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan, kırmızı et tüketimi, pişirilme yöntemleri ve saklama koşulları hakkında önemli bilgiler verdi.

'YAĞSIZ ETLERİ TERCİH EDİN'

Sağlık problemi olanların Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketimine karşı dikkatli olması gerektiğini söyleyen Özel Çerkezköy Hastanesi Diyetisyeni Burcu Özkan, “Bayramda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra kırmızı et tüketimi de artıyor. Özellikle şişmanlık, diyabet, hipertansiyon, mide ve kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler ve yaşlılar beslenmelerine daha fazla dikkat etmeli. Kalp-damar rahatsızlığı, diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalı” uyarılarında bulundu.

'KIZARTMA TEHLİKESİ'

Özkan'ın verdiği bilgiye göre kurban etinin pişirilme şekli de önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle kızartma yöntemiyle pişirilen gıdalar insan sağlığını tehdit ediyor. Pişirme sırasında et ve ateş arasındaki mesafeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Pişirme işleminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da et ile ateş arasındaki mesafe. Etin yanmasına, kömürleşmesine neden olacak mesafede pişirilmesi insan sağlığına zarar veriyor. Yüksek ısıda uzun süre pişirilen ve kızartılan etlerde kanserojen maddeler oluşuyor.

'HAŞLAMA YA DA IZGARA'

Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi sağlık açısından önem taşıyor. Haşlanarak pişirilen et, sağlıklı olmasının yanı sıra, muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük oradan engelliyor. Izgarada ve yüksek ısıda pişirilen etin yüzeyindeki proteinler birbirine karışıyor ve ısının, etin iç kısmına ulaşmasını engelliyor. Dış yüzeyi çok ısınan ya da yanan etin besin değeri kayboluyor.

'ETİN YANINDA SEBZE'

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğini artırıyor. Sebzelerde bulunan C vitamini, etlerde bulunan demirin emilimine katkı sağlıyor. Sebzesiz et tüketimi, demir eksikliğine bağlı olarak kansızlığa neden olabiliyor. Yemeklerde kuyruk yağı ve tereyağı kullanılmaması, etin kendi yağıyla pişirilmesi gerekiyor.

'HAYVANDAN İNSANA GEÇEN HASTALIKLAR'

Diyetisyen Özkan, bağırsak parazitleri gibi hayvan hastalıklarına da dikkat çekiyor. Özkan'a göre: Hayvan hastalıklarının insanlara geçmesini önlemek için veteriner kontrolünden geçmiş etlerinin tüketilmesi gerekiyor. Kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden satın alınmasına dikkat edilmesi de diğer önemli noktalardan biri.

SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT

Evlerdeki etlerin sağlık koşullarda saklaması gerekiyor. Küçük parçalar halinde buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanan etler insan sağlığına zarar vermiyor. Kolaylıkla bozulabilen riskli besin maddelerinden biri olan etin, dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturuyor ve sağlık açısından büyük risk içeriyor. Buzlukta saklanan etlerin, çözüldükten sonra hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması öneriliyor. 

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10