Harun PEHLİVAN


SICAKLAR’DA BAYILMA İŞ KAZASI SAYILIR MI?

Mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcak yaz dönemi yaşanıyor. Bu süreçte işverenlerin çalışanlarının sağlığını korumak için bazı önlemler alması gerekiyor.


Aksi halde bir işçinin sıcaktan bayılması bile iş kazası sayılabilir ve işveren kusurlu bulunur. Sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek bayılma, yaralanma ve ölümlerin iş kazası olarak değerlendirilmesi mümkün olabileceği gibi, işverenin aşırı sıcak konusunda işyerinde tedbir almaması, kusurlu bulunmasına da neden olabilir. Bu nedenle işveren işyerlerinde 'sıcaktan korunma' önlemlerini önemsemeli.

DIŞARIDA GÖREVLİ İÇİN TEDBİR

Açık havada çalışmak zorunda olan bir güvenlik görevlisinin de mutlaka güneşin olumsuz etkilerinden korunması için şemsiye, gölgelik, şapka gibi ekipman tedbirine ihtiyacı var. Ayrıca gün içerisinde zorunlu olmadıkça 11.00 ila 15.00 arasında devriye görevi yaptırılmaması ve açık havada bulunulmamasının sağlanması gibi düzenlemeler de gündeme gelebilir.

YEMEK KONUSUNA DİKKAT!

Sıcak havanın ikinci bir etkisi de besin zehirlenmeleri ve mide rahatsızlıklarında artış. Soğuk zincirin bozulması ya da lojistikte yaşanan sorunlar nedeniyle işyerlerinde yemek hizmetinin sunulması da risk teşkil edebiliyor. İşyerinde yemek verilmeye devam edilmesi zorunlu ise yemek menüleri oluşturulurken aşırı sıcaklara uygun yemeklerin belirlenmesi yerinde olacaktır.

0282 726 91 91
0282 747 65 10