Harun PEHLİVAN


ANALIK İZNİ DÖNÜŞÜ, YILLIK ÜCRETLİ İZİN İÇİN, İŞE BAŞLAMA KOŞULU YOK

Analık izni ve ücretsiz izin sonrasında, kadın işçinin içerideki yıllık izinlerini kullanması için, işe geri başlaması, en az 1 gün çalışması gibi bir koşul yok.


 

SORU:


Eşim doğum sonrası, analık iznini kullandı ve akabinde 6 aylık ücretsiz izne çıktı. 8 Kasım’da iş başı yapacak; ancak geçen seneden hak ettiği 40 gün yıllık izin var. Yıllık izne çıkabilmesi için en az 1 gün iş başı yapması gerektiği söylendi. Bunun yasal bir dayanağı var mı? Ücretsiz izin dönüşü yıllık izne çıkması için en az 1 gün mesai yapması gerekiyor mu?

 

CEVAP:


İşverenin talebinin hiçbir yasal dayanağı yok. Analık izni dönüşünde ya da analık izninin ardından kullanılan ücretsiz izinden dönüşte kadın işçinin yıllık izin hakkını kullanabilmesi için en az 1 gün iş başı yapması gibi bir koşul söz konusu değil. Yani, kadın işçi, ücretli analık izni veya ücretsiz iznin ardından, doğrudan yıllık izin hakkını kullanabilir.


Ancak burada başka bir sorun var. O da İş Yasası ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği gereği, işçi işverene yıllık izin talebini ilettiğinde, son karar işverene aittir. Yani, işçi, ancak işveren uygun görürse ve işverenin uygun gördüğü tarihlerde yıllık izin hakkını kullanabilir. İşçi tek taraflı olarak talep ettiği tarihte yıllık izne çıkamaz.


Bir başka deyişle, analık izni ve ücretsiz izin dönüşü iş başı yapma gibi bir koşul olmasa da, işverene yıllık izin kullanımı konusunda tanınan yetki nedeniyle, okurumuzun eşinin 1 gün iş başı yaptıktan sonra yıllık izne çıkması gerekebilir.

0282 726 91 91
0282 747 65 10