Toprak: Çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak yaptığı açıklamada son dönemlerde gelen zamların çiftçiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.

27.05.2022 16:26:00 0
Toprak: Çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak, son günlerde aralıklarla yağan yağmurların ekili alanlara iyi geldiğini ve endişeleri ortadan kaldırdığını söyledi.

ÇİFTÇİLER OLARAK BEKLEMEDEYİZ

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bölgede belli aralıklarla yağan yağışın çiftçilerin umutlarının yeşerdiğini, toprağa ve ekili hububatlara çok iyi geldiğini söyledi. Yağmurun, tarladaki buğdayların en azından düzenli şekilde çıkıp gelişmesini sağlayacağını belirten Toprak, " Son günlerde artan hava sıcaklıklarıyla birlikte çiftçilerimiz yağış bekliyordu. Belli aralıklarla akşam saatlerinde yağan yağışlar çiftçimize merhem oldu. Yaptığım araştırmalar neticesinde bu civarda yeterli yağış var. Kurak bir yıl geçirmekteyiz. İnşallah yağışlar ilerleyen günlerde devam eder. Ayçiçeklerimiz ekildi, ilaçlaması ve çapası yapıldı. Sadece çiftçiler olarak beklemedeyiz” dedi.

KUR FİYATLARI DİYORLAR

Son dönemlerde artan mazot fiyatlarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını kaydeden Toprak, “ Çiftçiler olarak ne yaptığımızı bilmiyoruz. Temmuz ayında biçeceğiz. Ancak fiyat açıklanmadı. Kur bazı diyorlar. Zaten kur almış başını gidiyor. Buğdayı kaç paraya satacağımızı bilmiyoruz. Hiçbir çiftçimiz durumu bilmiyor. Hepimiz karamsarlığa kapıldık. Malı ofise kaça vereceğimizi bilmiyoruz. Ofislerin alıp almayacaklarını bile bilmiyoruz. Sadece serbest piyasa diyorlar. Dolar bazında değerlendirdiğimiz zaman 420 dolar piyasalarında. Zaten dolar aldı başını gidiyor. Bu şartlarda buğdayın fiyatının 7-8 lira olması gerekiyor. Herkes karamsarlık peşinde ve ne yapacağını bilmiyor. Çiftçilerimiz buğdayını satıp satmayacağını bilmiyor. Biçsin mi ? biçmesin mi ? derdindedir” dedi.

YENİ GÖREVİNDE BAŞARILAR DİLEDİ

 Toprak, “ Tarım deyince akla ilk gelen ekmektir. Çiftçi olmazsa ekmekte diğer gıdalarda yok demektir. Maalesef bütün dünyada tarıma verilen değer politikası her geçen gün azalmaktadır. Çiftçiyi ayağa kaldırmak için iyi bir tarım politikasına ihtiyaç var ve ayrıca çiftçimizin ürünü alın terinin karşılığını alacağı şekilde fiyatlandırılmalı ve çiftçimiz borç batağından kurtulmalıdır” diye konuştu. Toprak, Ankara Çankaya Kaymakamlığına atanan ve geçtiğimiz gün ilçeden ayrılan Çerkezköy Eski Kaymakamı Murat Duru’ya da hizmetlerinden dolayı teşekkür edip, yeni görev yerinde başarılar diledi.

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10