Özber Çetin


İNTİBAK YASASI NEDİR? EMEKLİLERİMİZİ NELER BEKLİYOR?

Emeklilerin, uzun senelerden beri özlemle beklediği intibak yasası, ha çıktı ha çıkacak derken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konu ile ilgili son çalışmaları tamamlamak üzere; yasa çıkmadan karşılıklı görüşmeler, Emekli Dernekleri ve kamuoyu ile değerlendirilerek son şeklini alacaktır diye umut ediyorum.


İntibak bekleyen çok emeklilerimiz bulunmaktadır. Örneğin, aynı kazanç üzerinden aynı gün prim ödeyen, fakat değişik tarihlerde emekli oldukları için, farklı emeklilik aylığı almak durumunda kalan, kendisinden çok çok az prim ödeyip de aynı maaşı, hatta, daha az emekli maaşı alan emeklilerimiz var. Son yıllarda, basamak satın alarak yüksek primler ödeyen Bağ-Kurlu’lar,  Süper Emeklilik diye günün şartlarında yaklaşık 2 daire parası ödeyerek çok düşük emekli aylığı alan süper emekliler… Kısacası, adalet bekleyen, birbirlerinden çok farklı, eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde, farklı emekli aylığı alan çok sayıda, SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi bulunmaktadır.
1999 yılında Sosyal Güvenlik Sistemi’nde bir takım değişiklikler yapıldı. Çalışanlar açısından bakıldığında, en köklü değişiklik, emekli aylıklarının hesaplanmasında yapıldı. Eskiden kullanılan gösterge ve katsayı sisteminden vazgeçildi.
Yapılan hesaplama. toplam prim ödeme miktarına göre yapılan emekli aylığı artışları da TÜFE artışı oranında yapıldı. Emeklilere Milli Gelir’ den pay verilmeyince, yapılan zamlarda emeklinin kaybını kapatmaya yetmedi.
2000 yılı öncesi, ikibuçukmilyon emekliyi ilgilendireceği konuşulan intibak yasası hususunda, kimlerin nasıl ve ne şekilde etkileneceği gibi konuların, çok ciddi bir düzenleme ve çok ciddi hazırlıkların yapılması gerektiği kanaatindeyim. Altyapı çalışmalarının hızlı bir şekilde ve sağlam temellere oturtulması gerekmektedir. Bu nedenledir ki, 2011 yılı içerinde, İntibak Yasası’nın çıkması pek mümkün görünmemektedir.
Bence, 2012 yılı itibariyle, yasal olarak altyapı ve düzenleme çalışmalarının yapılması ve  intibak işlemlerinin de 2013 yılında olması mümkün olabilecek gibi görünüyor. İntibak sonucunda yapılacak ödemeler ile ilgili, devlet bütçesinde yer ayrıldı;  ancak ödemelerin ne zaman ve ne şekilde olacağı kesinlik kazanmamıştır. Büyük olasılıkla, 3 yıla yayılacak gibi gözükmektedir. Prim ödemeleri yüksek olan emeklilere daha yüksek bir artış olması düşünülüyor. Ancak; tüm emeklilerimiz bu intibak hakkından yararlanamayacak. Özellikle prim gün sayısı fazla olan emekliler artıştan yararlanacak. Örneğin 3600 günle emekli olanlara intibaktan bir pay düşmeyecek gibi görünüyor.
Bu yasa da sadece SGK emeklilerimize değil, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan emeklilerimizin de yararlanması sağlanmalıdır.
Ayrıca, emekliler arasında bir kırgınlığa da neden olmamak adına, 2000 yılı öncesi diye bir ayrım yapılmadan tüm emeklilerimizi kapsayan bir uygulamaya gidilmelidir. Emeklilerimiz arasında hakkaniyeti sağlamak istiyorsak, tekrarlıyorum, sadece SGK emeklileri değil, tüm emeklilerimizi, sadece 2000 yılı ve öncesi değil 2000 yılı ve sonrası emeklilerimizi de kapsamalıdır.
Tüm emeklilerimize ve tüm okurlarıma sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı günler geçirmenizi dilerken, yazımı M. Kemal ATATÜRK’ÜN, çok güzel bir sözüyle tamamlamak istiyorum.
Sevgiyle,

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide, muktedirken tüm kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı güven duymayan bir milletin, istikbale, geleceğe güvenle bakma hakkı yoktur.” 

0282 726 91 91
0282 747 65 10