Himmet ÇAKILCI


SORUMLULUK DUYMAK ERDEMDİR

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, -Düşük faizle kredi aldığı, - İş adamından pahalı hediyeyi kabul ettiği, -Basını baskı altına alma çalıştığı iddiaları üzerine “Bana olan güvenin zedelendiğini gördüğüm için istifa ediyorum.” diyerek görevinden ayrılıyor. İddialar ve istifa arasında yaklaşık iki aylık süre olmasına rağmen Alman halkı istifayı “Geç kalınan bir istifa” olarak yorumluyor.


       Polonya Spor Bakanı Joanna Mucha, 16 Ekim'de Polonya'nın Dünya Kupası elemelerinde İngiltere ile oynaması gereken maçın, şiddetli yağmurdan ötürü bir gün ertelenmesi nedeniyle “Aksiliklere karşı elinden bir şey gelmediğini ifade ederek, yine de ertelemeden ötürü kendisini siyasi olarak sorumlu hissettiğini" belirterek istifa ediyor.

      Almanya’da, aşırı hız nedeniyle trafik cezası yiyen Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ulaştırma Bakanı Oliver Wittke, “Ceza nedeniyle Ulaştırma Bakanı olarak gerekli olan örnek kişi rolüne sadık kalamayacağını” belirterek istifasını sunuyor.
      İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, iki İtalyan askerin Hindistan’a iadesi konusunda “İtalyan diplomasisinin ve silahlı kuvvetlerinin hükümeti tarafından yeteri kadar savunulmadığını” öne sürerek görevini bırakıyor.
      Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketinden sonra Tokyo Elektrik İdaresi’nin başkanı “Depremde nükleer güvenlik konusundaki kredibilite kaybının ve halkta endişe uyandırmanın sorumluluğunu üzerime alıyorum. Bu nedenle ben ve yardımcım Sayın Muto istifa ediyoruz.” Diyor.
      Daha geçen yıl halkın isyan ettiği ülke Mısır'da, bir trenle öğrenci servisinin çarpışması sonucu çoğu çocuk 65 kişinin hayatını kaybetmesi nedeni ile Mısır Ulaştırma Bakanı Muhammed Reşad el- Metini istifa ediyor.
      Değerli okurlar, alışık olmadığımız yukarıdaki örnekleri dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Eminim her örneğe sizlerde benim gibi gıpta ile bakarken, aynı zamanda ezilmiş ve kahrolmuşsunuzdur.
      11 Mayıs 2013 Cumartesi günü, Reyhanlı’da patlayan kalleş bombalar, şu ana kadar yüreğimizden 46 masum canı söküp alırken geride yüzü aşkın yaralı, yanmış, yıkılmış bir Reyhanlı bıraktı. Bu insanlık dışı terör eylemini ister Suriyeli teröristler, ister El-Muhaberat ya da kim yaparsa yapmış olsun. Bu terörün bugüne kadar izlenen Suriye politikasının ürünü olduğu gerçeğini değiştirir mi?
      Peki, bu politikaların sorumluları birilerini aklama, birilerini suçlama dışında sorumluluklarının gereğini yerine getirmişler midir?  Ben bu satırları yazarken halen istifa eden erdemli sorumluluk haberi maalesef duymadım. Umarım sizler bu yazıyı okurken geç de kalınmış olsa duymuş olursunuz.
                                              
                                                                                                 Himmet ÇAKILCI
                                                                                        Emekli Milli Eğitim Şube Müdürü
0282 726 91 91
0282 747 65 10