Çiftçilere IPARD destekleri anlatıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından düzenlenen toplantıda Çerkezköy ve Kapaklı’daki çiftçilere "IPARD III Hibe Destek Programı" bilgilendirme semineri düzenlendi.

30.04.2024 16:06:00 0
Çiftçilere IPARD destekleri anlatıldı

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çerkezköy İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Öner, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu ile çiftçiler katıldı.

 

YÜZDE 75’İNE KADAR DESTEK VERİYORUZ 

 

İskender, TKDK hakkında kısa bir bilgi vermesinin ardından yaptığı bilgilendirmede “2024 yılı çağrı planlamalarımızı açıkladık. 3 tabloda destek veriyoruz. Hayvancılık, işleme ve pazarlama ile arıcılık, bitkisel üretim gibi çiftçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi programımız var. Mesela vatandaşımız geliyor, ‘meyve bahçemiz var, destek veriyor musunuz?’ Hayır bizim destek programlarımız bunlar. Bunların dışında bir desteğimiz yok. Boş bir arsanız var hayvan çiftliği yapacaksınız diyelim. Harcamaların yüzde 50, yüzde 75’ine kadar destek veriyoruz. Ve bu desteklerin KDV muafiyeti var. Hayvan çiftliğiniz için mimar mühendis tuttunuz diyelim. Projeniz onaylanırsa onları da biz karşılıyoruz. Biz tarım kırsal alanda faaliyet gösteriyoruz ama büyük çiftlikleri çok destekleyemiyoruz. Kapasitemiz sınırlı. Uygun harcama sınırımız minimum 5 bin avro, maksimum da 500 bin avro” dedi. 

 

 

25 BİN PROJE UYGULADIK

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak Tarım Bakanlığına bağlı olduklarını kaydeden İskender, “ 42 ilde faaliyet gösteriyoruz. Tekirdağ’da da irtibat ofisi kurduk. Bizlerde bir eksiklik göstermeden inşallah sizlere TKDK’nin projelerini tanıtıp sizleri de bu projeye almayı hedefliyoruz. Bizler kırsal program üzerinde destek veriyoruz. Ayrıca Avrupa Birliği fonlarını kullanıyoruz. Bu programı 81 ilimizde de uygulamayı hedefliyoruz. Türkiye genelinde 42 ilde 25 bin proje uyguladık. 5 milyar TL’ye yakın destek verdik” dedi. 

 

VERİLEN DESTEKLER GERİ ÖDEMESİZ 

 

Desteklenen sektörler hakkında bilgi veren İskender; “Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması, kanatlı et ve yumurta ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile yumurtanın işlenmesi ve pazarlanması konusunda destek veriyoruz” dedi. Verilen desteklerin geri ödemesiz olduğuna dikkat çeken İskender; “Projelerin hazırlanmasının ardından TKDK’ya başvuru yapılması ve belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Proje onaylanmasının ardından sözleşme imzalanır. Ekipman ve makine alımının tamamlanmasının ardından ödemeye esas evraklar il koordinatörüne teslim edilecek. Sonrasında hak edilen hibe tutarı yatırımcının hesabına yatırılacak. İşletme 5 yıl boyunca izlenecek” dedi. İskender, kırsal kalkınma destekleri hakkında bilgi vermesinin ardından katılımcıların sorularını cevapladı. 

 

 

Haber/Faik Onur KAYA 


0282 747 65 10