“Yetki belgeli usta” zorunluluğu geliyor

İnşaat Mühendisleri Odası Çerkezköy Şube Temsilcisi Cengiz Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile

Çerkezköy 25.12.2011 22:16:00 0
“Yetki belgeli usta” zorunluluğu geliyor
İnşaat Mühendisleri Odası Çerkezköy Şube Temsilcisi Cengiz Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” ile inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasının zorunluluk haline getirildiğini belirtti.
 
BELGE ALMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
İnşaat ve tesisat işlerinde işin niteliğini arttırmak ve nitelikli yapı inşa edilmesine yönelik yapım faaliyetleri ve süreçlerinin takibini sağlamak üzere hazırlanan yönetmeliğin kapsamının ayrıntılı bir şekilde düzenlendiğini ifade eden Yıldırım “Her türlü yapım işinde yapı müteahhitliğini üstlenecek gerçek ve tüzel kişilerin yetki belgeli usta çalışma zorunluluğu getirildi. Yani inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve bu kurumca yetkilendirilen kuruluşlarca verilen belge alma zorunluluğu getirildi” dedi.
 
2015 YILINA KADAR ALABİLİRLER
1 Ocak 2012 tarihine kadar bu belgeyi almayan ustaların çalıştırılmayacağını vurgulayan Yıldırım, yasayla, ilgili idarelere ve yapı denetim kuruluşlarınca şantiyelerde yapılacak kontrollerle, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin bulunup bulunmadığının denetlenmesi, hiçbir belge sahibi olmayan ustaların da cezalandırılmasının öngörüldüğünü belirterek “1 Ocak 2012 tarihinden önce Geçici Ustalık Yetki Belgesi alanlar, daha sonra kurslara katılarak bu belgelerini 2015 yılına kadar Ustalık Yetki Belgesine çevirebilme olanağına sahipler. Süreç sonunda belgesi olmayanların ustalık yapma imkânları ortadan kalkacak. Belgesiz olarak çalışanlar da çalıştıranlar da ceza alacaklar” uyarısında bulundu.
 
“32-40 SAATLİK EĞİTİM ALIYORLAR”
Yetki belgesi olmayan ustaların inşaat ve tesisat işlerinde çalışabilmeleri için öncelikli olarak, Ocak 2012 yılına kadar Geçici Ustalık Belgelerini almaları gerektiğine işaret eden Yıldırım
“Geçici Ustalık Belgesini alanlar daha sonra 2015 yılına kadar Mesleki Yeterlilik Kurumu ve bu kurumca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilecek olan 32-40 saatlik kurslara katılarak geçici belgesini kalıcı belgeye çevirmeleri gerekiyor. Yani inşaat işlerinde yönetmelik tarihinden önce çalışmış olanlar, 1 Ocak 2012’den önce geçici ustalık belgesi almış ve çalışmış olduklarını müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kurumundan alınacak belge ile kanıtladıkları takdirde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek olan 32-40 saatlik eğitimler sonucunda 2015 yılına kadar kalıcı yetki belgelerini alabilirler” dedi.
 
GEÇİCİ USTALIK BELGESİ DÜZENLENMEZ
Müdürlük veya ilgili idare tarafından 1 Ocak 2015 tarihinden sonra Geçici ustalık yetki belgesi düzenlenemeyeceğini vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası Çerkezköy  Temsilcisi Cengiz Yıldırım, “Geçici Ustalık Yetki Belgesi 2017 tarihine kadar, inşaat ve tesisat işlerinde yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğuna dair müteahhitten alınan yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınan belgeler 2015 tarihine kadar ustalık yetki belgesi yetine geçer. Bu belgeleri haiz olan inşaat ve tesisat işlerinde çalışanlardan, belgelerin geçerlilik süresi içinde ayrıca birinci fıkrada sayılan ustalık yetki belgeleri istenmez” dedi.
 
“VALİLİK TARAFINDAN KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE YAPILACAKTIR”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği ve uygulamakta olduğu eğitim programlarını açıklayan Yıldırım “Program dahilinde Geçici Ustalık Yetki Belgesine sahip olanlardan, öncelikle demir, betonarme kalıbı, çatı, duvar, boya, sıva, yalıtım vb. inşaat işleri ile sıhhi, kalorifer ve elektrik tesisatlarına ilişkin ustalık branşlarında gerekli eğitim faaliyetleri başlatılarak, gerekli süreler boyunca sürdürülmesine yönelik olarak tüm iş ve işlemler zaman kaybetmeksizin valilik tarafından koordineli bir şekilde yapılacak. Buna ilaveten yönetmelik kapsamında kabul edilen yetki belgelerine yönelik diğer eğitim faaliyetlerinin de bu kapsamda koordine edilerek devam ettirilmesi sağlanacak” ifadesini kullandı.
 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10