Himmet ÇAKILCI


LİYAKAT

Cumhuriyetimizle birlikte değişim ve yenilikler hızla hayata geçirilirken, karşı duruşlar kimi zamaniyileşmemiş yaranın kabuk bağlaması gibi kendisini saklamış, kimi zamanda virüs gibibağışıklık sisteminin kırıldığı anı beklemiştir.Özellikle liyakatin göz ardı edilmesi virüsü tetikleyen ortamların başında gelmiştir.


     Yedi yüz yıl üç kıtada hâkimiyet kuran Osmanlı İmparatorluğu’nun duraksama ve yıkılma sürecinin fitilini ateşleyen nedenlerin başında dahiç kuşkusuz liyakatin göz ardı edilmesini söylemek yanlış olmaz sanırım.
      Özellikle son yıllarda eğitim kurumlarımızınyönetim kademelerinde yapılan değişikliklerde bir sendikaya üyeliğin liyakatin önüne geçtiğiiddiaları endişe vericidir. Liyakatin göz ardı edildiği iddialarına paralel, eğitim sistemimizde yaşanan köklü değişimler sizce de garip değil mi? Örneğin;
      Ders Kitapları ve Eğitim araçları Yönetmeliği ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ders kitaplarından, Atatürk İlke ve İnkılaplarına, laik, sosyal hukuk devletine uygun olma kriteri kaldırılmıştır.
      07.09.2013 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde;Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen nesiller yetiştirme hedefi iptal edilirken, farklı inançların yaratacağı karmaşa dikkate alınmadan, eğitim kurumlarında ibadethanelerin açılmasına olanak verilmiştir.
      Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle dini simgelereğitim kurumlarına sokulmuş venihayet kız ve erkek öğrencilerin aynı okullarda eğitim almasının en büyük yanlışlardan biri olduğu noktasına gelinmiştir.Elbette gelinen bu noktada kafalarını kuma gömenlerin duyarsızlıkları, vefasızlığın ve dalkavukluğun geçerli akçe oluşu yanında liyakatsiz kadroların payı sorgulanmaz mı?
      Tüm bu öncü sarsıntılar siyasi fay hatlarında yaşanması muhtemel büyük depremin şifrelerini taşıyor gibi.
      Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 24 Kasım 1928 tarihindeMillet MektepleriBaşöğretmenliğini kabul ederek, öğretmenlerin;
      Cumhuriyeti emanet ettiği Türk Gençliğinin yetişmesindeve Cumhuriyete karşı ihanet şifrelerinin çözümünde rolünün büyüklüğünü işaret etmiştir. Atatürk'ü özümsemiş tüm meslektaşlarımın 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten duygularımla kutlarım.
                                                      Himmet ÇAKILCI
                                            Emekli Milli Eğitim Şube Müdürü
      
0282 726 91 91
0282 747 65 10