Servisçilerden korsana konvoylu eylem

Çerkezköy’de faaliyet gösteren servisçi esnafları, Tekirdağ Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu ve üyeleri korsan servis araçlarına tepki amaçlı konvoylu eylem yaptı.

Çerkezköy 2.05.2024 16:01:00 0
Servisçilerden korsana konvoylu eylem

 

Çerkezköy’de korsana karşı denetim yapılmadığını ifade eden Gündoğdu, “Denetim var, ama hangi saatte, kime, niçin? Kimliğe, ehliyete bakıp denetim yapıldı gözüküyor. Böyle yapılan denetimin benim esnafıma bir faydası yok ve olmayacak. Esnafın sırtına binmekten vazgeçmezseniz bu esnaf kontak kapatır” dedi. 

Tekirdağlı servisçiler, korsanı protesto etmek amacıyla bugün saat 10.00’da Putzmeister Kavşağı’nda bir araya gelerek, araçlarıyla konvoy halinde Tepe Bölgesine gitti. 


DENETİM YOKTUR 


Burada oda üyeleriyle birlikte basın açıklaması gerçekleştiren Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, Türkiye genelinde korsan taşımacılığının önüne denetimlerle bir türlü geçilemediğini ifade etti. D4(S)belgesinin de camianın baş belası olduğunu ifade eden Gündoğdu, “ S belgesi üzerinden bir çok korsan araç bir çok firmaya da servis çekmektedir. S plakalar aynı şekilde il dışına gitmesi gerekirken Tekirdağ il genelindeki fabrikalara da servis çekmektedir. 

 


UKOME’nin, TEKULAŞ’ın Başkanı İlyas Küçük, Milletvekili Mestan Özcan’ın köfte salonuna servis çekiyor. D4 (S)’ler şehir hastanesine servis çekiyor. Ortada denetim yok. Defalarca İlçe Kaymakamlarımıza denetimler yapılsın, bu araçların önüne geçilsin diye dilekçeler verdik. Sonuçta gördüğümüz gibi hiçbir denetim yoktur. Denetim var, ama hangi saatte, kime, niçin? Kimliğe, ehliyete bakıp denetim yapıldı gözüküyor. Böyle yapılan denetimin benim esnafıma bir faydası yok ve olmayacak” diye konuştu. 

 


HER FIRSATTA MEYDANA İNECEĞİZ 


Gündoğdu, “ Denetimlerde mevcut çalışan tahsisli plakalar durduruluyor, korsan araçlara ise sırtlarını dönüyorlar. Halbuki o sırtları dönmeyip de orada en azından ‘dur kardeşim sen kimsin’ denilip, evrakı kontrol edilse bunlar bu kadar artmayacak. Bunlara göz yumulduğu takdirde korsanın önüne geçemezsiniz. UKOME bunu kanuni bir hak olarak onlara veriyorsan o zaman da denetimini yapacaksın. Benim esnafımın ekmeğine müdahale ettirmeyeceksin. Bunların il içinden hangi duraktan kalktığı, nereye gittiği belli değil. Nasıl olacak bu? Bizler bu devlete vergi veriyoruz. Bu esnaf topluluğu Türkiye genelinde KDV’ye en yüksek veren topluluktur. Bizim her şeyimiz kayıt altınadır. Bunları fatura üzerinden ödüyoruz. Bu denetimler sağlanmadığı sürece servisçiler olarak her fırsatta meydana ineceğiz. Çünkü evimize ekmek götüremiyoruz. Araç alıp kredilerimizi ödemekte zorlanıyoruz. Bu soruna mutlaka çözüm getirilmesi gerekiyor” dedi. 


BU ESNAFIN SUÇU VE GÜNAHI NE?


Öz malı sorununa da değinen Gündoğdu, “ Büyükşehir Belediyesi sen bu öz malı veriyorsun. Taşıma ile ilgili yol belgelerini de düzenliyorsun. Bunu düzenlerken diyorsun ki ‘kardeşim benim bu araçlara denetim yapma yetkim yok’ Bu arada da kolluk belgelerine şikayet ettiğimizde kolluk belgeleri de ‘kardeşim bu yol belgesini veren UKOME. O da çıksın denetlesin’ Peki biz bunu kimden soracağız? Bunun hesabını kim verecek? Bizler vergilerimizi ödeyemiyoruz. Buradan iktidar partisine ve bakanlıklara sesleniyoruz. Öz mallar mazotu gider gösteriyor, ayrıca devletten vergiyi düşüyor. İstihdamı sağlıyorsalar devletten destekte alıyorlar. Ama burada esnafın işine göz dikmişse o da benim gibi gidecek Büyükşehir Belediyesi’nden plaka mı alacak, ayrı bir şirket kurup fabrikasına fatura mı kestirecek, yapıyorsa eşit şartlarda yapalım. Bu esnafın suçu, günahı ne?” diye konuştu. 

 


BU MEYDANLARDA HEPİNİZİ İFŞA EDECEĞİM


Gündoğdu, “ Her camianın bir hırsızı vardır. Bizim hırsızımız ise saat 6’da başlamaktadır. Bizler o saatte denetim istiyoruz. Denetim yaptığınız zaman korsana sırtınızı dönmeyiniz. Ayrıca S ve J plakalı esnafı da denetleyeceksiniz. Öz malı da denetleyin, D4(S)’leri de denetleyiniz. Ulaştırma sen bu belgeleri UKOME’den geçirirken bir denetim grubun ve ekibin var mı? Bunu neye göre vermekteniz. Bu araçlar İstanbul dışına gidiyor. Aynı belgeleri üç dört firma aynı şekilde UKOME’den geçiriyor. Bunun denetimi yok. Burada bu adamların güzergahı yok. ‘Üç durak alacaklar’ dediler. Her ilçeden bir durak alacaklar. Bu adamlar mahalle minibüslerini geçtiler, önüne geldiği yerde yolcu alıyorlar. Bu durum Kapaklı, Saray, Çorlu ve Tekirdağ’da da aynıdır. Tekirdağ'da UKOME’nin kurumundaki insanlar bunu yaparsa ben vatandaşa ne diyeyim? Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’e sesleniyorum. Kurumunuzda çalışan insanların ne yaptığını ispatlayın. Göreve yeni geldiniz ama bunları da çözünüz. Bir telefon edip, ‘Bu arkadaşımın arabası, buna göz yumun’ diyen siyasetçilere sesleniyorum. Bırakın arkadaş işini, siz siyasetinizi yapın. Seçim zamanı sine millete, seçim bittikten sonra hadi güle güle. Siz böyle yaptığınız müddetçe bu meydanlarda hepinizi ifşa edeceğim” dedi. 


KANUNSUZ HER ŞEYİN KARŞISINDAYIM 


Tekirdağ Valiliğine, Emniyet Müdürlüğüne ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ‘ Sesimize kulak verin’ diyerek seslenen Gündoğdu, “ Sivil toplum örgütlerini dinleyip sorunlarına vakıf olunuz. Ben hiçbir zaman kanunsuz bir şey istemiyorum. Kanunsuz her şeyin karşındayım. 2002’de birçok esnafımız vergi dairesine borçlu olarak Hakk’ın rahmetine kavuştu. Birçok arkadaşımız arabasını hurdacıya kestirip bu işi yapamaz hale geldi. 3-5 tane taşeron şirketi korumak için bu kadar esnafı mağdur etmeyin. Bu esnaflar hakkı için, ekmeği için buraya geldi. Bundan sonra bu denetimler artmadığı müddetçe bu tür mücadelelerimiz devam edecek.Buradan işverenlere de sesleniyorum. Siz olmazsanız bizler olmayız. Bizler olmazsak sizler olmazsınız. Biz size hizmet veriyoruz. Siz de bize hizmetimizin karşılığını veriyorsunuz. Ama nasıl veriyorsunuz? 2023 fiyatım 27 kişilik araç için bin 75 TL,  19’luk aracın fiyatı 845 lira. Şimdi 2023’te mazot 25 liraydı, şimdi 45 lira. Esnaf zam istediği zaman kapıyı gösteriyorlar, yerine korsanı davet ediyorlar. Çünkü kimsenin denetlediği yok. İşveren abilerimize sesleniyorum. Sizin işinizi yapan şu gördüğünüz esnaf. Siz işi taşerona verirken kaç para veriyorsunuz, esnafa kaç para veriliyor? Burada bir pasta varsa hep birlikte ortak yiyelim” açıklamasında bulundu. 


ESNAF HAKKINI İSTİYOR 


‘Esnafın sırtına binmekten vazgeçmezseniz bu esnaf kontak kapatır’ diyen Gündoğdu, esnafın hakkını istediğini ifade etti. Gündoğdu, “ Bizim fiyatımızı UKOME belirlemektedir. Ancak 2024 yılında fiyatlar belirlenmedi. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Ancak sizin pastanın büyük payını yiyip de esnafın sırtına binmeniz hiç doğru değildir. Birkaç kişiyi lütfen korumayınız. Siyasiler, bırakın kolluk kuvvetleri işini yapsın, engel olmayın. Ben adalet, eşitlik istiyorum. Hakkım olanı istiyorum. Bu devlete vergi veriyorsam hakkımın da aranmasını istiyorum” dedi. 


Haber/Şaban KARDEŞ


0282 747 65 10