Seyyid Sinan BOZTEPE


İSLAM VE ALEVİLİK !

Alevi; kelime anlamı itibariyle “Ali soyundan gelen, Ali evladı” anlamına gelir. İmam Ali aleyhisselamın erkek ve kız evlatları ve onlardan olan çocuklar ve torunların devamı asıl Alevilerdir. Biz o mübarek soyun devamını Şerif ve Seyyid ünvanları ile isimlendirmekteyiz. İmam Ali’yi (as) destekleyene, onu takip edene ise Arapça taraf anlamına gelen “şia” ismi verilir. Ancak zamanla Anadolu’da yaşayan “Ali şiasına” topluca Alevi denilmiş, yani İmam Ali’nin (as) soyundan gelenlere de yolundan gidenlere de aynı isim ile hitap edilmiştir.


 Kelimeyi bu şekilde açıkladıktan sonra Alevi inancını tanımlama gereği duymaktayım. Çünkü yanlış tanımlar ile büyük bir İslam-i akım olan Alevilik yanlış anlaşılmakta ve genç nesillere yanlış aktarılmaktadır. Hatta bu gaflete kimi zaman kendini Alevi din adamı sanan ancak ilmi noktada eksik, şuuru noksan, eğitimi zayıf olan kişiler bile alet olmaktadır.


Alevi demek; Allah’a kul ve dini İslam olan, kıblesi Kabe ve kitabı Kur’an olan, Hz. Muhammed Mustafa’ya (sav) ümmet, İmam Ali (as) dâhil 12 İmamlara taraf olan Müslümana verilen unvandır. Sanırım bu kısa açıklama dahi bazı düşünceleri bertaraf etmeye yetmiştir.

Aleviliği başlı başına ayrı bir din olarak gören veya İslam dini dışına atan bir takım kimselere de inşallah bu açıklamamız bir referans olacaktır. Ne yazık ki; son 450 sene içinde ve özelliklede son 50 sene içinde Türkiye’de Alevi inancı büyük bir asimilasyon ile günden güne erimeye başlamıştır.

Hatta özde; ateist veya hristiyan veya yahudi olan, ancak kendini Alevi olarak isimlendiren ve Alevi sanan kimileri tarafından “İslam dışında Alevilik, Kur’ansız Alevilik, Ali’siz Alevilik” gibi içinde iman olmayanların tanımlamaları ile kafalar karıştırılmakta, Alevi inancına yaralar açılmaktadır. Aleviliği bilmeyen üçüncü kişiler tarafından da bu yanlış açıklamalar referans alınarak bütün Aleviler hakkında yanlış görüş oluşturulmakta, samimi Aleviler zan altında bırakılmaktadır.

“Ya Allah – Ya Muhammed – Ya Ali” diyen bir inancın mensupları nasıl olurda İslam dininden ayrı düşünülür! Hz. Muhammed (sav) ve İmam Ali (as) İslam dini dışında başka bir dinin mi mensuplarıydılar?

O halde; gerçek bir Alevi; Allah’ın Kur’an ile delilli tüm emir ve yasaklarına uyan kişidir, gerçek bir Alevi Hz. Muhammed’in (sav) sünnetine uyan kişidir. Aksini düşünenler ise bizden değildir.

Aleviliği başlı başına İslam’dan ayrı bir “tevhid dini” olarak tanımlayan şuursuzlara şunu sormadan edemeyeceğim; madem İslam’dan ayrısınız yani Allah’sız, Kuransız, Muhammedsiz ve Alisizsiniz o halde sizin Rabbiniz kim? Kitabınız hangisi? Peygamberiniz kim? İmamınız kim?... sorular daha uzatılır ama ben burada keseyim. Bu sorular karşısında cevap veremeyeceklerini şuan bile görmekteyim! Ah cehalet sen ne beter bir dertsin…

Aleviliği kendi cehaletinde yaşamaya çalışan ve tanımlar yakıştırmaya gayret edenlere de naçizane tavsiyem; Pir Sultan Abdal’ın şu şiirine kulak vermeleridir;

Her sabah her sabah seher yelleri

Seher yelleri ile esen Alidir.

Muhammet kılavuz mahşer yerine

İslam’ın bayrağın çeken Alidir…

Şiirle ikna olmayanlara da Ayet yazalım; “Allah katında din, şüphesiz İslam'dır.” (Al-i İmran -19)

Allah’a kul, Hz. Muhammed Mustafa’ya ümmet, Ehli Beyt’e talip ve taraf olan tüm inançlı Aleviler adına bu yazıyı kaleme aldım, aksini düşünenlerin maskelerinin düşmesi dileğiyle, Allah’a emanet olun…
 
0282 726 91 91
0282 747 65 10