Doğalgaz abonesi olacaklar ‘DİKKAT’

GAZDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Tanju Koçak, Çerkezköy’de doğalgaz iç tesisatlarını yaptırma hazırlığı içinde olan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. “Rahat

Çerkezköy 25.11.2011 19:44:00 0
Doğalgaz abonesi olacaklar ‘DİKKAT’
GAZDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Tanju Koçak, doğalgaza geçiş süreci ile ilgili bilgiler vererek, doğalgaz iç tesisatının, en az altyapı şebekeleri kadar güvenli ve sağlıklı şekilde kurulması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.
 
‘MALİYETİ DEĞİL GÜVENLİĞİ ESAS ALIN’
Çerkezköy’ün yüzde 95’inde doğalgaz çalışmalarının tamamlandığını belirten GAZDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Tanju Koçak, “Doğalgaza geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla bilgilendirme çalışmalarına önem veriyoruz. Doğalgaz iç tesisatının, en az altyapı şebekeleri kadar güvenli ve sağlıklı şekilde kurulması gerektiği konusunda vatandaşlarımızı uyarıyor, tercihlerini maliyete dayalı değil, kendi güvenliklerini esas alacak şekilde yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.
 
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Tanju Koçak, sürece ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Sertifikalı firma, tesisat projesini şartname ve standartlara uygun olarak hazırlayarak onay için şirketimize teslim eder. Şirketimiz tesisat projesini inceler, uygunsa onaylar. Tesisatçı firma aboneye GAZDAŞ tarafından onaylanan projenin bir kopyasını verir.  Tesisat firması, tesisat tamamlandıktan sonra gaz açma işlemi için GAZDAŞ’tan randevu talep eder. GAZDAŞ’ın bildirdiği tarih ve saat abone için uygunsa, gaz açma işlemi için binaya GAZDAŞ’ta görevli yetkili mühendis ve gaz açma elemanı ile sertifikalı tesisatçı firmada görevli yetkili mühendis gelir. Tesisat standartlara uygun şekilde üretilmişse gaz açma işlemi gerçekleştirilir. Eksik ya da hata varsa belirtilir ve giderilmesinin ardından yeniden kontrol edilir. Böylece gaz açma işlemi tamamlanmış olur.”
 
‘MUTLAKA SÖZLEŞME YAPIN’
Tesisat dönüşüm çalışmaları sırasında vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara da değinen Koçak, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Koçak’a göre, bina hattı ve iç tesisatı yaptırılacak firmayla mutlaka yazılı bir sözleşme yapılmalı. Bu sözleşmenin vatandaş ve sertifikalı tesisatçı firmanın sorumluluklarını belirleyeceğini ifade eden Koçak “Sözleşmede, doğal gaz dönüşümü için kullanılacak malzemenin cinsini, kalitesini, kombi cihazınızın markasını ve diğer isteklerinizle birlikte ödeme şeklinizi maddeler halinde yazın. Her iki tarafın olası bir anlaşmazlığı halinde (bağlı bulunduğunuz il veya bölge) mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir” maddesini sözleşmenize ekleyin. Sertifikalı tesisatçı firmayla yaptığınız sözleşmeden dağıtım şirketi sorumlu değildir. Bu nedenle EPDK mevzuatı gereği zorunlu olan iç tesisatınızın sigortasının yaptırılması yetkili firma yükümlülüğündedir” diye konuştu.
 
 ‘GAZDAŞ’IN YETKİLENDİRDİĞİ FİRMAYA BAŞVURUN’
Tesisat dönüşüm çalışması sonrasında GAZDAŞ yetkililerinin tesisatı incelediğini ve güvenli olmayan tesisatlara onay vermediğini belirten İşletme Müdürü Tanju Koçak, uygunsuz buldukları malzeme ya da işçilik için yeni bir çalışma istediklerinin altını çizdi. Koçak, Çerkezköylülerin, iç tesisattaki eksikler nedeniyle zaman kaybı yaşamamaları için mutlaka GAZDAŞ tarafından yetkilendirilen firmalara başvurmaları gerektiğinin önemini vurguladı. “İç dönüşüm çalışmalarında öncelikle keşif ve teknik etütlerin yapılıyor. İnceleme sırasında kalorifer kazanı, baca, kazan dairesinin havalandırması, elektrik ve topraklama tesisatları ile aydınlatma sisteminin uygunluğu kontrol ediliyor” diyen Koçak bütün bu işlemlerin standartlara uygun yapılmasının abonelerin güvenliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
 
‘TESİSATIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK GAZDAŞ’IN SORUMLULUĞUNDADIR’
Doğal gazın güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilmek için tüm önlemleri aldıklarını belirten GAZDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Tanju Koçak, açıklamasında, iç tesisat firmalarına yetki vermek için pek çok ön koşul aradıklarına da değindi. Koçak, “Tesisat firmalarının öncelikle deneyimli olmaları ve daha önce yapmış oldukları işlere ait iş bitirme belgelerini ve referanslarını sunmaları gerekiyor. GAZDAŞ bu firmalara yapacakları tüm projelerde teknik şartnameye uymalarını ve uygun olmayan hiçbir malzemeyi kullanmamalarını şart koşuyor” diyerek tesisatın güvenli olmasının GAZDAŞ’ın sorumluluğunda olduğunu belirtti.
 
‘PERSONEL SİGORTALI OLMALI’
GAZDAŞ yetkilileri, iç tesisat firmalarında çalışanların sahip olması gereken niteliklere de dikkat ediyor. İç tesisat firmalarının, yetki belgesi olan tesisatçı ve kaynakçı çalıştırmalarına önem veriliyor. Yetki belgesi sunulan tüm personelin sigortalı olmasını istediklerini ifade eden Koçak “Kullanıcıları iç tesisat konusunda en iyi bilinçlendirebilecek kuruluş yetkili firmalar olduğu için, bu firmalardan abonelere bu bilgileri en iyi şekilde aktarabilecek birikime sahip olmaları gerekiyor” dedi. 
 
Haber / Kader BİLGEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10