Oğuz Güzel


2020 BÜYÜKLER TAEKWONDO ŞAMPİYONASI, MİLLİ TAKIM SEÇMESİ NİTELİĞİNDE OLDU


Türkiye Taekwondo Federasyonu'nun 2020 Yılı Faaliyet Programında yer alan Büyükler Türkiye Taekwondo Şampiyonası 12-16 Ocak 2020 tarihleri arasında Ankara'da, Taha Akgül Spor Salonu’nda, yapıldı.

 

İLK 8 İÇİNDE YER ALACAK SPORCULARIN, MİLLİ SPORCU ÜNVANINI ALACAK OLMASI, ŞAMPİYONANIN CAZİBESİNİ DAHA DA ARTTIRDI.

 

68 ilden 1500 sporcunun katıldığı müsabakalar sonunda ilk 8 içinde yer alanlar, 3-7 Şubat 2020 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak 7. Uluslararası Türkiye Açık Turnuvası'nda milli takımımızı temsilen mücadele edecek.

Şampiyonaya katılan sporcular arasında, zaten liseden mezun olmak üzere olan sporcular da bulunduğundan, milliliği hak eden sporcuların, üniversite sınavına girişte alacağı ek puan, üniversite eğitimi boyunca aylık parasal destek, Spor Akademileri’ne sınavsız giriş hakkı açısından, bu şampiyona bulunmaz bir nimete dönüştü. Biraz önce de değindiğim üzere, ilk 8’e girenlere milli sporcu olma fırsatı doğmuştu.

Şampiyonanın diğer yanı ise, milli takıma sporcu seçerek, milli sporcuların da belirlenerek, ulusal ve uluslararası müsabakalar da değerlendirilerek rekabeti arttırmak, daha önemlisi birinci, ikinci, üçüncü sırada çıkacak sporcularımızı seçerek başarımızı daha da ileriye götürmekti. Bu açıdan, şampiyona, milli takım seçmesi niteliğinde oldu.

Şampiyonada, aynı zamanda, yeni sporcular sahaya çıkarak, tecrübeli sporcularla müsabakalara çıkarak tecrübelerini arttırma fırsatı elde etti.

 

YAZIMIZIN BUNDAN SONRAKİ KISMINDA İSE, ŞAMPİYONANIN, TRAKYA AÇISINDAN NASIL GEÇTİĞİNE DEĞİNELİM:

 

Yarışma, Erkekler’de 8 ayrı kilo kategorisinde, bayanlarda da 8 ayrı kilo kategorisinde düzenlendi. 1.500 adet katılımcının olduğu yarışmada, 64 adet sporcu, Milli Sporcu olma ünvanına layık olabilecekti. 64 SPORCU ARASINA, TRAKYA’DAN 4 BAYAN, 2 ERKEK OLMAK ÜZERE, TOPLAMDA 6 ADET SPORCU GİREBİLDİ (KIRKLARELİ: 3 BAYAN-1 ERKEK   EDİRNE: 1 BAYAN 1 ERKEK). TÜM ÜLKEYİ GÖZÖNÜNE ALDIĞIMIZ ZAMAN, TRAKYA’DA 6 ADET SPORCUYA, MİLLİ SPORCU ÜNVANINA KAVUŞTURMAK GERÇEKTEN BÜYÜK BİR BAŞARI.

Şampiyonaya, baktığımız zaman, çoğunlukla,  İstanbul, Ankara, İzmir vb. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, büyükşehir belediyesi sporcularının derece yaptığı görülmekte. Gerçek bu ki, özel kulüplerin, yarışmalarda, büyükşehir belediyeleri ile boy ölçüşebilmesi gerçekten çok zor, bu durum haksız rekabeti de doğurmakta. Bir tarafta, gündüz başka bir işte çalışarak akşam özel kulübünde ders vermeye çalışan, kira-su-elektrik gibi bir sürü güçlüklerle karşılaşan, özel kulüp antrenörünün sporcusu, karşı tarafta ise, büyükşehir belediyenin imkanıyla gelen sporcular. Hal böyle iken, bu şampiyonada derece yapan özel kulüp antrenörlerini de çok tebrik etmek gerekir.

Büyükler dalında, sporcu yetiştirmek, elde tutmak, daha da ilerisi Milli Sporcu Ünvanı kazandırmak, bölgemiz için gerçekten büyük başarıdır. Çocuğun yaşı ilerledikçe, lise seviyesine geldikçe, okuluna daha çok ağırlık vermek istiyor. Ülkemizin eğitim başarısı, testlerdeki başarıya odaklı olduğundan, öğrenci, dershanelerde, etüt merkezlerine gitmekten spora vakit ayıramayabiliyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi, herkesin standart bir şekilde girdiği, her öğrenciye aynı soruların sorulduğu test sonuçlarına değil de, öğrencilerin yeteneklerine göre ayrılabilirse, hem sporda hem eğitimde daha çok başarılar kazanırız. Böylelikle, küçük yaşlarda spora başlayan çocuklarımızı, ilerleyen yaşlarda da sporun içinde tutabiliriz.

0282 726 91 91
0282 747 65 10