Bakan Kacır: Kritik teknolojileri üreten ve geliştiren Türkiye'yi inşa ediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan Rhofa Enerji Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin açılış törenine katıldı.

Tekirdağ 4.05.2024 16:22:00 0
Bakan Kacır: Kritik teknolojileri üreten ve geliştiren Türkiye

Saat 12.30’da gerçekleştirilen açılışta konuşan Rhofa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir, 100’den fazla ülkede Türkiye’yi temsil ettiklerini aktararak; “Rhofa Enerji orta ve uzun vadede yatırım planlarına sadık kalarak başta yenilenebilir enerji olmak üzere enerjinin her alanında yatırımlarına, bizzat devam etmektedir. Rhofa Enerji aynı zamanda mühendislik hizmetleriyle yurtiçi ve yurtdışında proje geliştirmek, uygulama ve yatırımcı olma hedefleri doğrultusunda ilerlemektedir. Sayın bakanım Akkim olarak yapı kimyasalları sektöründe hakimiz, Akdemir teknik makine olarak 25 yıldır devam ediyoruz. Ülkemizi 100’den fazla ülkede gururla temsil etmekteyiz. Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde olmanın ve en çok ihracat gerçekleştiren ilk 300 firması içerisinde olmanın gururunu yaşıyoruz. Uluslararası arenada edindiğimiz bu tecrübenin enerji sektöründe de aynı azim ve gayretle sürdürerek ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek en büyük gayemiz olacaktır. Açılışımızı gururlandıran sayın bakanımız ve tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi. 

 

“TÜRKİYE’DE İLK İKİDEYİZ”

 

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de, Tekirdağ’ın bir sanayi kenti olduğunu ifade ederek; “Tekirdağ’ın nüfusu 1 milyon 167 bin 59’dur. Bu Türkiye nüfus oranına göre 18’inci sıra anlamına geliyor. Ama sanayi bakımından ele aldığımızda yerimiz 4’üncü ve 10’uncu sıralara yükseliyor. Örneğin sanayide doğalgaz kullanımında dördüncü, elektrik kullanımında beşinci sıradayız. Ya da şehrin nüfusunun sanayi alanına oranı bakımından Türkiye’de ilk ikideyiz. Yani, şehrimiz aslında bir sanayi kenti. Sanayicilerimiz çalışıyorlar, üretiyorlar, istihdam yaratıyorlar, Allah razı olsun. Cari açığı kapatıyorlar, müteşekkiriz. Bugün sayın bakanımızın gelmesiyle şehrimizdeki sorunları hem de güzellikleri kendisine aktarmak istiyoruz. Bugün burada açtığımız fabrikayla yenilenebilir enerji konusunda Tekirdağ’da neler yapıldığını gösterme fırsatı da buluyoruz. Bu bizi heyecanlandırıyor ve gurur veriyor. Başta yatırımcımız olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

100 YILLIK PROJELERİ 22 YILI SIĞDIRDIK 

 

Yeni dönüşümün ve enerji bağımsızlığın öneminin her geçen gün arttığı kritik bir dönemden geçtiklerini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “ Aynı zamanda karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel hedeflerin olduğu bir süreci yaşıyoruz.  Ülkemizin yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim ve ihracat yetkinliklerine güç katan bu tesisin ülkemize, milletimize ve enerji sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarı, iddiası ve güçlü liderliğiyle, ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın teknolojik bağımsızlığımızdan geçtiği anlayışıyla kritik teknolojileri üreten ve geliştiren Türkiye’yi inşa ediyoruz.  “Millî Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda; savunma sanayimizin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. Geçmişin acı tecrübeleri bize gösterdi ki; ateş çemberi içerisinde güvenli bir liman olan Türkiye’nin bekası ancak ve ancak savunma sanayisinde millî ve özgün teknolojiler geliştirerek mümkündür.

İşte bu anlayışla yürüttüğümüz çalışmalarla; 22 yılda önemli atılımlar gerçekleştirdik. Yerlilik oranımızı yüzde 80’lere çıkardığımız, ihracatımızı 5,5 milyar dolara yükselttiğimiz savunma sanayimizde;100 yıllık projeleri 22 yıla sığdırdık” dedi. 

 

YENİ BİR YOLCULUĞA YELKEN AÇTIK 

 

Bakan Kacır, “ Tüm dünyanın dile getirdiği gibi artık Türkiye’nin millî ve özgün savunma sanayi ürünleri, dünyada jeopolitik dengeleri ve savaş paradigmalarını alt üst etti, stratejileri değiştirdi.  Mühendislerimizle, bilim insanlarımızla, teknisyenlerimizle, girişimcilerimizle Cumhuriyetimizin ikinci asrını “Türkiye Yüzyılı” yapma adına, “tam bağımsızlık” anlayışıyla yürüyüşümüze devam ediyoruz.

60 yıl öncesinin devrim otomobili hayalini devrin otomobili Togg’u üreterek gerçeğe dönüştürdük.

Mobilite ekosisteminde yükselen yıldız olma iddiamızı kuvvetlendiren Togg’la yeni bir yolculuğa yelken açtık. Millî gurur projemiz Togg’la, “Millî Teknoloji Hamlesi” vizyonumuzun somut bir örneğini ortaya koyduk. Milletimiz için mutluluk ve gurur kaynağı insanlı ilk uzay bilim misyonumuzu başarıyla gerçekleştirdik.  Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna 85 milyon vatandaşımızla birlikte tanıklık ettik.  Önümüzdeki dönemde Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda ülkemizin teknolojik bağımsızlığını tahkim ederken kritik ve stratejik tüm sektörlerde kabiliyetlerimizi güçlendirecek adımlar atmaya devam edeceğiz. Son yıllardaki küresel gelişmeler, enerjide dışa bağımlı olan ülkelerin vatandaşlarına müreffeh, barış ve huzur dolu bir gelecek inşa etmekte zorlandıklarını tekrar gösterdi.  Diğer yandan da fosil yakıtların neden olduğu karbon salınımı da yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi hızlandırdı. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılmasını öncelikli hâle getirdi”dedi. 

 

14 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK SAĞLIYORUZ

 

Bakan Kacır, “ İhracatının yüzde 40’tan fazlasını Avrupa Birliği’ne (AB) gerçekleştiren Türkiye için Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyumlu bir yeşil dönüşüm alt yapısını ivedilikle tesis etmek, sürdürülebilir kalkınma için bir tercihten öte zorunluluktur. Bu nedenle Türkiye Yüzyılı’nda müreffeh bir ülke inşa etmenin anahtarı olarak; başta yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere, alternatif enerji kaynaklarının kullanımını ülkemizde sağlamayı, bu alanlarda üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetlerimizi güçlendirmeyi görüyoruz. Ortaya koyduğumuz planlı, kararlı politikalarımız ve desteklerimizle elektrik üretiminde toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 55’e çıkardık. Ayrıca yenilenebilir enerji alanında ekipman ve teknolojilerin yurt içinde imal edilmesine yönelik millî teknolojimizi geliştirerek üretim hacmimizi de artırdık. Rüzgâr türbini üretiminde iddia sahibiyiz. Kule, kanat ve jeneratör üretiminde elde ettiğimiz kabiliyetler, bizi Avrupa’da rüzgâr türbini bileşen üretiminde ilk 5 ülkeden biri kılıyor. Aynı zamanda rüzgâr enerjisinde olduğu gibi geleceğin önemli bir enerji kaynağı olarak görülen güneş enerjisinde girişimcilerimizi, araştırmacılarımızı, yatırımcılarımızı, sanayicilerimizi çeşitli mekanizmalarla destekliyoruz. Dünya Bankası iş birliğinde, yeşil dönüşümdeki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışmamız “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”yle de KOBİ’lerimizin kendi bünyelerinde güneş enerji sistemleri kurmaları için 14 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz” diye konuştu. 

 

2.6 MİLYAR LİRA DESTEK SUNDUK 

 

Bakan Kacır, “ Güneş paneli imalatı için 2012 yılından bu yana toplam yatırım tutarı 33,1 milyar liraya ulaşan 43 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. İnovasyon ekosistemimizin kurumsal altyapıları olan teknoparklarımızda yer alan 167 yenilikçi girişim, ve 13 Ar-Ge ve tasarım merkezinin güneş enerjisi alanında 300’den fazla Ar-Ge projesine yaklaşık 4 milyar lira destek sağladık. 2002’den günümüze kadar TÜBİTAK’ın burs ve destek programları kapsamında güneş enerjisi alanında bin 500’den fazla proje ve binden fazla bilim insanına 2,6 milyar lira destek sunduk. Özellikle ülkemizin Ar-Ge altyapısını güçlendirmek amacıyla kurulan ODTÜ GÜNAM Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni, ulusal araştırma merkezlerimiz arasına dâhil ettik.  Merkezimiz bünyesinde fotovaltaik teknolojileri, modül teknolojileri, güç elektroniği, şebeke ve sistem entegrasyonu başta olmak üzere güneşten enerji üretimi ile Ar-Ge başlıklarında yürütülen projeleri destekliyoruz. Ülkemiz sanayinin bu alanda kritik önemi haiz bilimsel ve teknolojik deneyime erişimine imkân tanıyoruz.  Bu alandaki yatırımı özendiren politikalarımız sayesinde; güneş paneli üretiminin tedarik zincirindeki tüm aşamalarında uzmanlaştık ve Avrupa lideri olduk. Güneş paneli üretiminde; ingottan panele kadar değer zincirinin tüm halkalarında üretim yetkinliği kazandık.   Dünyanın da sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri Konya-Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni ülkemize kazandırdık” diye konuştu. 

 

HAYIRLI UĞURLU OLSUN

 

Yeşil kalkınma yolculuğunda önemli bir yatırımı hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Kacır, 16 bin metrekare alanda yıllık 500 bin panel üretim kapasitesine sahip bu tesisle ülkemizin güneş panellerinde mevcut üretim kabiliyetlerini bir adım öteye taşıyoruz.  Ülkemiz halihazırda güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü konumdadır. Fakat hedefimiz ülkemizin üretim kabiliyetlerine her geçen gün yenisini ekleyerek daha üst sıralarda yer almak. Özellikle ifade etmek isterim ki; Avrupa’da 2030 yılına dek oluşacak 400 GW güneş paneli talebini karşılayabilecek bölgedeki tek ülke Türkiye’dir. 2035 yılına dek, ülkemizde 53 GW kapasiteye çıkarmayı hedeflediğimiz güneş santrallerinde yerli üretim güneş panellerimizin kullanılmasını sağlayacağız.

Bu doğrultuda, ülkemizde güneş enerjisi teknolojilerinde Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerini güçlendirecek her adımın destekçisi olmaya devam edeceğiz. Fabrikanın  tekstil sektörümüze, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Rhofa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir tarafından Bakan Kacır’a günün anısına hediye takdiminde bulundu. Fabrikanın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri fabrikayı gezdi. 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 747 65 10