“Türk kadını Ata’sına minnet borçlu”

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Çerkezköy 6.12.2011 16:15:00 0
“Türk kadını Ata’sına minnet borçlu”
BU HAK AVRUPA’DAN ÖNCE TÜRK KADININA VERİLDİ
5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren yasa ile kadın-erkek eşitliği alanında bütün hakların, "Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı"nın tanınmasıyla verildiğini ifade eden Yüceer, “Atatürk' ün Kadın Hakları konusundaki görüşleri ve gerçekleştirdikleri, bugün dünya aydınlarının ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın yaymaya çalıştığı kadın hakları ile ilgili görüşler, Atatürk tarafından çok önceleri dile getirildi ve çoğunlukla da uygulama alanına sokuldu” dedi. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanındığını ifade eden Yüceer, “Türk Kadınına bu hak, birçok batı ülkesinden daha evvel Atatürk tarafından verildi ve hatta sunuldu. Kadın-erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti' ne geçiş, birçok devrimler ile mümkün olabildi. Bu devrimler içinde, kadınların erkekler ile eşit toplumsal varlıklar olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır ve Atatürk Devrimleri'nin en önde gelenlerinden birisidir” diye konuştu.
 
ATATÜRK’Ü ÖRNEK ALMIŞLARDIR
Bugün Türk Kadınının birçok alanda kendisini kanıtladığını ve önemli başarılara imza attığını ifade eden Milletvekili Yüceer, birçok ülkenin kadınından her zaman bir adım önde olan Türk Kadınının kendisine bu şansı tanıyan Atasına minnet borçlu olduğunu söyledi. Bağımsızlık mücadelesi yapan ülkeler nasıl Atatürk' ü örnek bir lider almışlarsa, kadın hakları uğruna uğraş ve savaş verenlerin de onu bir devrimci olarak aynı şekilde örnek almak durumunda olduğunu belirten Candan Yüceer, “Çünkü bütün insanlık tarihi boyunca, tarihin hiçbir döneminde, hiçbir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve öngörüşlü olmamış, onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir” dedi.
 

Haber / Sevim BOZKURT 


0282 726 91 91
0282 747 65 10