“Önemli olan hastalığın farkında olmak”

14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem tarafından diyabetli aileleri için yemek düzenlendi.

 “Önemli olan hastalığın farkında olmak”
YEMEKTE BİR ARAYA GELDİLER
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalarının aileleri, Güneşler Otel’de bir araya geldi.  Programı düzenleyenlerden Naciye Biber, Çerkezköy’de birçok ailede şeker hastası olmasına rağmen,  ailelerin bu tür etkinliklere katılmadığını belirterek “27 Temmuz 1921?de, Kanada’da Toronto Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dr. Frederick Banting ve yardımcısı Charles Best tarafından elde edilen hormon sayesinde, diyabet hastası olanlar bu hastalığın korkulacak bir yanı olmadığını anladılar. İnsülin, bizlerin yaşam kaynağı olmuştur. Hepimizin burada toplanma nedeni,  İnsülin’i bulan Frederick Banting’in doğum gününün Dünya Diyabet Günü olmasıdır” dedi.
 
TOPLUM HASTALIK KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de yemekte yaptığı konuşmada toplumun şekerden korunması ve sağlıklı yaşaması adına bu tür etkinlikleri düzenleyenlere teşekkür ederek “Toplumumuzun yüzde onunun bu hastalıkla tanışmış olduğunu biliyoruz. Toplum ve kurumlarımız, hastalık konusunda bilinçlendirilmelidir. Bu gün burada toplanmış olmamız, bu hastalık konusunda bilinçli olduğumuzun bir işaretidir. Çerkezköy’de yüzde on seviyelerinde şeker hastamız bulunuyor” dedi. Ertem, hastalık hakkında bilinçli olunduğu sürece sağlıklı ve uzun bir ömür yaşama konusunda engel kalmayacağını söyledi.
 
TÜRKİYE’DE 10 MİLYON DİYABET HASTASI VAR
Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası olduğuna vurgu yaparak “Bu rakam, hasta olduğunu bilenleri gösteriyor. Bir de hasta olduğunu bilmeyen kişiler var ki bunların da sayısı üç milyondur. Toplam olarak 10 milyon kişi diyabet hastasıdır. Obezitenin artış göstermesine paralel olarak diyabet hastası sayısı artış göstermektedir. Önemli olan hastalığın farkında olmaktır” dedi. Kubilay, her hastalıkta olduğu gibi diyabet hastalığında da gerekli önlemler alındığında hasta insanların endişe edeceği bir şeyin kalmayacağını söyledi.
 
AMACINA ULAŞTI
Kaymakam Kubilay, obezitenin önlenmesi için bakanlıkça çeşitli uygulamalar yapıldığını belirterek “Bakanlık tarafından yürütülen projelerle, insanımızın daha sağlıklı yaşaması amaçlanıyor. Ancak en önemli husus, kişinin alacağı önlemler ve sağlıklı kalabilmek için bağlı kalacağı prensiplerdir. Bunların başında sağlıklı beslenme ve gerektiği ölçüde fiziksel hareketlilik geliyor. Düzenlenmiş olan bu programın amacına ulaştığı kanaatindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yemeğe Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Nuran Yeşil, diyabet hastaları ve aileleri katıldı.
 
Haber / Sevay KARDEŞ