Seyyid Sinan BOZTEPE


Bu hafta, ondan bundan ya da şundan bir meseleyi arz etmek yerine başka bir şey yazmak istedim. Anadolu’yu İslam-i nur ile kucaklayan aşk ehli âlimlerden birisi olan Hacı Bektaş Veli’nin güzel bir yazısını sizlerle paylaşmak arzusundayım. Hacı Bektaş Veli’nin kaleminden fışkıran bir eser; Fatiha Tefsiri.


 Okuyunca sizlerde eminim ki değişik duygulara kapılacak, bu zamana kadar niye ben bu yazıyı okumamışım diye üzülecek ve Fatiha Suresini bir başka aşk ile okuyacaksınız!

 
O halde hadi bakalım, sözü daha fazla uzatmadan kulak verelim. Hacı Bektaş Veli Hazretleri (Kaddesa'llahu Sırrahu'l-aziz) Fatiha Tefsirinde Buyurdu;
 
Kişi; “Eûzübillâhi” dese yani Allah’a sığındım dese, Yüce Hakk der:
 

“- Ey Kulum kimden korkarsın?”

 
Kul söyler; “Mine’şeytânirracîm” yani ol sürülen şeytandan ve devlerden.
 

Yine “Bismillâh”ı söylese yani Allah’ın adıyla başladım. “Errahmânirrahîm” onun gibi, Allah ki şefkatli ayrıca esirgeyici ve bağışlayıcıdır.

 

Yine "Elhamdülillah" deyip başlayınca yani kul, “şükür Allah’a, şükür olsun” deyince Hakk sorar:

 

“- Nasıl bir Allah’a şükredersin?”

 
Kul:
 

“-Rabbil Alemîn; Alemlerin Rabbi olan alemleri yaratan ve besleyen Allah’a şükrederim” diye cevap verir ve devam eder:

 

“-Errahmânirrahîm” yani ey Rabbim bana rahmet et beni bağışla.

 

Bunun üzerine Yaratıcı sorar:

 

“-Nerede rahmet edeyim ve neyi bağışlayayım?”

 
Kul cevap verir:
 

“- Mâliki yevmi’d-dîn” yani ol ceva ce mükafat gününde yargılayıcı olacaksın o anda rahmet et ve orada Cennet’i bağışla.”

 

Kul yine söyler:

 

“- İyyâke ne’bûdû” yani sana taparız ve “iyyâke nestaîne” ancak senden yardım dileriz.

 
Yaratıcı sorar:
 

“- Benden nasıl bir yardım dilersin?”

 
Kul cevap verir:
 

“- İhdine’s-sırâte’l-mustekîm” bizi doğru yola ulaştır. “Sirâtallezîne” şu kişilerin yoluna ulaştır ki “en emte aleyhim” sen onların nimetlerini arttırdın. “Ğayr-il-mağ?ûbi aleyhim” bizi öfkelendiklerinden “ve-le??âllîn” azgınlardan kılma.

 
Yaratıcı buyurdu:
 

“- Ey kulum, mü’minler için Fatiha okumak Allah ile konuşmak gibidir. Siz bir dünya beyiyle konuştuğunuz zaman sevinirsiniz. Peki, o padişahlar padişahıyla konuşmak sizi niçin sevindirmez? Neden ibadet ve kullukla meşgul olmuyorsunuz?..

 
Yazı böyle uzayıp bir nehir gibi akarken affınıza sığınarak ben burada kesmeyi uygun gördüm, hadi şimdi düşünelim biz ne ile meşgulüz?
 
0282 726 91 91
0282 747 65 10