Özber Çetin


ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIMIZIN DURUMU

Değerli okurlar, bu haftaki yazımda, asgari ücretle çalışan işçilerimizin enflasyon karşısındaki mücadelesini açıklamaya çalışacağım. Bilindiği üzere, Çalışma Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK, geçtiğimiz günlerde 2012 yılı için ilk 6 aylık asgari ücreti açıkladı. Buna göre, 2012 yılında, asgari ücretlinin maaşı (634,65 maaş artı 66,49 asgari geçim indirimi ile) 701,14 TL oldu. Oransal olarak da bu artış % 5,91’ e denk geldiğini düşünürsek, yeterli bir artış olduğunu hiçbirimiz kabul edemez. Hele ki son günlerin gündem konusu olan ve herkese, eh insaf dedirten milletvekilerine yapılan yüksek maaş artışı gündeme bomba gibi düşmüşken.


 Çalışma Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu ücretleri belirlerken, çalışanların geçim şartları ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önüne aldıklarını söyleseler de, devletin vergi artışlarını ve enflasyondaki artışları görmezden geldikleri söylenebilir.

 

Durum öyle bir hal almış ki, asgari ücret tespit zirvelerinde sermaye cephesi açısından; "ne kadar az verirsem o kadar kardayım", emek cephesi açısından ise, "emeğimin karşılığını ne kadar alabilirsem o kadar iyi olur çatışması içinde girişilen "minimum yaşam standardı fiyatlandırmasının" belirlenmesi savaşına dönüşmüştür.

 

Kasım ayında açıklanan enflasyon oranının % 9,48 olduğunu ve 2012 yılı için asgari ücrete yapılan artışın %5,91 olduğu kabul edilmesi ne kadar doğru olabilir ki, asgari ücret enflasyona ezdirilmiş midir yorum sizlerin. İşveren Heyeti Başkanı TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, asgari ücrete yapılan artışın hükümetin işçiye yeni yıl hediyesi olduğunu kaydetti. Peki, asgari gıda harcamasında durumumuzun ne olduğuna da bir değinelim.

 

Asgari Gıda Harcaması, 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak giderlerini kapsamaktadır. Açlık sınırı, çalışan, eşi, (0-6) ve  (6-15) yaş gruplarından iki çocuğun Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği asgari kalori miktarı dikkate alınarak tespit edilmiştir. Buna göre 2011 Ekim ayında 4 kişilik bir ailenin, tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar, 954,84 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakama bir de 4 Kişilik bir ailenin asgari giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, vazgeçilmesi mümkün olmayan 14 grup ve 74 zorunlu harcama kalemi eklediğimiz takdirde,  2011 Ekim ayında 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar 2.561,83 TL olarak belirlenmiştir.

 

Ne yazık ki üzülerek belirtmek istiyorum ki enflasyon işçi savaşının, 2011 yılının 12 raundunun sonucu asgari ücretli çalışanlarımız, sağlı sollu kroşelerle mağlup olmuştur.

 

Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle, tüm okurlarıma ve asgari ücretli çalışanlarımıza sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde yaşayabileceği bir yaşam ve bol kazançlar dilerim.

0282 726 91 91
0282 747 65 10