Cemaat adına yapılan kursun tapusunu kendi adına çıkarmış

Mahmut Efendi veya diğer ismiyle, İsmailağa Cemaati adına Çerkezköy’de bundan yaklaşık 8 yıl önce inşaatına başlanan binada şimdi, burası kimin kavgası başladı.

1.07.2024 14:28:00 0
Cemaat adına yapılan kursun tapusunu kendi adına çıkarmış

Cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefatıyla başlayan cemaatteki ayrışmalar Çerkezköy’e de sıçradı. Türkiye genelinde olduğu gibi Çerkezköy’de de ikiye bölünen cemaat mensupları, daha önceden Mahmut Efendi’nin vekili olan Murat Meral’i kursun arsasını kendi üzerine almakla itham ediyor. Yine cemaat üyelerinin iddiasına göre Murat Meral tapuyu derneğe devretmeyi de kabul etmiyor. Aynı zamanda Merkez Osmanlı Camii’nde imam olarak resmi görev yapan Murat Meral’in yaptığına anlam veremediklerini belirten vatandaşlar ise; “Hoca bunu yaparsa cemaat ne yapar?” diye sitemde bulunuyor. 

 

 

Bundan yaklaşık 8 yıl önce cemaate gönül veren insanlar Çerkezköy’de; Çerkezköy Çağrı İlim Hizmetleri Derneği’ni kurdu bir yandan da Rahmet Vakfı adı altında çalışmalara başladı. Cemaatin Çerkezköy Vekili olarak da Murat Meral isimli hoca tanıtılmaya başlandı. Cemaatteki insanların amacı özellikle ortaokul seviyesindeki erkek çocukları için dini hizmet vermek adıyla kurs yapmaktı. O zamanlar cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu hayattaydı ve cemaatte herhangi bir ayrılık da yoktu. Mahmut Efendi Cemaatinden bir diğer ismiyle, İsmailağa Cemaatinde ilk ayrılık sinyalleri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun vefatıyla başladı. 

CEMAAT İKİYE BÖLÜNDÜ

Ustaosmanoğlu’nun vefatının ardından cemaatin başına Hasan Kılıç geldi. Kılıç’ın da vefatının ardından cemaat adeta ikiye bölündü. Bir kısım cemaat mensubu Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün etrafında toplanırken, bir kısım cemaat mensubu da Mahmut Eren’in ve Ahmed Fikri Doğan’ın etrafında bir araya geldi. Cemaatin genel merkezinde yaşanan bu ayrılık Çerkezköy’e de sıçradı. 

HAYIRSEVERLER DESTEK VERDİ

Ayrılıklar daha yaşanmaya başlamadan yıllar önce, Mahmut Efendi cemaati mensupları, bölgedeki hayırseverleri gezerek ayni ve nakdi yardımlar toplamaya başlamıştı. Kısa sürede bağışlar artmaya başladı. Bununla birlikte cemaat mensupları kendilerine ait bir yurt veya dernek, vakıf merkezi yapak istedi ve Fatih Mahallesi’nde Prof. Dr. Necmettid Erbakan Caddesi No: 16 (Ambardere Mevkiinde) üzerindeki, 685 metrekarelik bu arsayı aldı. Üzerine de 1800 metrekarelik 6 katlı bir medrese kurmak istiyorlardı. 

ELİNDE AVUCUNDA NE VARSA VERDİLER

Yine bağışçıların desteğiyle kat kat, binayı yapmaya başladılar. Kimi fitre ve zekatını kimi vatandaşlar da elinde avucunda ne varsa dini hizmet verilecek diye buraya bağışladı. Cemaatte ayrılık olana kadar her şey yolundaydı fakat ne zaman ki cemaat içinde ayrılıklar yaşanmaya başladı, buraya yapılan yurtla ilgili de gerçekler ortaya çıkmaya başladı.

TAPUYU KENDİ ÜZERİNE ALDI

Mahmut Efendi’nin Çerkezköy Vekili olan Murat Meral iddiaya göre buraya yapılan arsanın tapusunu kendi şahsı üzerine almıştı. Ayrılıkla birlikte bu gerçekliği öğrenen ve Murat Meral ile karşı cephede olan diğer cemaat mensupları medrese yerinin Murat Meral’in şahsı üzerinden alınarak Derneğe devretmesini istedi fakat Murat Meral buna da yanaşmadı. 

HEM RESMİ İMAM, HEM CEMAAT ADINA DERS VERİYOR

İşin enteresan olan bir diğer boyutu ise Murat Meral’in Çerkezköy’ün Merkez Osmanlı Camii’nde imam olarak görev yapması. Murat Meral’in resmi görevde olmasına rağmen halen Medrese olarak faaliyet gösteren bu yerde de İsmailağa Cemaati vekili olarak sohbetler yapması da işin bir diğer boyutu.

BU İDDİA DOĞRUYSA BİNANIN RUHSATI DA YOKMUŞ!

Öte yandan iddiaya göre, arsa üzerine yapılan kursun ruhsatının da olmadığı söyleniyor. Ayrıca binada son katın da kaçak olduğu gelen iddialar arasında. Merak edilen bir diğer konu ise arsayı kendi üzerine tapulandıran Murat Meral’ın mal beyanında bulunup bulunmadığı, bulunduysa mal beyanında buranın gösterilip gösterilmediği  konusu. 

‘BİZ BAĞIŞLARI ŞAHSA DEĞİL CEMAATE VERDİK’

Konuya tepki gösteren cemaat mensupları ve vatandaşlar: “Biz Çerkezköy Çağrı İlim Hizmet Derneği adı altında para toplamaya geldiklerinde Murat Meral ismine değil, Mahmut Efendi Cemaatine bağışta bulunduk. Şimdi anlıyoruz ki Murat Meral tapuyu kendi şahsına almış. Şimdi onlarca milyonluk toplanan parayla yapılan bir bina var ve bu medresenin Vakıf adına değil, kişi adına tapu kaydı yapılmış. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyoruz. Dini hizmet verilsin diye bağışta bulunduk. Murat Meral vefat ettiğinde burası onun çocuklarına miras olarak kalacak ve hiçbir cemaat mensubu buradan istifade edemeyecek. Bu bölünme, Çerkezköy'deki cemaat üyeleri arasında da ayrışmalara neden olmuştur. Özellikle, hayırseverlerin bağışlarıyla yapılan bir kursun şahıs üzerine geçirilmesi iddiaları, cemaat içinde büyük bir huzursuzluk oluşturmuştur. Bu kurs, dini eğitim vermek amacıyla inşa edilmiş ve birçok hayırseverin katkılarıyla desteklenmiştir. Ancak, kursun bir şahıs tarafından sahiplenilmesi, bağışçıların güvenini sarsmış ve cemaat içinde ciddi bir krize yol açmıştır.”

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 747 65 10