En önemli sorun ‘çevre kirliliği’

Namık Kemal Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü Sempozyumu' dün gerçekleşti. Denize kıyısı olan illerde yaşanan çevre kirliliğine çözümlerin a

Tekirdağ 19.11.2011 01:00:00 0
En önemli sorun ‘çevre kirliliği’
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından organize edilen ve Tekirdağ Piramit Salonda gerçekleştirilen 'Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü Sempozyumu'na Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Belediye Başkan Yardımcısı Haldun Güler, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan, üniversite yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM ARANDI
Sempozyumda, denize kıyısı olan illerde yaşanan çevre kirliliği masaya yatırılarak çözüm önerileri değerlendirildi. Törende konuşan Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Tekirdağ’ın iki denize kıyısı bulunan nadir illerden biri olduğunu belirterek “Bir ilin birden fazla denize kıyısı bulunması avantaj sağlamakta ancak denizlerin kirletilmesiyle bu durum dezavantaja dönüştürülebilecektir” dedi.
 
EN ÖNEMLİ SORUN ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Tekirdağ’ın en önemli sorunlarından birinin çevre kirliliği olduğunu vurgulayan Vali Kemelek, sorunların çözülmesi için geçmişte çevre planları hazırlandığını fakat yalnızca bunların yeterli olmadığını belirtti. Düzenlenen çevre planları sayesinde istenilen her yere sanayi tesisi kurulamayacağını ifade eden Kemelek “Ağır kirliliğe neden olan tesisler artık Tekirdağ'da kurulamayacak. Bunun için hukuki altyapı oluşturulmuş durumda. Bunun yanında Ergene Eylem Planı uygulamaya konuldu. Plan dahilinde tüm kurum ve kuruluşlara belirli görevler verildi” diye konuştu.
 
 
TOPLU ARITMA YAPMAK İSTİYORUZ
Dağınık sanayiciler bir araya gelmeden sağlıklı arıtma yapılamadığını vurgulayan Tekirdağ Valisi Kemelek “Tekirdağ'daki bin 313 sanayicinin 531'ini Islah Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında toplayarak, toplu arıtma yapmak istiyoruz. Ancak bu toplu arıtma sistemi ileri teknolojiye sahip bir sistem olacak. Bunun yanında evsel atık sorununun çözülmesi için 13 Belediye ile anlaşıldı. Bu Belediyelerde de arıtma sistemleri kurulacak. Bilim önderliğinde ilerliyoruz. Çevre bilimi bize neyi gösteriyorsa, onu uygulayacağız. İnsan yaşamının kaliteli olması için ne gerekiyorsa onu yapmak durumundayız” dedi.
 
ÇALIŞMALAR 2012 YILINDA BAŞLAYACAK
Tekirdağ Belediyesi olarak çevre kirliliğinin önüne geçmede yaptıkları çalışmalardan bahseden Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Haldun Güler, kısa bir konuşma yaptı. Tekirdağ Belediyesi olarak çevre konusunda son derece hassas olduklarını belirten Güler, "Tekirdağ Belediyesi olarak vizyonumuz çevre projeleri ile anılmak. Biz dünyayı miras olarak değil, çocuklarımıza bırakacağımız bir emanet olarak görüyoruz. Bu anlamda düzensiz çöp depolama alanı rehabilitasyon çalışmalarını 2012 yılında başlatacağız” dedi. Geri dönüşüm çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydeden Güler, “Şimdiye kadar 3 bin 165 ton ambalaj atığı topladık ve geri dönüşümünü sağladık. Diğer atıkların kaynağında ayrı toplanması işlemlerimiz de devam ediyor. Geri dönüşüm ve atıkların kaynağında ayrı toplanması konusunda halkımızı bilinçlendirmek ve bilgilendirmek için eğitim çalışmalarımız da aralıksız sürüyor. Tekirdağ Belediyesi olarak çevre konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi
 
“ERGENE HAVZASI SU YÖNETİMİ”
Açılış konuşmalarının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı Eski Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Z. Sarıkaya tarafından yönetilen “Ergene Havzası Su Yönetimi Paneli”ne geçildi. Panelde; Ergene Havzası Eylem Planı Projesi hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan, Dere Islahı ve Taşkınların Çevre Kirliliğine Etkisi, Arıtma Tesisleri hakkında, DSİ XI. Bölge Müdürü Yunus Algın, Tekirdağ’da kurulmakta olan Islah Organize Sanayi Bölgeleri hakkında da Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı tarafından sunum yapıldı. .
 
TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ
Programın ardından katılımcılara katkılarından dolayı Üniversite İdaresi tarafından plaket verildi. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü Sempozyumu; Havza Yönetimi, Deniz ve Kıyı Kirlenmesi, Endüstriyel Kirlenme Kontrolü, Deniz ve Kıyı Kirlenmesi, Ekotoksisite- Risk Değerlendirilmesi, Toprak ve Yeraltı Suyu Kirlenmesi, Arıtma Çamurlarının Kontrolü, Katı Atıkların Kontrolü , Hava Kirliliği Kontrolü oturumlarıyla 19 Kasım’a kadar Namık Kemal Üniversitesi Piramit Salonu’nda devam etti.
 

Haber / Kader BİLGEN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10